Risen 2: Dark Waters
Blogy čtenářů Článek Risen 2: Dark Waters

Risen 2: Dark Waters

Věc nevídaná se stala skutečností, Piranha Bytes konečně dokončili své dítko, všichni tak RPG žánru pozitivní hráči mají pré!

Reklama

Věc nevídaná se stala skutečností, Piranha Bytes konečně dokončili své dítko, všichni tak RPG žánru pozitivní hráči mají pré!

 

 

 

Každý začátek je těžký a v případě Risen 2 Dark Waters to platí dvojnásob. Jak již záhy zjistíte, samotný start hry nepatří k těm zrovna hladkým startům. Vaší spásou se mnohdy stane vaše společnice jménem Patty, (jedna z hlavních postav prvního dílu Risen), která však disponuje pouze jednou hláškou, kterou si dovolím vyspoilerovat: „Přesto, že jsem žena tak to ještě neznamená, že ti nenakopu prdel.“ Která je sice vtipná, nicméně bych čekal více vtipných variací. Stokrát řečený vtip přestává být vtipem a po zabití dvacáté příšery už začnete přemýšlet, proč nedali vývojáři těch hlášek do hry alespoň trochu více… Protože poslouchat jednu a tutéž hlášku repetitivně pořád dokáže otrávit hraní.

 

Ovšem s tím startem zajisté souvisí i obtížnost hry. Zde opravdu jednotlivé možnosti nejsou jen do počtu a při obtížnosti STŘEDNÍ vám monstra dají někdy slušně zabrat, hlavně tedy na začátku hry. Zde jsou tyto obtížnosti zpracovány vskutku bravurně a mají konečně své opodstatnění. V některých konkurenčních titulech se stávalo, že volba obtížnosti pozbývala na významu, protože ať jste zvolili jakoukoliv možnost jste chtěli, vždy to vyšlo na jedno brdo.

 

Zaskočila mne nemožnost plavání. To by už v dnešní době nemělo být, zvláště pak v komplexním RPG. A RPG hry, které toto neumožňují, nejsou komplexní, nýbrž úzkoprsé. Hra se vám na vytipovaných místech automaticky ukládá. Bohužel bývá problém s texturami, hodně majitelů karet od Ati si na to stěžuje, občas pomalé vykreslování a další problémy, za to je velký mínus.  Rychlé cestování míst, které jste již objevili je za předpokladu, že vlastníte mapu možné.  Vtipné nekonvenční dialogy mne nemálo krát dostali doslova do kolen, nebál bych se říci, že Risen 2 je humoru doslova plný a sprostých slov, konstalace všech těchto věcí je podle mého soudu až dvakrát větší než-li ve všech dílech Gothic série a prvního dílu Risen dohromady. Značka Gothic se stala po vydaní IV. Dílu pro mě osobně mrtvou, objevili se však hlasy, že by se dalších dílů z této slavné série mohla chopit opět společnost Piranha Bytes.

 

Popíši vám nyní jeden problém, který jsem se hrou měl. PPL doručovatel zazvonil a přinesl balíček, já celý rozradostněný jsem hru doslova jedním dechem nainstaloval na svůj PC, a co se nestalo, hra mi nejde. Jenom problikla obrazovka a hra se sama vypla. Po nekonečné pakárně hledání, a přeinstalování všeho možného i nemožného, spuštění všech možných diagnostických testů a nic, stále nic, ani po skoro celém dni laborování jsem na nic nepřišel. Až druhý den jsem zjistil, že hra nepodporuje 7.1 sluchátka! Má G35 sluchátka mají smůlu! http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?p=30527207 Až jsem šťastnou náhodou narazil na řešení: http://forums.steampowered.com/forums/showthread.php?t=2675528 Zatím praktikuji možnost č. 4) a sice sluchátka vůbec nepoužívám a spokojím se s stereo reproduktory. Je to škoda, v dnešní době už bych čekal, že si takto zásadní věc pohlídají! Beru to ale sportovně, tato chyba či nedopatření je pouze malou pihou na kráse celé hry a já doufám, že to opraví v patchi.

 

Některé Archetypy se zachovávají z předešlých dílů ze série Gothic, což srdce fanouška zaplesá. Kapsářství, opékání masa a mnoho dalších věcí zůstalo zachováno naprosto totožně. Co se však změnilo a není toho málo, například místo zkušenostních bodů dostáváte body slávy. Které si následně rozdělujete do několika směrů. Předpoklad, aby jste si směli u určitého „trenéra“ zakoupit určitou schopnost, tkví právě v otevřeném políčku pro danou schopnost, respektive získání talentu u dané schopnosti, což vám otevírá dvířka pro možnost se schopnost naučit. Tyto body slávy pak obdržíte vždy pokud zabijete nějakou stvůru, objevíte nové území či úspěšně okradete člověka pomocí kapsářství.

 

Noc má svojí poetiku, zvlášť v této hře. Graficky se hra posunula opět kupředu, těším se a doufám zároveň, že za dva roky, až vyjde nástupce, budou již chybky odladěny. Příjemnou změnou je, že když odhodíte pochodeň, můžete ji znovu sebrat a používat. V prvním díle jste si museli vzít novou. Tma tmoucí získává nový rozměr, v džungli nevidíte bez pochodně ani na krok. Jako negativa hry bych především zmínil malou variabilitu prostředí, jednotlivé ostrovy jsou malé a po prozkoumání celého ostrova se bohužel dostavuje stereotyp.

 

Změna dne a noci, nestálost počasí, bouřky… To vše pomáhá budovat lepší atmosféru hry a zároveň to přidává na uvěřitelnosti, lepší dojem celé hry. Přeci jenom, není to tak dávno, kdy byla brána za luxus jakákoliv změna ve hře, nyní se to však stává standardem. Moc se mi ale nezamlouval deník a rozmístění úkolů, bude kvůli tomu nejednou tápat. Tedy né tak úplně tápat či bloudit, úkoly jsou triviální, nicméně označení samotných úkolů není zkrátka ideální. Ve hře si budete moci ochočit například opičku či papouška, což jsou nezbytnosti pro každého pořádného piráta. Příběh hry je sice klišoidní ale to vůbec nevadí, díky nesčetným vtípkům, piráckým kratochvílím (jak jinak než chlastání rumu), a epickým momentům, které by byla škoda prozrazovat.

 

Příběh

Náš hrdina začíná poněkud nekonvečně, zapíjejíc žal z osudu Farangy v calderském přístavu. Když ho však vyruší bouře a nastalé povinnosti. Začíná svou pouť za zachránění nejen sebe sama, vstříc dobrodružstvím džungle, pokladům a starým známým z předchozího dílu… Země, na kterou se dostane, je již poslední baštou svobodného světa nezasaženého morem titánů, morem války. Titáni versus lid. To by v tom byl ovšem čert, aby se tyto země nesnažila zničit bohyně Mara, pořádně tuhá mrcha, /Mara, mrška s chapadly pokud to chcete vědet. Záměrně zde ale nedám její obrázek, byl by to zbytečný spoiler, ostatně se jí ve hře nevyhnete./ nuže seznamte se. Mara je oříškem nutným k rozlosknutí, Mara je klíčem k celému druhému dílu. Ale dost už bylo spoilerování, o příběhu bylo řečeno vše podstatné. V průběhu hry vás čeká několik podstatných rozhodnutí, jakož i bojů… Což v překladu znamená, že se utkání s bossy nevyhnete.

 

 

Protagonisté hry

Hlavních postav bude hned několik, v čele s vousatým Gregory-Emmanuelem Steel Beardem a jeho dcerou Patty. Ta si v prvním dílu Risen střihla nikoliv nedůležitou roly hostinské v krčmě U smějícího se gyrgera. Zemi stále postihují titanské války, jak již bylo naznačeno výše a do toho všeho jste vržen právě vy, bezejmenný hrdina.

 

Bohužel se vám může stát, že narazíte na nijaký bug. Toho se lze vyvarovat, počkáte-li na patch. Nejsou to ale bugy nikterak tragického rázu, více ve videu níže!!!

 

<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/NiV0tdPWsGs?version=3&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/NiV0tdPWsGs?version=3&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

 

 

Všiml jsem si jisté recyklace postav, kdy mezi jednotlivými ostrovy se vyskytují naprosto totožné postavy, vzhled jako přes kopírák není výjimkou.

Anglicky psaný návod na celou hru najdete zde, pokud by ho tedy někdo hledal.

Občas můžete zahlédnout i rozhovory NPC postav. O všech možných tématech, nejčastěji však o aktuálním dění.  Hra se vám na vytipovaných lokalitách sama ukládá a nebere ohledy na to, že jste zrovna před sekundou sami hru uložili. (klávesa F5). Je škoda, že si svou loď nemůžete volně vybavovat k obrazu svému, například pořízení nových děl atp.

Na vrub bugů musíme opět přiznat situace, kdy se vám jen tak z čista jasna „zasekne parťák“ a až za drahnou chvíli vás sice doběhne, ale to nemění nic na tom, že by se podobné extempore neměli stávat.  Hudební ozvučení je špičkové (pominu-li problém s G35 popsaný výše), a především v noci je skvělé jen tak v džungli poslouchat Cikády.

 

Risen 2: Dark Waters v obrazech

 

 

... zde pokračujte v psaní ...

 

... zde pokračujte v psaní ...

 

 

 

HODNOCENÍ

Touto hrou jsem žil doslova a do písmene poslední týden, během kterého jsem hru i dohrál. Samozřejmě, že pokud jedete pouze po hlavní linii příběhu a nezkoumáte nic jiného, hru pokoříte mnohonásobně rychleji, než se to zdařilo mé maličkosti.

 

=Ve výsledku je Risen 2: Dark Waters skutečně plnohodnotnou RPG hrou, má sice své mouchy v podobě některých bugů ale všechny negativa vám vynahradí svým příběhem. V dialozích je cítit silná dávka humoru, což opět hru posouvá dále směrem k větší zábavnosti. Jedná se o nadprůměrný titul, 8/10. Pro lepší hodnocení by musela být hra rozlehlejší, prosta jakývkoli bugů a musela by mít variabilnější úkoly.

 

"Pro všechny fanoušky série Gothic je Risen 2 takřka povinnost. Užijte si hru!"

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama