Resistance 3 – lidstvo nemá šanci
Preview Resistance 3 Článek Resistance 3 – lidstvo nemá šanci

Resistance 3 – lidstvo nemá šanci

Jiří Markvart

Jiří Markvart

12

Trápí vás vaši noví sousedé? Dělají randál, ničí váš majetek a slintavě pošilhávají i po vás samotných? Nebojte se, nejste v tom sami. Chiméra se usazuje všude kolem nás!

Reklama

Praha, kdysi stověžatá

Je vlahý letní večer. Možná je o trochu chladněji, než bývá v tomto období zvykem. Píše se rok 1957. Slunce pomalu zapadá za Hradčany a celá Praha se halí do tmavého hávu. Někteří z posledních pamětníků ještě vzpomínají, kolik zde dříve bývalo v této roční době turistů. Jásot a ryk však vystřídalo hrobové ticho. Z restaurací na nábřeží se ozývá jen vrzot starých dveří a okenic. Většina pouličních lamp už dávno nesvítí a temné ulice osvětluje jen odraz měsíce ve Vltavě a sem tam nějaké hořící trosky letadel nebo automobilů, které bizarně vyčnívají z polorozbořených ruin kdysi majestátních stavení.

A přitom ještě nedávno tomu bylo docela jinak. Jen několik let stačilo k přetvoření kdysi půvabných měst a sídel na surrealistické spletence drátů, kamene a zdiva. Všichni lidé už zmizeli. Není to tím, že by snad už nezbyl jediný přeživší z rasy, která ještě nedávno dominovala na planetě Zemi, nýbrž ani ti se již nedají nazývat lidmi. Kradou, vraždí, rabují, není jim nic cizí. Dokonce i Týnský chrám, který ještě donedávna sloužil jako skrýš poslednímu zbytku odvážných, je dnes rozebrán do posledního kousku. Zbývá patrně již jen několik dní, možná týdnů, než se obě věže, jež dohlížely nad náměstím, zřítí a svalí se nedaleko trosek staroměstské radnice. Lidstvo padlo.

Na druhém konci světa

O osm tisíc kilometrů dál (možná o devět, to je jedno, čísla už stejně nikoho nezajímají) v americké Oklahomě přežívá ve velmi podobných podmínkách Joseph Capelli se svoji rodinou. Jeho syn Jack je vážně nemocný a je možné, že se už dalšího léta nedožije. Capelli si velmi dobře uvědomuje, že jestli bude chtít pro svého syna něco udělat, čeká ho nelehký úkol. Stojí nehnutě ve dveřích. Dlouho mlčí. Následně udělá rychlý pohyb, oblékne si bundu, políbí ženu na rozloučenou a odchází z domu. Cesta do New Yorku bude dlouhá.

A zhruba zde začíná příběh třetího dílu Resistance. Přiznávám, pražskou pasáž jsem si tak trochu domaloval sám, ale nemohl jsem odolat pokušení zdevastovat si nějaké důvěrněji známé místo.

Nebezpečná výprava

Capelli míří do New Yorku se zcela jasným cílem. Nachází se tam, tedy měl by se tam nacházet, doktor Malikov, komplikovaná postava, která v rukou drží možnou spásu pro lidstvo. A to základní složky možného léku na mimozemský vir Chiméry, který po léta terorizuje lidstvo. Ten byl nalezen v krvi Nathana Halea, hrdiny Resistance z dřívějších let, kterému Joseph Capelli pomohl do hrobu. Kruh se uzavírá. Pokud chce Capelli pomoct svému synovi od takřka jisté smrti, musí neprodleně kontaktovat psychicky labilního Malikova, jenž pro něj představuje jedinou naději. A pokud nebude příliš ošklivé počasí, možná se přičiní o záchranu zbytku lidstva.

Toto příběhové intro nám mnoho napovídá o tom, jakým směrem se bude třetí díl Resistance ubírat. Přestože je série zobrazována převážně jako boj lidstva o přežití, kde jedinec nehraje tak důležitou roli, bude nyní tato idea nenápadně přesunuta na druhou kolej a my si prožijeme v první řadě osobní příběh Josepha Capelliho.

Horor

Resistance 3 bude oproti předchozím dílům mírně uklidněna a bude namísto krvavé řežby představovat spíše hororový úprk napříč Amerikou a zpátky. Hráči budou nuceni počítat každý náboj, pečlivě vybírat vhodné úkryty, chovat se co nejtišeji, anebo hledat palivo, kterým by alespoň trochu nakrmili jedno z mála pojízdných vozidel. Hlavním cílem hry bude vyvolávat stresové situace a probouzet strach. Každý další krok, který prostopášný hráč učiní, může být jeho posledním.

Tomu významným dílem přispěje propracovaná umělá inteligence, jež bude na o třídu vyšší úrovni, než v předchozím díle. Vaši nepřátelé se budou umět velice efektivně rozhodnout, v jaký moment a kde na vás mají seskočit ze střechy, z okna nebo z nějakého jiného úkrytu. Pro hru to znamená mnohem menší počet předem naskriptovaných akcí, tudíž se tak stane nepředvídatelnější a samozřejmě také o chlup obtížnější, než v případě, kdy se daly jednotlivé výpady nepřátel předvídat, zejména pak při opakovaném zahrání.

Novinky a návraty

Při cestě za přežitím (která bude obsahovat například i velice působivou plavbu po Mississippi, již jsme mohli vidět v nedávno uvolněných videích) se samozřejmě neobejdete bez zbraňového arzenálu. Zde se tvůrci z Insomniac Games uchýlili ke staronovému prvku, takzvanému „weapon wheel“, které vám umožní nosit s sebou libovolné množství zbraní a v poklidu zapauzované hry mezi nimi vybírat. Jedná se sice o podstatné zjednodušení při nakládání se zbraněmi (oproti druhému dílu, kde byl tento prvek z prvního dílu vypuštěn), nicméně s ohlédnutím na fakt, že nábojů bude opravdu poskromnu, se vlastně ani o žádné výrazné snižování obtížnosti nejedná.

Kromě klasických zbraní v podobě kulometu, magnumu, brokovnice nebo obyčejné malorážky se v Resistance 3 objeví také o něco výstřednější, víceméně po domácku vyrobené zbraně vystřelující například cosi jako „zápalné náboje“ nebo jiné vymoženosti. K tomu bude navíc možné prakticky každou zbraň vylepšit, a tak zvýšit její přesnost, dostřel nebo maximální počet nábojů v zásobníku.

Ve dvou se to lépe táhne

Jestliže se budete při hraní Resistance 3 bát (a pište si, že se bát budete), nebude nic jednoduššího, než si na průlet kampaní přizvat svého kamaráda. V kooperativním režimu se druhý hráč ujme role Capelliho parťáka Johna Harpera a pomůže hlavnímu hrdinovi v boji proti mimozemským hybridům. Nic není ale zadarmo, a tak bude vaše výhoda dvou hráčů vykoupena razantním zvýšením obtížnosti.

Klasický multiplayer se také dočká několika významných změn. Respektive dojde k určitému omezení. Oproti obrovským kláním pro 40 až 60 hráčů, kterých jsme si mohli užívat ve druhém díle, se tentokrát dočkáme multiplayeru pouze pro maximální počet šestnácti hráčů. Důvod je zcela jasný. Autoři a vlastně i samotní hráči tvrdí, že multiplayer pro tolik osob byl zkrátka šílený chaos, a tak všichni toto omezení pro třetí díl spíše vítají. Hra více hráčů se tak přiblíží i kampani, kdy bude muset každý hráč svůj další krok zvažovat o něco pečlivěji, než v případě krvavé MP řežby v minulém díle.

Velká očekávání

Dočkáme se například deathmatche 8 vs. 8 hráčů, kdy jedna strana bude hrát za Chimérany a druhá za válečníky z lidského pokolení. Insomniac Games si dávají za cíl přiblížit se, možná se dokonce i vyrovnat takovým pojmům v oblasti multiplayeru, jakými jsou hry ze série Call of Duty nebo Halo. O tom, že to jsou vyhlídky takřka bláhové nemůže být pochyb, každopádně můžeme být jedině mile překvapeni.

Resistance 3 vyjde 6. září aktuálního kalendářního roku exkluzivně pro PS3. Naše čekání má být odměněno přidanou podporou PlayStation Move a 3D zobrazení na kompatibilních zařízeních. Majitelé PS3 se tak mohou těšit na strhující zážitek, ostatní mohou jen tiše závidět…

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama