Reportáž: 1. narozeniny Muzea her
Speciály Novinka Reportáž: 1. narozeniny Muzea her

Reportáž: 1. narozeniny Muzea her

Martin Zavřel

Martin Zavřel

4

V Praze se včera oslavoval první rok Muzea her.

Reklama

Muzeum Her zakladatele Čeňka Cibiena včera oslavilo první rok své existence, k čemuž si přizval celou řadu přátel, od herních novinářů přes pamětníky a všemožné celebrity až po distributory a samozřejmě: fanoušky. Ani se nebudeme snažit všechny účastníky jmenovat, schválně - kolik z nich poznáte na fotkách. Součástí příjemného večera byly vynikající dorty s logem "Cibien´s Corner", pivo zdarma ("kelímky odkládejte pouze na zem! nic se nesmí vylít na herní přístroje") ale především: zhruba stovka herních zařízení, od starých počítačů přes několik automatů až po prakticky všechny konzole a handheldy, které kdy existovaly.

"Za ten jeden rok nás navštívilo přes 5500 návštěvníků, což je skvělý výsledek po prvním roce provozu. Muzeum her se nachází na 250 čtverečních metrech, je tady více jako 100 herních zařízení, jsme otevření od úterka do neděle a u nás se platí jednorázový vstupný na celý den, což si myslím, že je také velmi zajímavé, protože jinde se atrakce platí hodinově, ale u nás získáte celý den. Neustále také získáváme a zprovozňujeme nové hry a přístroje. Ode dneška tu například máme Sega Rally pro 4 hráče, ale také automat Sega Rally 2 nebo Crazy Kong. Chtěl bych každopádně moc poděkovat návštěvníkům a všem, co nás různým způsobem podporují," řekl Čeněk Cibien, zakladatel Herního muzea.

Ačkoliv Herní muzeum je v provozu již rok, mnoho hráčů doposud nepochopilo ten důležitý rozdíl oproti ostatním podobným atrakcím. Zatímco zřejmě ta nejslavnější z nich, "ArkadeHry" z Červeného újezdu, se specializuje na velké, sálové automaty, Herní muzeum se soustředí na ty herní platformy, které jste mohli mít v různých okamžicích herní historie u sebe doma. Od starých osobních počítačů, přes Amigu až po NES, Sega Master System, Neo Geo, Gameboy, původní Xbox, první Playstation a desítky dalších.

Sám mám vřelý vztah k automatům (svět videoher jsem objevil jako šestiletý v maringotce na pouti), ale vzpomínek na staré domácí herní platformy mám samozřejmě mnohem víc, protože jsem s nimi doma strávil mnohem víc času. V Herním muzeu máte šanci si na všech těchto přístrojích zahrát a kromě toho autentickou atmosféru doplňují krabičky s originálními hrami nebo třeba staré herní časopisy (Excalibur, první ročníky Score nebo Levelu a další). Mí favoriti mezi vystavenými a hratelnými exponáty byli například původní Halo na původním Xboxu, první Silent Hill na první Playstation nebo kuriozity typu (graficky upravený) Wolfenstein pro Atari Jaguar s jeho šíleným ovladačem.

Pokud jste Herní muzeum ještě nenavštívili, najdete ho v Pražských Holešovicích a vstupné vás vyjde (podle věku) od 100 do 250 Kč za den. Pokud se neřadíte mezi vášnivé sběratele a staré herní platformy doma neshromažďujete sami, pak lze tuto atrakci jednoznačně doporučit jako příjemně nostalgickou. A klidně sebou můžete vzít i nějaké ty začínající hráče, aby viděli, jaký kus cesty hry i herní zařízení za ty poslední dekády ušly (viz. včerejší zmatené hledání analogových páček na starých ovladačích ze strany nejmenovaného účastníka akce).

Web Herního muzea najdete zde: www.muzeumher.cz

Děkujeme za poskytnutí fotografií z akce: Daniel Antoš, Markéta Krejčová

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama