Reportáž: 20 let Bohemia Interactive
Speciály Arma 3 Článek Reportáž: 20 let Bohemia Interactive

Reportáž: 20 let Bohemia Interactive

Martin Zavřel

Martin Zavřel

10
Platformy Windows PC PlayStation PlayStation 4 Xbox Xbox One

Podívali jsme se na oslavu největšího tuzemského studia.

Reklama

Minulý týden proběhla v proslulém pražském Obecním domě honosná oslava 20 let od založení českého herně-vývojářského studia Bohemia Interactive. Jak zakladatel studia, Marek Španěl, sám připomněl během svého projevu - Obecní dům má nepopiratelnou historickou spojitost s českou nezávislostí, takže bylo na místě, aby největší české nezávislé herní studio slavilo právě tady.

Reportáž: 20 let Bohemia Interactive

Akce byla uspořádaná především pro zhruba 400 současných zaměstnanců studia, kterým na (novinářům nepřístupných) prezentacích byla shrnuta minulost firmy i odhaleny plány do budoucna. Ačkoliv jsme se těchto částí programu nezúčastnili, na chodbách bylo možné vidět jejich stručný program.

Reportáž: 20 let Bohemia Interactive

Pro novináře následoval speciální stručný brífink, kde nám bylo "metodou 1-2-3-4" připomenuto, že (bod 1) Bohemia Interactive je největší české nezávislé herně-vývojářské studio (největší z několika hledisek, například počet zaměstnanců nebo objemu prodaných her), že (bod 2) má za sebou 20 let nezávislosti, prodala 30 milionů her (bod 3) a zaměstnává zhruba 400 lidí (bod 4). Už asi chápete, že ty body sloužily jako mnemotechnické pomůcky pro samotná čísla, v nich obsažená.

Reportáž: 20 let Bohemia Interactive

První velkou hrou firmy byla samozřejmě Operace Flashopint, jejich současné hlavní tituly jsou Arma (5.3 milionu prodaných kusů, 18 milionů prodaných DLC, neskutečných 160 hodin průměrné herní doby na jednotlivého hráče), DayZ (4 miliony prodaných kusů hry na PC, 1 milion na konzolích), Vigor (3,5 milionu stažení na Xboxu) a Ylands.

Reportáž: 20 let Bohemia Interactive

Zlatým hřebem večera a překvapením pro většinu hostů byl velký, hodinu a půl trvající orchestrální koncert hudby z her Bohemia Interactive, který uvedl moderátor Mikoláš Tuček a předcházelo mu také příjemný projev Marka Španěla s poděkováním spoluzakladatelům, zaměstnancům, jejich rodinám (za trpělivost a podporu, život s herními vývojáři nepatří mezi ty nejsnadnější), obchodním partnerům a příznivcům Bohemia Interactive. Samotnou hudbu pak skvěle dokreslovalo promítací plátno s ukázkami her.

Reportáž: 20 let Bohemia Interactive

 

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama