Rocksteady nabízí rady s výkonem PC verze Batman: Arkham Knight
Batman: Arkham Knight Novinka Rocksteady nabízí rady s výkonem PC verze Batman: Arkham Knight

Rocksteady nabízí rady s výkonem PC verze Batman: Arkham Knight

Martin Cvrček

Martin Cvrček

154

Jde ale spíše o volání do větru, které pravděpodobně PC hráče ještě víc naštve. <strong>Porovnání PC, PS4 a Xbox One verzí hry</strong>.

Reklama

Jak už pravděpodobně víte díky včerejším novinkám, včera v brzkých ranních hodinách vlak jménem PC verze Batman: Arkham Knight vykolejil a díky svému nechutně odbytému stavu uškodil všem pasažérům. Pověst Rocksteady Studios, která byla dosud čistá jako sníh, schytala řadu ran a mnoho hráčů ještě teď kroutí hlavou nad tím, jak mohl někdo souhlasit s vydáním takového nedodělaného a nehratelného paskvilu, který dalece překračuje hranice běžně vídaných porodních bolestí. O škodě způsobené těm, kteří si PC verzi koupili, snad není třeba říkat nic bližšího, ta je tak nějak samozřejmá.

Nutno říct, že Rocksteady se snaží situaci zmírnit, ale zatím příliš nepomáhají. Je hezké, že vydali poměrně rozsáhlý soupis rad týkajících se výkonu, které by mohly někomu pomoci. Rady jsou ale doslova a do písmene volání do větru a skoro se podle nich zdá, že v Rocksteady nikdo netuší, co se vlastně s PC verzí děje a kde tkví hlavní problémy.

Zarážející je už jen to, že Rocksteady stále mluví o tom, že se s problémy potýkají „někteří hráči“. To se dá pochopit, vývojář jen těžko uzná, že vlastně jejich hru nemůže téměř nikdo pořádně hrát. Ale přesně tak to bohužel je. Na Steamu momentálně září číslo 31% kladných recenzí od hráčů, což znamená, že 69% hráčů mělo potřebu psát negativní recenzi. 69% není menšina, jak by se podle slov Rocksteady dalo odhadovat, to je spíš většina.

Neméně zarážející je i doporučené nastavení pro ty, kteří splňují pouze minimální požadavky. Nastavení je následující, přičemž věřím, že není nutné ho překládat, s ohledem na to, že i menu hry je v angličtině:

  • Resolution: 1280x720
  • V-Sync: Off
  • Anti-Aliasing: Off
  • Texture Resolution: Low
  • Shadow Quality: Low
  • Level of Detail: Low
  • Interactive Smoke/Fog: Off
  • Interactive Paper Debris: Off
  • Enhanced Rain: Off
  • Enhanced Light Shafts: Off

Vývojáři zdůrazňují, že pokud máte grafickou kartu s 2 GB paměti (nebo 3 GB v případě AMD karet), je nezbytné nastavit rozlišení textur (Texture Resolution) na úroveň Low. To je samo o sobě hezký důkaz toho, jak blbě optimalizovaná hra musí být. Pro naprostou většinu dnešních her nejsou 2 GB paměti na grafické kartě žádná velká překážka a většinou nezabraňují hrát alespoň na střední detaily. Ale Batman musí být očividně jiný.

Doporučení rozlišení je také radostné a věřím, že obzvlášť majitelé větších monitorů budou mít z doporučení tak nízkého rozlišení určitě radost.

Hlavním problémem ale zůstává skutečnost, že toto nastavení stále není zárukou alespoň minimálního zážitku. Rocksteady uznává, že v případě AMD karet se mohou objevovat další problémy, ale ty problémy pronásledují i karty Nvidia. Tohle nastavení tedy v konečném důsledku nic neřeší a stále platí, že i když dáte vše na minimum podle návodu a splňujete minimální požadavky, pravděpodobně vás stejně čeká ukázka mizerného výkonu.

A co nastavení při splnění doporučených požadavků?

  • Resolution: 1920x1080
  • V-Sync: On
  • Anti-Aliasing: On
  • Texture Resolution: Normal
  • Shadow Quality: Normal
  • Level of Detail: Normal
  • Interactive Smoke/Fog: Off
  • Interactive Paper Debris: Off
  • Enhanced Rain: Off
  • Enhanced Light Shafts: Off

Zde je situace tak nějak stejná. Na nastavení v případě většiny hráčů bez ohledu na Nvidii nebo AMD nezáleží a i ti hráči, kteří splňují doporučené nastavení, nemají žádnou záruku, že jim takové nastavení pomůže. A pokud jde o ultra nastavení, na něj musíme stále čekat.

Je přitom třeba poznamenat, že v obou případech Rocksteady zmiňuje uzamčení na 30 snímků za sekundu. Správně, 30 fps lock tedy není chyba, ale zcela očividný záměr. Což je v roce 2015 nádherný výsměch. Kromě toho, jak je možné, že benchmark dostupný z menu hry 60 snímků za sekundu podporuje a klidně vám je ukáže, i když vám pak hra poběží mizerně?

Rocksteady dále nedoporučuje zásah do .ini souborů, třeba pro potřeby odemčení snímků za sekundu, nedoporučuje ani použití optimalizačních nástrojů v rámci GeForce Experience a Gaming Evolved a naopak doporučuje nejnovější ovladače v případě obou táborů.

A pokud jde o problémy s pevným diskem, instalace hry na SSD prý může pomoci streamingu textur, přičemž tvůrci právě pracují na zlepšení streamingu v případě mechanických pevných disků.

Na konci stránky s radami tvůrci znovu odkazují na oficiální HW požadavky, ale k nim nemá cenu příliš přihlížet, protože neodpovídají skutečnosti.

Může nás alespoň těšit to, že Rocksteady se nebrání možnosti vrácení peněz skrz Steam a jeho nedávno přidaný systém. Ti, kteří si hru koupili přímo přes Steam, snad této možnosti už dávno využili, majitelé krabicových verzí ale mají smůlu, na ně se refund program Steamu nevztahuje. Ti musí jen dál doufat, že se z tohohle polotovaru jednoho krásného dne stane hratelný produkt, za který si zaplatili.

Takže si to shrneme. Popírání skutečnosti, že problémy má téměř každý, zarážející doporučené nastavení pro minimální i doporučené požadavky, potvrzení toho, že 30 fps lock je záměr, a odkazování na lživé HW požadavky.

Nevím jak vám, ale mě přijde, že tímhle vším Rocksteady všechno ještě zhoršuje. Nesmíme ale zapomínat na to, že se stále nacházíme jen den od vydání a za 24 hodin se dá jen těžko něco vyřešit. Musíme zkrátka doufat, že postupem času dojde alespoň k nějakému zlepšení nebo že Rocksteady přijde s řešením, které by mohlo opravdu někomu pomoci a nebude působit jako další šťouchání do vosího hnízda.

Za námět na titulní obrázek děkuji čtenáři caukyy, zde je obrázek v celé kráse.

Porovnání PC, PS4 a Xbox One verzí hry

Konzolové verze běží bez větších problémů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama