Retro - Return to Castle Wolfenstain
Blogy čtenářů Recenze Retro - Return to Castle Wolfenstain

Retro - Return to Castle Wolfenstain

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

Zbývá pár dní a na monitory našich obrazovek přispěchá nový díl této legendy. Proč se tedy neohlédnout na díl, který se snad zapsal do srdcí fanoušků…

Reklama

Zbývá pár dní a na monitory našich obrazovek přispěchá nový díl této legendy. Proč se tedy neohlédnout na díl, který se snad zapsal do srdcí fanoušků všech dobrých FPS. Co dostal a co předá Return to Castle Wolfenstain novému dílu?

Stařík předává štafetu

I tak by se dal nazvat tento díl, který nastoupil po legendárním kousku Wolfenstein 3D.  V tomto příběhu se B.J z hradu Wolfenstain dostal. Proč by se tedy vracel? Tato záhada je vysvětlena ve verzi na PS 2 s názvem Operation Resurrection. B.J se vydává do Egypta. Kde odhaluje plány Nacistické Paranormální Divize vedené Helgou Von Bulow. Ta se pokouší o vyzvednutí kouzelných tabulek z prokleté hrobky plné nemrtvých. Při pokusu je zmařit jejich plány a zajmout Helgu, však zklame a je nucen utéct v ukradeném letounu JU-52. Ten je však sestřelen Luftwaffe blízko hradu Wolfenstain, kde je hrdina později zajat.

Poté už příběh pokračuje na oblíbeném sídle Německých turistů. Hradu Wolfenstein. Vězni si zde sice užívají značného komfortu ale náš agent Blazkowitz toto místo neshledává tak útulný a proto se rozhodne pro útěk. Po této vydařené akci se hráči už jen vezou na vlně kvalitního příběhu kombinovaného s velkou dávkou zábavy. Pomalu ale jistě objevujete tajné nacistické projekty. Ty se týkají jak na výzkum paranormálních aktivit tak i biotechnologii v podobě vývoje nadčlověka.

Tématiku nadčlověka zkoumá například Wilhelm Strasse, který je znám i pod přezdívkou Deathshead. Ten se objeví i v novém dílu Wolfa. Je to skutečně výborný vědec, který ale nebere ohledy na oběti, jenž jeho výzkum přináší. V průběhu herní historie se podílel jak na vývoji super vojáků, tak i na slavné zbrani Tesla či dokonce na částicovém dělu, jehož vlastností bylo převést člověka na částice. Snad nám jeho přítomnost v novém dílu hry přinese skutečně zajímavé momenty. Většinou po svém neúspěchu utekl, jak to s ním, dopadne tentokrát, uvidíme již za pár dní.

 

Arzenál zbraní i nepřátel

 

Ten je zde neskutečně pestrý, což hráče potěší hlavně díky tomu, že své nepřátele si může vychutnat mnoha způsoby. Od tichého bodnutí do zad až po tvrdé nakopnutí elektro zbraní Tesla ta patří ve hře mezi nejsilnější, co se dá sehnat. Celkem si hrdina na zádech a po kapsách nosí až patnáct kousků. Když se na to ale podíváme z jiného úhlu, tak alespoň ušetří za posilovnu.

Nepřátelé zde nečekají v malém hloučku ale naopak v celých zástupech. Ty jsou řízeny nadprůměrnou UI. Oproti ostatním titulům postavy reagují jak na ztrátu svých kolegů, tak i na poplach, když je ovšem zpuštěn. Narazíte zde na obyčejné vojáky, speciální jednotky a také na nemrtvé spolu se super vojáky. Některé skolí jedna rána do hlavy do jiných, ale musíte nasázet skutečně mnoho kulek.

 

 

Německé problémy

Němci mají často problémy zvládnout a dostat pod kontrolu věci, které objeví či vynaleznou. Mezi první problém patří občasný nedostatek zdrojů a vojáků. Poznáte to hlavně při prvním střetu s nemrtvými. Němci při seznámení s nemrtvými pravděpodobně věděli, o co se jedná ale i přes to nehodlali do této operace vložit víc lidských zdrojů a tím situaci v tomto sektoru udržet. Další přeceněním vlastních sil se pořádá v nacistických laboratořích, kde jsou vyvíjení super vojáci. První prototypy ale nejsou ze začátku zrovna pod německou kontrolou, takže stačí pár sekund a německé vědce a vojáky vyvraždí jejich vlastní vynálezy.

Celkem na škodu je že Němci si nemohou hru pořádně užít. Jejich vlast se k tématu druhé světové války staví velmi negativně, občas to vypadá jako by chtěli naprosto smazat svou minulost nebo minimálně alespoň prohry a potupy, které se jim v tomto konfliktu dostalo. Díky tomu se naši sousedi dočkali verze bez některých znaků a portrétů.

Těší mě, že hra si vzala do rukou věci přímo z historie. Touha Němců po výhře ve válce byla skutečně obrovská tím pádem i hledání cest k tomuto cíli bylo velice intenzivní. Zahrnovalo jak šlechtění rasy, spolu s vývojem nových zbraní a hledání dávných artefaktů. Historický vzácné předměty, které měli Němcům dodat jak nadlidské schopnosti, tak i magické dovednosti.

Jen tak dál agente

V době kdy jsem tento klenot poprvé hrál tak se mi líbilo, že hra měla oproti předchozím dílům zajímavý příběh a i celkem chytrou AI. Herní doba je okolo 5-6 hodin. Hra je ale doplněna o multiplayer, tím pádem se čas strávený ve hře několikrát vynásobí. Nepřátelé a i jednotlivé mise mají určitou jiskru, jenž hráče zaujme a nepustí do jejího konce. Doporučoval bych znovu jako u předchozích her, hrát na vyšší obtížnost kvůli lepšímu prožitku ze hry jako takové. Můžeme se jen těšit, že další díl, který na naše monitory zavítá za pár dní, si povede stejně či dokonce líp než tento.

 

Retro - Return to Castle Wolfenstain

Verdikt

Na závěr můžeme jen doufat, že další díl bude mít stejnou či dokonce vyšší hodnotu než tento. RTCW je herní legenda, která i po letech dokáže oslovit výborným příběhem spolu s dokonalou hratelností.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Příběh
Pestrost spolu s mody zbraní
Zajímavý nepřátelé
Střípky historie složené z reálných událostí a osob
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama