Recenze Thief Simulator – Harry, jdu do baráku
Recenze Recenze Thief Simulator – Harry, jdu do baráku

Recenze Thief Simulator – Harry, jdu do baráku

Denis Růžička

Denis Růžička

29
Platformy Windows PC

Aneb návod, jak se stát zlodějem.

Reklama

Her, kde jste se vžili do kůže zlodějů, už tu bylo spoustu. Stejně tak desítky lepších či horších simulátorů. Teď nám polské studio Nobble Muffins dává zcela unikátní možnost vyzkoušet si zlodějinu na vlastních monitorech. Ale je tahle simulace dostatečným odrazem reálného světa, nebo je to stále jen druhořadá hra, ve které jsou nám prominuté velké chyby, které by v reálném životě byly fatální?

  • Vychází na: PC (testovaná verze)
  • Datum vydání: 9. listopadu 2018
  • Žánr: Akční stealth simulátor
  • Česká lokalizace: Ano

Vžijete se do kůže plešatého zloděje, kterému při veškerých loupežích pomáhá přes mobil parťák Vinny. Zatímco vaše postava za celou dobu nepromluví ani jednou, Vinny je ukecaný jak politik po flašce vína.

Vašim domovem a hlavním sídlem je garáž, kde máte gauč, počítač a další velice užitečné věci. Venku se vedle garáže nachází auto, kterým musíte jezdit po dvou různých okrscích a přepravovat se tak z místa na místo. Do vašeho dopravního prostředku taktéž můžete vkládat věci, ale kapacita je omezená a do kufru se vejde pouze jeden velký předmět. Naštěstí na straně spolujezdce se nachází ještě malý box, který je určen pro menší věci - čili šperháky, šperky a další droboť. Telku tam nacpete těžko.

My jsme se ke hře dostali později a po nové aktualizaci je možnost pořídit si zcela nové a větší auto, respektive dodávku, která se nachází vedle zastavárny za pár desítek tisíc dolarů.

Pleš v akci

V Thief simulátoru je spousta zajímavých herních mechanismů, například způsoby, jak se vloupat do domu: vylézt na balkón po trubce, přes dveře, které mají různá zabezpečení. Do některých se dostanete šperhákem a jiné pro změnu hacknete. Možností je i okno, jehož rozbitím ovšem na sebe přilákáte pozornost.

Ve hře je klasický strom dovedností, který vám zpřístupňuje různé možnosti vloupání do domu a v pozdější fází i další užitečné dovednosti. Kupříkladu, pokud budou dveře opatřeny digitálním zámkem a vy nebudete mít dovednost hackování, musíte si najít jinou cestu. Nutno však zmínit, že příběh vás postupně zavádí do stále lépe zabezpečených domům a hra vás tak nutí, abyste si dovednosti otevírali, když je třeba. Ty si zpřístupňujete pomocí zkušenostních bodů.

Jakmile jste jednou v domě, stačí se krčit, čímž snížíte svůj hluk na minimum a nikdo vás neuslyší. Na vrzající podlahu a praskání parket se zde nehraje. Jediné, na co si musíte dávat pozor, jsou samotní obyvatelé domů. Vyhýbejte se jim obloukem. V opačném případě vás snadno odhalí. Majitele domu si můžete označit stiskem kolečka u myši a kdykoli budete v okolí, uvidíte, kde se aktuálně nachází. Pokud vás uvidí nebo uslyší, tak zavolají policii. Jiní mohou dokonce vytáhnout pistoli a zastavit vás tak sami hlasitým „Freeze!“, stejně jako policie.

Pokud si chcete hru ulehčit, stačí navštívit svou garáž a na počítači si koupit nápovědu, která vám prozradí, zdali obyvatel domu má či nemá zbraň, jestli je dům prázdný nebo zda ukrývá cenné a drahé věci.

Opomenutým detailem jsou otisky prstů. I kdybyste chtěli, žádné po vás v domě nezůstanou, takže se nemusíte bát, že by se měli policisté čeho chytit. Hra se soustředí jenom a pouze na loupení samotné, nikoli na jeho následky. Stejně tak pokud dům poškodíte nebo vyloupíte a následně ho znovu navštívíte, vše se resetuje a dům se bude nacházet v původním nepoškozeném stavu, což je jedna z dalších nepřirozeností.

Stereotyp, kam se podíváš

Příběh hry se může zdát lehce stereotypní a dá se říct, že tu prakticky chybí, jelikož při každém zadaném úkolu máte něco ukrást nebo zničit, ale co také jiného čekat od zlodějského simulátoru. Postupem času se zvyšuje náročnost. Kradete dražší věci, abyste si pak mohli koupit další vybavení, u kterého se cena postupně taktéž zvyšuje. Veškeré věci, co ukradnete, vám zůstanou v inventáři, jenž je také omezený, ale díky stromu dovedností si místo v batohu budete moc zvětšit. Tyto věci pak jdou prodat v zastavárně nebo přes internet na černém trhu.

Hru pohání Unity engine. Nutno říct, že engine není špatný, ale v této hře grafika vypadá, tak jak vypadá. Nijak vás neohromí, některé textury jsou zabugované a mimo jiné se může stát, že se zaseknete mezi cestou a trávou.

Střídání dne a noci taktéž nechybí. Pokud chcete loupit za bílého dne nebo případně v noci, stačí se doma vyspat na gauči a vybrat si určitý čas, kdy chcete vstát. Popřípadě se lze vyspat na parkovištích v jednotlivých ulicích.

Závěr

Celkově se dá mluvit o lehce nadprůměrné hře, pokud se budeme dívat pouze na simulátory. Kdybychom ale Thief Simulator porovnávali s AAA produkcí, hodnocení by rychle klesalo z důvodu horšího grafického zpracování, jednotvárnosti a chyb. Na druhou stranu, cena je pouhých 20 euro (teď ve slevě za 15 euro).

Nejnovější PC hry testujeme na výkonném počítači LYNX Grunex UltraGamer 2018.

Recenze Thief Simulator – Harry, jdu do baráku
Windows PC

Verdikt

Studio Nobble Muffins představuje svou vlastní vizi, jak by takový zlodějský simulátor měl vypadat. Ačkoli má své mouchy a často se dost liší od reality, i tak vám nabídne spoustu zábavy. Pokud však zvažujete koupi, vyčkejte na slevičku.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Spousta zlodějských možností
Místy zábavná stealth akce
Příjemná cena
Česká lokalizace
Zabugovanější textury v některých místech
Místy horší AI
Lehce stereotypní
Žádné důkazy po vaší loupeži nezůstanou
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama