Rozhodnutí EU o nákupu Activision Blizzardu se odkládá, obchod je na cestě ke schválení
Novinka Rozhodnutí EU o nákupu Activision Blizzardu se odkládá, obchod je na cestě ke schválení

Rozhodnutí EU o nákupu Activision Blizzardu se odkládá, obchod je na cestě ke schválení

Filip Svoboda

Filip Svoboda

1

Eurokomisařka: Různé úřady mohou dojít k odlišným závěrům.

Reklama

Aktualizace 2. 3. 22.20

Tři zdroje řekly agentuře Reuters, že Evropská komise plánuje obchod schválit. Stačit jí pravděpodobně budou dohody Microsoftu s Nintendem, Nvidií a nabídka směřující k Sony. Úřady nemají po Microsoftu vyžadovat ani částečný nákup, jak navrhuje například britský Úřad pro hospodářskou soutěž (CMA).

Původní zpráva 2. 3. 8.30

Evropská komise oficiálně prodloužila čas, ve kterém se musí vyjádřit k plánované akvizici Activision Blizzardu ze strany Microsoftu. Z původního 11. dubna se termín posouvá o deset dní na 25. dubna, tedy jen den před vyjádření britských úřadů.

Předpokládá se, že se Evropská komise rozhodla přejít k jednáním s Microsoftem o konkrétních závazcích, které povedou ke schválení akvizice. Microsoft má jejich návrh podle investigativní agentury MLex (prostřednictvím Idas) předložit do 16. března. Příznivé stanovisko by pak mohlo Microsoftu pomoci i u soudu, který vyvolala americká Federální obchodní komise (FTC).

„Nemůžeme závodit [s ostatními úřady]. Musíme sloužit konkrétním trhům, kde máme pravomoc,“ říká pro agenturu Bloomberg eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestager, „myslím, že v Evropě máme nejvyšší laťku, nejpřísnější právní předpisy. (...) Systém ve Spojeném království je jiný, systém v USA je zase jiný. Takže i když se podíváme na stejnou transakci na různých trzích a s různými právními předpisy, někdy dojdeme k různým závěrům.“

V úterý 21. února se v Bruselu uskutečnilo závěrečné slyšení před zástupci Evropské komise. Na něm nákup podpořily kromě Microsoftu a Activision Blizzardu také společnosti Nvidia a pravděpodobně EA a Valve. Pro obchod se vyjádřila i Evropská federace herních vývojářů. Výrazný odpor proti akvizici vznáší dlouhodobě Sony a obavy vyjadřuje i Google. Klíčové ale nakonec bude právě rozhodnutí regulačních úřadů.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama