RTX 3080 Ti dorazí později, šéf Intelu končí ve funkci a dostupnost grafických karet se v nejbližší době nezlepší
Novinka RTX 3080 Ti dorazí později, šéf Intelu končí ve funkci a dostupnost grafických karet se v nejbližší době nezlepší

RTX 3080 Ti dorazí později, šéf Intelu končí ve funkci a dostupnost grafických karet se v nejbližší době nezlepší

Jan Urbančík

Jan Urbančík

13
Platformy Windows PC

Novinky ze světa hardwaru.

Reklama

Vítejte u týdenního souhrnu novinek ze světa hardwaru.

Dozvíte se to nejpodstatnější, co se v uplynulém týdnu stalo, od všemožných leaků až po vydání nových produktů.

Můžete se na něj těšit každou sobotu ve 20:00.

CES 2021

Na začátek pouze připomínka, že konferencím Intelu, AMD a Nvidie na letošním CES jsme věnovali samostatné články a nebudu se o nich zmiňovat v tomto souhrnu.

Robert Swan končí ve funkci CEO společnosti Intel

Poměrně překvapivá zpráva, která přišla před několika dny. Robert Swan, CEO společnosti Intel, rezignuje na svou funkci. Odejde tak po dvou letech, na tuto pozici se totiž dostal v roce 2019, kdy z funkce CEO odešel Brian Krzanich. Novým šéfem Intelu se stane Patrick Gelsinger, který má s touto firmou bohatou historii, začal v ní pracovat už v roce 1979 v pouhých 18 letech. Z Intelu odešel v roce 2009, poté pracoval ve společnostech VMware a EMC, nyní se však k Intelu vrací, a to rovnou do nejvyšší funkce.

Patrick Gelsinger
Patrick Gelsinger

Intel si možná nechá vyrábět procesory u TSMC

S Intelem se pojí ještě jedna zpráva. Podle webu TrendForce se totiž chystá outsourcovat některé produkty u TSMC, konkrétně na 5nm a 3nm procesu. Na rozdíl od AMD, které si CPU i GPU nechává vyrábět u TSMC, si totiž Intel zatím většinu produktů vyrábí ve vlastních továrnách. Byl by to poněkud zvláštní krok, protože už tak má TSMC co dělat, aby vůbec stíhalo dodávat svým stávajícím zákazníkům, natož kdyby jim přibyl další. Robert Swan, který ještě stále působí jako CEO Intelu, však prohlásil, že s tímto rozhodnutím počká až na příchod Patricka Gelsingera, který má nastoupit do funkce v polovině února.

RTX 3080 Ti interně odložena na neurčito

O grafické kartě RTX 3080 Ti píšeme snad pořád a člověk by řekl, že už její oficiální oznámení musí být velmi blízko. Situace se však velmi rychle změnila, web Videocardz a některé další přišly s informací, že byla karta interně odložena. Původně se spekulovalo, že bychom se jí mohli dočkat už v lednu nebo v únoru, poté přišla zpráva, že dorazí v březnu, ale nyní to vypadá tak, že RTX 3080 Ti se jen tak nedočkáme. Navíc se také začíná mluvit o tom, že bude mít nakonec jiné specifikace, než bylo původně zamýšleno. Dosud jsme měli za to, že půjde v podstatě o RTX 3090 s 20 GB VRAM, ale poslední informace, například od známého leakera kopite7kimi, naznačují, že by mohla mít pouze 12 GB VRAM a potenciálně tak může být oproti 3090 ještě víc osekaná.

AMD a Nvidia nepředpokládají zlepšení situace s dostupností grafických karet během 1. čtvrtletí letošního roku

Nekončíme zrovna pozitivní zprávou. Nvidia i AMD totiž informují o tom, že dostupnost grafických karet se v nejbližších měsících nezlepší a čeká nás další náročný rok. Za Nvidii se vyjádřila CFO této společnosti Colette Kress pro server Seeking Alpha:

"Poptávka je stále hodně velká. Takže naše zásoby jsou momentálně velmi omezené. Očekáváme, že to tak zůstane i v prvním kvartálu."

Podobně je na tom AMD, za které se k situaci vyjádřila CEO společnosti Lisa Su pro web AnandTech, mluvila převážně o vysokých cenách nových produktů:

"Věděli jsme o nových nařízeních, co se týče cel, a pracovali jsme tak na flexibilnějších dodávkách produktů. Snažíme se držet ceny GPU co nejblíž oznámené cenovce to jde, protože to je jediný způsob, jak jednat se zákazníky férově. Normálně jsou naše referenční karty dostupné pouze při vydání a poté je zcela nahradí karty našich partnerů. Tentokrát ale budeme naše karty vyrábět dál, abychom je mohli prodávat přímo zákazníkům za co nejnižší cenu. Pobízíme naše partnery, aby udělali to samé. Ne jenom cla, ale i situace okolo Covidu zvýšila cenu dopravy. Až se budeme vracet do normálu, mělo by se to zlepšit."

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama