Resogun - žádná jednohubka
Resogun Recenze Resogun - žádná jednohubka

Resogun - žádná jednohubka

Daniel Mazura

Daniel Mazura

35

Zdarma pro majitele PS Plus. Vizuálně nádherná. Hratelností takřka bezchybná. Zdarma je, ale povedlo se arkádě Resogun naplnit i další dva body?

Reklama

Nepopiratelné výhody služby PlayStation Plus my hráči pociťujeme už nějakou tu dobu. S novou konzolí se v politice Sony nic nezměnilo a každý majitel čtvrtého PlayStationu, který navíc investuje do této služby, tak disponuje hned zkraje zajímavou nabídkou her zadarmo. Mezi takové kousky se řadí i arkáda Resogun, jíž mají majitelé Plus účtů zcela zdarma. Člověk tak nějak přirozeně nečeká zázraky, když jde o arkádové tituly šířené zdarma. Minimálně já osobně si vybavím ne moc propracované, graficky ošklivé jednohubky, jejichž zábavnost se ztratila, když špatně odbočila už při vývoji. Resogun je ale hra odlišná, s bakelitovou produkcí má pramálo společného a působí velmi, velmi svébytně!

Začněme ale hezky popořadě. Do svých rukou dostanete loď a v klasickém konceptu anihilace poletujete v úrovni, kterou tvoří kruhová oblast. V zásadě se nejedná o nic složitějšího. Několikrát v herní historii jsme se však přesvědčili, že jednoduchý koncept dovedený k dokonalosti odvede pro hráče větší práci než sofistikovaná hratelnost plná odboček. Resogun se po své premiéře na PS Plus zařazuje právě mezi tyhle dokonale fungující rychlíky, jejichž zběsilost v mnoha ohledech připomíná akční film, u něhož je děj až na té poslední, stodvacáté koleji.

"Koncepčně tedy Resogun funguje, perfektně se hraje a vůbec vám nedovolí vydechnout. Ano, až tak kvalitní práci autoři odvedli."

Po spuštění hry na vás čeká volba, jakou loď zvolíte a jakým stylem tedy budete čelit hordám nepřátel. Na výběr jsou tři typy, přičemž jejich schopnosti jsou nastaveny tak, že volba jakéhokoliv plavidla vás zvýhodní v jednom bodě, zatímco v ostatních dvou vám citelně ubere. Výhody i nevýhody příjemně pocítíte, což motivuje k hraní s odlišným stylem. Kromě honby za vyšším skóre tu máme tedy další důvod k znovuhratelnosti a všichni dobře víme, že těch není nikdy dost. Resogun je ke všemu hra velmi dobře vyvážená, všechny úrovně jsou více méně stejně náročné a žádná z lodí vám neposkytne takovou výhodu, aby vás hra přinutila používat právě ji. Koncepčně tedy Resogun funguje, perfektně se hraje a vůbec vám nedovolí vydechnout. Ano, až tak kvalitní práci autoři odvedli.

Ať už zvolíte jakékoliv plavidlo, vždy vám půjde o skóre. Osobně jsem s mohutným kroucením hlavou přešel tabulky s rekordy, jejichž nejvyšší příčka se jeví jako zcela nereálná meta. Kdybyste se ale o pokoření těchto met chtěli pokusit, vězte, že budete muset hrát na nejtěžší obtížnost, která povoluje vyšší násobič skóre než její lehčí bratři. Do toho počítejte s tím, že bude nutné splnit i vedlejší aktivitu se záchranou lidí, která je adrenalinová a vyžaduje plné pochopení svých principů. S tím se váže asi nejpodstatnější výtka, která směřuje k absenci tutoriálu. V možnostech sice lze zapnout jakési rady, jejich přítomnost jsem ale nezaznamenal a byl jsem tedy odkázán na starého dobrého strýčka Googla.

"Hra nejenže skvěle vypadá, ale navrch ještě přihazuje skvělé částicové efekty a všudypřítomné exploze, které do světa vypouští nepočítaně miniaturních kostiček."

Když se potom prokoušete úrovní, jejichž obtížnost závisí na vaší volbě a už od druhé nejlehčí se ze hry stává opravdová výzva, čeká vás boss. Na rozdíl od zbytku světa z nich ale tolik odvařený nejsem, poněvadž skutečně parádní je pouze ten první, do něhož dokonce musíte vletět, abyste ho pokořili. Zbytek bossů se bohužel nenese v podobném duchu a boj s nimi tak nevyžaduje ani um, ani reflexy a už vůbec ne inteligenci.

V čem ale Resogun vyčnívá, to je osobité technické zpracováni. Hra nejenže skvěle vypadá, ale navrch ještě přihazuje skvělé částicové efekty a všudypřítomné exploze, které do světa vypouští nepočítaně miniaturních kostiček. Ty navíc podléhají fyzice, jež společně s vizuálem tvoří neskutečnou podívanou. Já sám pamatuji jen velmi málo her podobného žánru, které by byly tak neskutečně přitažlivé svým vizuálem.

Když se tedy podíváme na celek, vypadne nám hra, jež zvládla to, co se nepovedlo, žádné velké hře na PS 4. Hratelnost má takřka perfektní, je návyková a má potenciál opravdu dlouhé životnosti. Na jednu stranu je smutné, že právě Resogun mezi launch tituly pro PS 4 plní roli krále, na stranu druhou všechny tyhle pochybnosti zmizí, jakmile mu dáte šanci. My jsme mu ji dali a byla to jízda.

Resogun

Verdikt

Pořádně návyková hra, v níž neustále něco vybuchuje, stres vám neustále klepe na záda a reflexy jsou pod neuvěřitelným tlakem. Momentálně na PS4 nenajdete zábavnější kus, věřte mi.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

tři různé lodě
překrásný vizuál
efekty a spolu s fyzikální podívanou
nastavení obtížnosti
absence tutoriálu
většinou nezajímaví bossové
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama