Risen 2: Dark Waters – nástup pirátských radovánek
Preview Risen Článek Risen 2: Dark Waters – nástup pirátských radovánek

Risen 2: Dark Waters – nástup pirátských radovánek

Martin Cvrček

Martin Cvrček

10

Ačkoliv je na trhu hra pod názvem Arcania: Gothic 4, většina fanoušků považuje za pokračování proslulé RPG série Gothic spíše Risen, jenž vyšel v roce 2009. A protože tvůrci zaznamenali velký úspěch, pochopitelně muselo přijít pokračování, nesoucí podtitul Dark Waters.

Reklama

Vstříc pirátským zážitkům

Asi největší změna oproti prvnímu dílu je celkové zasazení. Můžeme dát sbohem klasické fantasy atmosféře zasazené do starodávného tropického prostředí, Risen 2 je tentokrát zaměřeno na pirátský styl. Můžeme se tak začít těšit na mohutné lodě, tunu přístavů, hektolitry rumu a hlavně střelné zbraně. Podle vývojářů z Pyranha Bytes byl ostrov z jedničky takový zapadákov, že se tam nějaké pistole prostě nedostaly, prostředí z dvojky tedy půjde trochu ve znamení pokroku.

A jakou můžeme tentokrát očekávat zápletku? Vžijeme se do role bezejmenného hrdiny z prvního dílu, ten však prošel určitými změnami, takže mu např. narostly delší vlasy a tvář mu zdobí pirátská páska přes oko. Co je však důležitější, ačkoliv je v řadách Inkvizice, pobývá v přístavním městečku Caldera a za pomoci alkoholu se snaží zapomenout na své dřívější činy. Jednoho dne ale kontaktuje našeho hrdinu Patty, postava známá z prvního dílu, a dá mu jasný úkol. Najít jejího otce, kapitána Steelbearda, protože prý objevil způsob, jak se plavit po moři. Zatím to totiž není možné, protože veškeré vodstvo obsadily záhadné mořské příšery.

Cestou necestou

Vzhledem k tomu, že se Risen 2 vydává cestou klasického RPG, hraje jednu z nejdůležitějších rolí herní svět. Podle vývojářů má být zhruba stejně rozlehlý, jako v Gothicu 3, a co víc, nenavštívíme jen jeden ostrov, ale hned několik, přičemž bude každý trochu odlišný. Celková stylizace prostředí dost připomíná prosluněný Karibik, což lze vidět i na několika screenech. Můžeme se těšit i na rozličné NPC postavy, které tentokrát disponují lepšími schopnostmi, hlavně co se týče denního režimu.

O nepřátelích toho zatím moc nevíme, každopádně můžeme očekávat návrat několika druhů potvor z jedničky, třeba tzv. Písečných ďáblů nebo Popelavé bestie. Nás ale podstatně více zajímá, čím je budeme moci pobít. Samozřejmě dostaneme do rukou různé meče, šavle, výše zmíněné pistole a nesmí chybět ani magie, ačkoliv ta bude tentokrát spíše jako voodoo, což můžeme považovat za podřízení se pirátské stylizaci. Nicméně, tentokrát se budeme muset rozloučit s luky a kušemi, pistole prostě vládnou.

Ať už bude hrdina třímat v rukou cokoliv, máme navíc očekávat celkovou změnu bojového systému, jenž bude tentokrát nabízet mnohem více možností. Jedna z nich je třeba boj hezky postaru, tedy kopance nebo pořádné rány pěstí. Ne vždy má člověk po ruce meč, a tak můžete v nejhorším případě dát někomu přes držku. Tím vyvstává otázka, jestli nás náhodou nečekají pěstní souboje jako v Zaklínači, ale to si zatím netroufneme odhadovat. A když už zmiňujeme příběh Geralta z Rivie, stejně jako v jeho případě bude hrát významnou roli nejen alkohol, ale i pletky se ženami.

Kouzlo prosluněných ostrovů

Taktéž můžeme očekávat i výrazné zlepšení grafické stránky. Tentokrát bude všechno živější a barvitější, což má napomoci celkové karibské stylizaci. A že tak pestrá paleta barev nesedí ke stylu předešlých dílů? Pyranha Bytes na to podle všeho mají jasnou odpověď. Copak může mít Karibik nějak chudý vzhled? Pod toto prohlášení se rozhodně podepisujeme. Navíc se vzhledového zlepšení dočkají i postavy a hlavně přírodní prvky, jako je voda nebo mlha.

Risen 2 zatím vypadá rozhodně nadějně. Sice u většiny hráčů nevzbuzuje takový „wow“ efekt, jako v případě Zaklínače 2 nebo pátých The Elder Scrolls, rozhodně ale potvrzuje fakt, že tento rok o pořádná RPG nebude nouze. Kromě výše zmíněného se totiž můžeme těšit i na možnost příslušnosti k některé místní frakci, dále široké možnosti rozhodnutí a ovlivnění herního světa, klasické RPG prvky nebo herní dobu pohybující se kolem šedesáti hodin. Jenom aby Pyranha Bytes nedoplatila na ten jejich ohromně rozlehlý svět. Také si očividně musí dát pozor, aby nepřehnali tu pirátskou stylizaci, a hlavně si musí dát pořádně záležet na optimalizaci PC verze. Jinak však nevidíme jiný důvod k obavám, snad tedy půjde o důstojného nástupce nejen prvního dílu Risen, ale i všech tří původních Gothiců. A kdy Risen 2 očekávat? Snad někdy v posledním čtvrtletí letošního roku, a to jak na PC, tak i na Xbox 360 a nejspíš také PlayStation 3.

Na závěr bychom rádi poděkovali uživateli s nickem Commander. Informace jsme čerpali převážně z jeho blogu, nabízejícího o Risen 2 neuvěřitelné množství informací.

* Obrázky v preview jsou scany z časopisu GameStar (thx Risen.ru).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama