Rockstar chce nadále podporovat modding GTA V
Grand Theft Auto 4 Novinka Rockstar chce nadále podporovat modding GTA V

Rockstar chce nadále podporovat modding GTA V

Martin Cvrček

Martin Cvrček

45

V oficiálním prohlášení tvrdí, že za zákaz OpenIV modu může vliv na GTA Online a že se snaží najít jiný způsob, jak dále podporovat tvořivou komunitu. <strong>Aktualizováno.</strong>

Reklama

Update: Kauza jménem OpenIV alias nepřímý zákaz moddingu GTA V a GTA IV pokračuje. Naštvaní hráči nadále bombardují stránku obchodu GTA V na Steamu negativními recenzemi, a tak je nyní pouze 13% recenzí za posledních 30 dní kladných. To už je úctyhodný výkon. Je určitě zajímavé vidět, že se fanoušci zvyklí na podporu moddingu dokážou sjednotit proti společnému nepříteli, kterým je společnost Take-Two Interactive, bohužel ale stále platí, že negativní Steam recenze toho nejspíš příliš nezlepší.

Na celou situaci už reagují i tvůrci videí. A tak vznikla machinima The Purge, v níž zástupci Take-Two Interactive a Rockstaru, který je za zánik OpenIV také mnohdy viněn, zabíjejí a ničí různé mody. Postupně si vyšlápnou třeba na Maria, DeLorean nebo gorilu Harambe.

Původní zpráva (16. 6. 2017 14:30): Včera došlo k zániku OpenIV modu, populárního nástroje a editoru, který umožňoval upravovat GTA V, GTA IV a Maxe Payna 3 a vkládat do nich všechny možné modifikace. Společnost Take-Two Interactive, která vlastní studio Rockstar i značku GTA, od tvůrců OpenIV po téměř deseti letech existence požaduje zastavení vývoje a distribuce projektu, přičemž se autoři rozhodli vyhovět. Spolu s OpenIV byl zrušen i vývoj modu, který měl převést město Liberty City z GTA IV do GTA V.

Jak bylo oznámeno, studio Rockstar přispěchalo s oficiálním prohlášením, které bylo zasláno serveru PC Gamer. Podle očekávání je na vině v první řadě snaha uchránit stále činnou a nadmírou plodnou a výdělečnou dojnou krávu jménem GTA Online.

„Akce Take Two nebyly přímo cílené na singleplayerové mody. OpenIV bohužel umožňuje fungování nedávných škodlivých modů, které dovolují obtěžování hráčů a každému zasahují do zážitku z GTA Online. Snažíme se vymyslet, jak můžeme pokračovat v podpoře kreativní komunity bez negativního dopadu na naše hráče.“

Tvůrci OpenIV sice tvrdí, že jejich mod nemá na GTA Online žádný vliv, ale v Take-Two Interactive a Rockstaru si očividně myslí něco jiného. Je ale zjevné, že jinak se pozice Rockstaru ve vztahu k modům nemění a s modifikacemi, které mají vliv jen na singleplayerové GTA V, problém nemají. Jenomže bez nástroje typu OpenIV je i používání mnoha singleplayerových modů dost komplikované, možná dokonce nemožné. Nezbývá tedy než čekat na řešení, s nímž snad Rockstar dříve či později přijde.

Hráči mezitím pokračují ve svých protestech. Procento kladných recenzí na Steam stránce GTA V za posledních 30 dní se již stihlo dostat na nelichotivých 22% a již vznikají i různé petice. Bohužel tímto způsobem nejspíš ničeho nedocílí. Komunikace Rockstaru s hráči a fanoušky bez ohledu na jimi používanou platformu bývá často omezená a spíše jednosměrná a už jsme se mohli mnohokrát přesvědčit, že sebelepší petice se studiem nehnou. A negativní recenze na Steamu nejspíš také mnoho nezmůžu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama