Recenze The Settlers: New Allies – simulátor čekání
The Settlers: New Allies Recenze Recenze The Settlers: New Allies – simulátor čekání

Recenze The Settlers: New Allies – simulátor čekání

Jan Urbančík

Jan Urbančík

7
Platformy PlayStation PlayStation 4 Nintendo Switch Switch Xbox Xbox Series X|S PlayStation PlayStation 5 Windows PC Xbox Xbox One

Rebootu slavné série se raději obloukem vyhněte.

Reklama

Od vydání sedmých Settlers uplynulo neuvěřitelných 13 let. Tehdy by asi málokdo čekal, že na další díl této slavné série real-time strategií budeme muset čekat takhle dlouho. Reboot The Settlers byl poprvé oznámen už v roce 2018, ale vývoj evidentně nešel podle plánu, protože Ubisoft hlásil odklad za odkladem. Hra měla konečně vyjít loni, kdy jsme si ji dokonce mohli vyzkoušet v rámci betaverze, ale následně byla znovu odložena. O slovo se vývojáři přihlásili až před pár měsíci, kdy hru znovu představili a přidali podtitul New Allies. Teď je novinka konečně tady, ale vyplatilo se tohle čekání?

  • Platforma: PC (recenzovaná verze), PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox Series X|S, Nintendo Switch
  • Datum vydání: 17. února 2023
  • Vývojář: Ubisoft Düsseldorf
  • Vydavatel: Ubisoft
  • Žánr: Real-time budovatelská strategie
  • Česká lokalizace: Ano (titulky)
  • Multiplayer: Ano (online)
  • Dat ke stažení: 14 GB
  • Herní doba: přibližně 20 hodin (kampaň)
  • Cena: 59,99 € (Ubisoft Store)

Osadníci naruby

Nový díl nabízí dva hlavní režimy – klasický zápas proti AI či skutečným hráčům (což mimochodem kvůli špatným serverům většinou ani nefungovalo) a kampaň, v níž jsem strávil nejvíce času. Během ní si vyzkoušíte hraní za několik národů (které se však liší prakticky jenom kosmeticky) a podíváte se na odlišné druhy map. Příběh je skutečně jednoduchý a nepříliš originální, to samé se dá říct o postavách. Navíc ho doplňují cutscény nevalné kvality, byť alespoň dabing je poměrně solidní. Ten skutečný problém však nastává, když se přesuneme k hratelnosti.

Pokud tuhle sérii znáte, tak určitě víte, že se vždy zaměřovala na budování osady a celkově ekonomickou stránku, válčení bylo spíš okrajovou záležitostí. V New Allies jsou ale role úplně prohozené, verbování vojáků a ničení nepřátelských skladišť je v podstatě ultimátním cílem jakékoli mise, o nic jiného nejde. Kdyby byla tahle část alespoň propracovaná, možná by se to dalo z části odpustit, jenže základní jednotky jsou tři + pár speciálních a v podstatě stačí hrát stylem „nas mnogo“, jakákoli taktika při útoku je zbytečná.

Ekonomika je extrémně zjednodušená, surovin je jen pár a řetězce na jejich zpracování jsou velmi krátké. Obecně je budov naprosté minimum, v podstatě takový ten základ, který byste čekali od každé strategie, jež pak přidá něco navíc. Jenže noví Settlers u toho základu zůstávají, stavíte tedy neustále ty samé budovy dokola, což se rychle ohraje.

Tomu přispívá i fakt, že téměř všechny stavby máte přístupné už od začátku. Že je ekonomika osekaná na minimum, dokazuje také velmi zjednodušené uživatelské rozhraní, které možná na pohled působí celkem začištěně, ale ve skutečnosti není zrovna dvakrát užitečné. Obsahuje jen málo informací a chybí v něm například stavební fronta či podrobnosti o skladištích. Kvůli tomu se mi stalo například to, že jsem podle UI měl desítky kusů uhlí, ale nikde jsem ho nemohl najít. Nakonec jsem přišel na to, že se nachází na mém území, které jsem dobyl, ale není ve skladišti, takže ho nemůžu použít. To mi hra jaksi zapomněla říct. Přehlednosti nepomáhá ani kamera, která jde sice dostatečně přiblížit, ale oddálit už ne, takže nikdy nebudete mít takový přehled, jaký byste si přáli.

Samé problémy

Jedním z hlavních problémů je rozhodně repetitivnost. Náplň první mise mě ještě bavila, ale když jsem zjistil, že druhá, třetí, čtvrtá a všechny další jsou až na detaily úplně stejné, začal jsem se u hraní opravdu nudit. Nebylo by to tak hrozné, kdyby ve hře vše tolik netrvalo, jenže hratelnost je skutečně až neuvěřitelně natahovaná. Než postavíte základní budovy, rozšíříte území, najdete rudu, naverbujete vojáky, dojdete na cílové území… Je to spousta času a nepřeháním, když řeknu, že asi 90 % hratelnosti tvoří pouhé čekání na to, než budete moct vítězoslavně udělat další malý krok k vítězství. Řešení je ale přece jednoduché, říkáte si, stačí zrychlit čas! Samozřejmě, ale to by hra musela takovou možnost nabízet. V New Allies nic takového nenajdete, k dispozici je pouze ta jedna „rychlost“, která je neuvěřitelně pomalá.

Zážitku rozhodně nepomáhá ani umělá inteligence, jež je… zvláštní. Na jednu stranu dokáže být opravdu hloupá a posílat na vaše věže vojáky po jednom, aby si šli vyloženě na smrt (na tento problém jsem upozorňoval už v dojmech z bety a ani za ten rok nedošlo k opravě), na což vás neustále upozorňuje otravný hlas oznamovatelky, který paradoxně nefunguje v situacích, kdy to nejvíc potřebujete. Na druhou stranu AI nemá problém podvádět a neustále spawnovat obrovské armády vojáků, které vám postupně zničí tolik věží a vojáků, že vás nakonec porazí. Působí to o to vtipněji, když na vás takový kolos zaútočí jen pár sekund poté, co je vám v cutscéně řečeno, že jde o mírumilovný ostrov, na kterém nikdo nežije. A ne, tohle se nestalo jen jednou. Pokud nevíte, odkud útoky přijdou, nemáte šanci včas reagovat, čímž vás hra v podstatě nutí misi po nějaké době vzdát a zopakovat s nabytými znalostmi.

Mimochodem během hraní jsem přišel na opravdu unikátní taktiku, jak porazit větší armády při napadení vašeho vojska, pokud už máte věží dostatek. Stačí k sobě nalákat protivníkovy vojáky a poté přeběhnout klidně celou mapu až ke svým věžím, které už nepříteli nadělají pěknou paseku. Ano, skutečně je AI tak hloupá, že vám na takovou jednoduchou lest skočí.

Pokud jste doufali, že hra třeba funguje alespoň po technické stránce, tak vás musím zklamat. Narazil jsem na nemálo vizuálních glitchů v podobě problikávání, překrývání postav, zaseknutí ikony na obrazovce a tak dále. Tohle jsou v podstatě jen maličkosti, problém ale je, že titul obsahuje i mnohem závažnější chyby. Hned několikrát se mi stalo, že jsem chtěl například hru uložit, ale najednou všechno přestalo reagovat a kliknutí na jakékoli tlačítko nedělalo vůbec nic, musel jsem hru restartovat. V těch horších případech pak Settlers spadnou úplně, to rozhodně není výjimka, za celou dobu hraní se mi to stalo snad desetkrát.

Pár pozitiv

Abych nemluvil jen o negativních věcech, musím pochválit grafiku, která je rozhodně pěkná a stejně jako sedmý díl sází na trochu pohádkovou stylizaci. Není vůbec od věcí se občas pokochat pohledem na fungující vesničku a sledovat osadníky, jak pracují na svých stanovištích. Solidní podívanou doplňuje velmi příjemný soundtrack, jenž je po většinu času poměrně nenápadný, ale při důležitých momentech dokáže být úderný. Až na pár drobností musím pochválit také povedené české titulky, které u nás hru zpřístupní většímu publiku, byť zrovna Settlers nemají nějak náročnou angličtinu.

Zpátky do hrobu

Jenže povedený audiovizuál nedokáže zachránit titul, jenž jinak téměř ve všem selhává. The Settlers: New Allies je pravděpodobně nejhorší strategie, kterou jsem kdy hrál. Hratelnost je zjednodušená a zdlouhavá, umělá inteligence nefunguje, jak má, a po technické stránce je titul úplně rozbitý. Nerozumím tomu, na čem vývojáři pracovali takhle dlouho, a už vůbec nechápu, pro koho je tahle hra vlastně určená.

Fanoušci série ji odsoudí, neboť má s předchozími díly pramálo společného, a bavit nebude ani většinu hráčů real-time strategií kvůli příliš zjednodušeným a repetitivním mechanikám. Mohlo by snad jít alespoň o vhodný vstupní bod pro nováčky žánru? Teoreticky ano, ale proč si vybírat takhle špatnou hru, když existují mnohem kvalitnější tituly, které jsou rovněž velmi přístupné? Za sebe nemůžu New Allies doporučit nikomu, raději se hře vyhněte a vyzkoušejte starší díly série. Nic jiného než návrat k minulosti ostatně nepomůže, obávám se, že po takovém neúspěchu už žádný další díl očekávat nemůžeme.

The Settlers: New Allies
PlayStation PlayStation 4
Nintendo Switch Switch
Xbox Xbox Series X|S
PlayStation PlayStation 5
Windows PC
Xbox Xbox One

Verdikt

Nový díl nemá se sérií Settlers téměř nic společného a chlubit se může maximálně pěkným audiovizuálem. Po stránce hratelnosti jde o velmi plytký zážitek, který by fungoval maximálně jako free-to-play online hra, ale rozhodně ne jako klasický titul za plnou cenu. Horší strategii budete hledat jen těžko.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Pěkná grafika
Příjemný soundtrack
Solidní základ ekonomického řetězce…
…který je však velice omezený a zjednodušený
Neskutečně repetitivní
Extrémně natahovaná hratelnost
Nemožnost zrychlit čas
Hloupá, ale zároveň neférová AI
Nepřehlednost kvůli UI a kameře
Otravná hlasatelka, která ani nefunguje, jak má
Fádní příběh a toporné cutscény
Časté bugy, vizuální glitche a úplné pády hry
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama