Risen 2: Dark Waters – cesta bezejmenného hrdiny pokračuje
Preview Risen 2: Dark Waters Článek Risen 2: Dark Waters – cesta bezejmenného hrdiny pokračuje

Risen 2: Dark Waters – cesta bezejmenného hrdiny pokračuje

Michal Burian

Michal Burian

9

Německý magazín PC Games měl tu čest a exkluzivně hráčům představil nástupce RPG hry Risen, který nese podtitul Dark Waters a mají ho na svědomí tvůrci série Gothic.

Reklama

Vývojáře z Piranha Bytes můžete znát díky úspěšné sérii Gothic, kterou museli po sporech s rakouským vydavatelským domem JoWood opustit a ve spolupráci s Deep Silver začali pracovat na Risen.

Nechme však minulosti a pojďme se podívat do přítomnosti. Německý magazín PC Games totiž exkluzivně o víkendu odhalil Risen 2: Dark Waters, což je pokračování původní hry.

Co nás čeká?

Risen 2: Dark Waters navazuje na první díl. Není tedy divu, že se opět vžijeme do kůže bezejmenného hrdiny, který si pamatuje vše, co se v původní hře událo. I kvůli této skutečnosti zmizel z ostrova Faranga a přesunul se do malebného přístavu Caldera. Jde o poslední baštu Inkvizice, jež stále bojuje s titány.

Hrdina, kterého si můžete prohlédnout výše, chce na tomto místě zapomenout na svůj osud. To se mu však daří pouze do chvíle, než se v přístavu objeví Patty, hrdinova přítelkyně z prvního dílu, která byla na zásobovací lodi, jež kvůli bouři ztroskotala.

Vypadá to, že Patty ovlivní náš osud a přemluví nás, abychom opět začali bojovat. Kromě samotné půvabné dívenky potkáme ve hře mnoho známých postav a samozřejmě poznáme také nové. Na začátku našeho nového dobrodružství narazíme na bývalého velitele vojáků v přístavu na Faranze. Jde pochopitelně o Carlose, který nám prozradí, že Greg(orius) Stahlbart, otec Patty, našel způsob, jak plout po moři tak, aby jeho loď nebyla potopena.

A právě v tomto okamžiku začíná naše dlouhá pouť, připojíme se totiž ke své staré přítelkyni a společně se vydáme na dobrodružství. Nejprve budeme muset najít jejího otce, následně prozkoumat tajemství a v neposlední řadě zachránit svět.

Cesty budou velmi komplikované. Po světě se totiž hemží bandy pirátů a naše cestování mezi různými ostrovy pomocí lodě – jeden z mála rozdílů od původního Risen - může ovlivnit i pouhá náhoda. Budeme si muset dávat pozor, abychom na zlomyslné piráty nenarazili, nedopadlo by to totiž nejlépe.

Více ostrovů, na něž se budeme moci podívat, navrhla na diskuzních fórech samotná komunita. Tvůrci přišli na to, že díky tomuto faktu mohou do hry zabudovat různá klimata a od nich se odvíjející prostředí a nepřátelské zrůdy.

Ostrovy nenavštívíme pouze jednou, ale hned několikrát. Zavede nás na ně totiž samotný příběh, chcete-li tak úkoly. Ty budou také značně vylepšeny. Vývojáři si dali tu práci a slibují, že svět bude celkově větší a hlavně realističtější, co se věcí týče. Pokud například nalezneme některou z truhel, kterých po světě bude nespočet, neskončí to tím, že jí otevřeme a zjistíme co v ní je. Každá truhla má totiž takzvaný příběh na pozadí, což znamená, že buďto v ní nalezneme opravdu něco zajímavého, co nás zavede na nějaké místo, nebo v minulosti někomu patřila – bude jí chtít zpět? O tom můžeme prozatím pouze diskutovat…

Pakliže vás u RPG her otravují úkoly, které vás pošlou za nějakou osobou, která se nachází až na druhém konci herního světa, můžete si oddychnout. Těchto úkolů totiž v Risen 2 buďto moc nebude nebo kompletně vymizí, stejně jako až přílišná přímočarost.

Prozatím není přesně známo, kolik bude ostrovů. Nicméně, víme, že herní svět nebude fungovat jako jeden velký kus, protože ostrovy budou rozděleny načítáním, aby se snížily nároky na operační paměť počítače či konzole. To však bude jediný loading ve hře, dalších se již nedočkáme a dokonce nás nečekají ani divně působící neviditelné zdi, které v některých hrách zabraňují, aby se hráč dostal na místo, jež je nepřístupné. V Risen 2 tyto situace bude řešit krajina – pohoří, skály, moře apod.

Pokud patříte mezi fanoušky Risen a navštívili jste někdy oficiální fórum, určitě jste si všimli nejrůznějších a čas od času také zajímavých námětů od fanoušků. Ty tvůrčí celkem z Piranha Bytes zvážil a některé dokonce implantovat do samotného druhého dílu. Dočkáme se tak nejen již zmíněného cestování z jednoho ostrova na druhý, ale také střelných zbraní. Hrdina tak bude moci využít ve svůj prospěch nejrůznější pistole, pušky a v určitých fázích hry budou figurovat také kanóny. Ty se budou nacházet na předem určených místech a pomohou nám, abychom se vypořádali s nepřátelskými jednotkami, včetně lodí.

Vraťme se ale zpět, tyto dovednosti se budeme muset nejprve totiž naučit. U koho přesně nebo na jakém místě není prozatím známo. Dá avšak očekávat, že se nejprve naučíme střílet z obyčejné pistole a časem se dostaneme k silnějším kalibrům a také k samotnému kanónu.

Vylepšení ve všech směrech

Pokud si myslíte, že tvůrčí celkem vzal původní Risen, přidal nové nápady a vytvořil nový příběh, tak se šeredně pletete. Německý tým si totiž dává záležet v každém aspektu hry. Připravit se tak můžete na vylepšení grafické kabátku, včetně textur, a opomenout nemůžeme ani animace. Ty totiž prošly dost velkým vylepšením. V Risen 2 jsou nahrávány pomocí technologie motion capturing, což znamená, že samotné pohyby všech osob, ať už mluvíme o lidech, zvířatech či monstrech, budou mnohem realističtější, včetně pohybu úst při mluvení, mrkání, chození, běhání, atd.

Proměn se dočkal také zástup nepřátel. Setkáme se sice se starými známými monstry, jako je například Gnomy, ale také s úplně novými, a to nejen z řad fantasy světa, ale také s těmi ze skutečného, například pavouci, opice, divočáci a další divoké šelmy.

Kdy se Risen 2: Dark Waters dočkáme?

Hra je podle dostupných informací dokončena z 80 procent. Mohlo by to tedy znamenat, že se jí dočkáme na konci aktuálního kalendářního roku, což si myslí také zahraniční obchody. Tak uvidíme, prozatím nebyly oznámeny ani platformy – předpokládáme však PC a minimálně Xbox 360.

Zdroj: komunitní fóra, PC Games, Risen.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama