Saints Row: Gat out of Hell - čertovský nášup
Saints Row: Gat out of Hell Recenze Saints Row: Gat out of Hell - čertovský nášup

Saints Row: Gat out of Hell - čertovský nášup

Martin Cvrček

Martin Cvrček

15

V samostatném rozšíření Saints Row IV zavítáme do pekla s cílem nakopat zadek samotnému Satanovi. Má ale smysl tuhle výpravu vůbec podnikat?

Reklama

Recenzovaná verze: PC

Dalo by se říct, že fanoušci série Saints Row jsou v tuto chvíli rozdělení na dva tábory. První tábor je spokojený s tím, že se studio Volition v posledním díle vydalo cestou naprosto šílené satiry, která se nebojí využívat i takové extrémy, jako je invaze mimozemšťanů nebo nadpřirozené schopnosti. Druhému táboru však něco takového nevoní a raději by viděl návrat Saints Row k lehce přehnané, ale stále poměrně střízlivé a autentické hře zaměřené na válku gangů, kterou představil druhý a třetí díl. Zatím se však zdá, že první tábor je početnější, a tak se není co divit, že mu Volition servíruje nový obsah. Obsah, který má formu samostatného datadisku a který nese všeříkající název Gat out of Hell.

Varování: Tato recenze může obsahovat spoilery z příběhu Saints Row IV. My jsme vás varovali.

Se Svatými si nikdo nezahrává

Gat out of Hell přímo navazuje na konec čtvrtého dílu, takže výkvět lidstva v čele s šéfem gangu Svatých a zároveň prezidentem Spojených států nadále žije na vesmírné lodi, protože matičku Zemi zlikvidoval jistý mimozemšťan Zinyak. Hra začíná zrovna v okamžiku, kdy posádka uspořádá oslavu narozenin pro Kinzie Kensington, jenomže v průběhu oslavy se něco zvrtne a prezident záhadně zmizí. Kam? Samozřejmě do pekla, kde ho čeká svatba s dcerou samotného Satana. Prezident koneckonců způsobil více utrpení a škod než jakákoliv jiná osobnost v historii lidstva, takže je na ženitbu s potomkem pekelného pána ten nejlepší kandidát. Tentokrát se však prezident nedokáže spasit vlastními silami a na záchrannou výpravu se musí vypravit Johnny Gat, jeho nejlepší přítel a naprostý psychopat v jedné osobě, a také Kinzie. Gat následně vymyslí nesmírně náročný plán - půjde na svatbu a střelí Satana do ksichtu. Vážně.

Asi vám už došlo, že příběh si opravdu nehraje na žádnou realistickou zápletku a je přinejmenším stejně potrhlý jako zápletka čtvrtého dílu. Fanoušky série ale určitě potěší, že návštěva pekla zahrnuje například setkání s Danem Vogelem, hlavou společnosti Ultor, která ve finále druhého dílu plnila pozici hlavní nepřátelské síly, nebo s Violou a Kiki, které si pro změnu můžete pamatovat ze třetího dílu. Spojitostí s celou sérií Saints Row je tu opravdu dost a neomezují se jen na staré známé, ale je třeba dodat, že vás čeká setkání i s některými novými tvářemi, třeba s kapitánem Černovousem nebo samotným Shakespearem, který má na starosti místní taneční klub. Teď už vám snad došlo, že satiry a parodie na všechny možné kulturní odkazy je opět víc než dost, v tomto případě navazuje Gat out of Hell na odkaz čtvrtého dílu přímo ukázkově.

„Příběh si opravdu nehraje na žádnou realistickou zápletku a je přinejmenším stejně potrhlý jako zápletka čtvrtého dílu.“

Nejlepší část zabíjení je ta, ve které se zabíjí

Odkaz čtvrtého dílu ale nejvíce pocítíte v samotné hratelnosti. Tentokrát se dostanete do města New Hades, které se sice rozlohou nemůže měřit se Stillwaterem a Steelportem, ale stále nabízí solidní a otevřené prostředí, které dobře kombinuje tradiční městské kulisy s prvky a atmosférou pekla. Ve městě vás přitom čeká celá řada činností, které se příliš neliší od Saints Row IV. Samozřejmostí je několik příběhových misí a tzv. loyalty misí, v nichž po vás hlavní protagonisté vyžadují účast na četných aktivitách roztroušených po celém městě. Aktivity jsou občas prostě převzaté z předešlých dílů, například nutnost běhat po ulicích s cílem sehrát co nejničivější nehodu nebo možnost rozpoutat v ulicích města zkázu za pomoci tanku či bazuky. Některé aktivity jsou zase zcela nové, jako třeba odpalování nepřátel do hořících kruhů ve vzduchu, otevírání truhel s pokladem nebo sbírání duší, které buď do pekla padají, nebo z něj naopak unikají. Aktivit je zkrátka docela dost, dokážou snadno zabavit a rozumně kombinují nové i převzaté prvky. Navíc si v nich dosyta užijete likvidace démonů a jedné velmi příjemné novinky v podobě andělských křídel.

Křídla můžete využívat prakticky kdekoliv a v podstatě nahrazují možnost levitace ze čtvrtého dílu s tím rozdílem, že fungují a vypadají mnohem lépe. Jistě si dokážete představit, že při přesunu po městě je možnost létání mnohem stylovější než prostá jízda autem nebo motorkou, které můžete kdykoliv ukrást nebohým řidičům. Křídla se přitom ovládají vcelku pohodlně a na jejich možnosti stejně jako slabiny si zvyknete velmi rychle. Navíc není problém je kombinovat s možností skákání po stěnách nebo s velmi rychlým sprintem. Obojí si určitě pamatujete ze čtvrtého dílu.

Zprvu si nejspíš budete myslet, že si pamatujete i čtveřici speciálních schopností, jež můžete využívat v boji. V jejich případě už ale došlo k výraznějším změnám. Možnost udeřit do země, která zajistí menší letecký den nepřátelům v těsné blízkosti, se vlastně moc nezměnila. V případě vyvolání aury, která nepřátele vyřadí z boje, povolání skřetů, kteří se rádi vrhnou na jakéhokoliv protivníka v dosahu nebo možnosti dočasně proměnit nepřátele v kámen už vás ale čeká něco nového.

Schopnosti se opravdu vyplatí využívat a navíc je můžete vylepšovat stejným způsobem jako ve čtvrtém díle. Což znamená také to, že i v New Hades narazíte na velké množství clusterů, které slouží jako měna právě pro nákup upgradů schopností. V jednom se však vylepšení schopností přeci jen liší. Opět si sice můžete vybrat různé varianty všech speciálních schopností, ale tentokrát je získáváte ze speciálních oltářů rozesetých různě po městě. Ty stačí aktivovat, poté zlikvidovat několik nepřátel, aby se oltář nasytil dušemi vašich protivníků, a nová varianta schopnosti, která může i známé udeření do země proměnit v něco zcela nového, je vaše.

Křeslo osazené kulomety? Nic zvláštního

Pokud by vám tohle všechno náhodou nestačilo, samozřejmě můžete vždy sáhnout po klasických palných zbraních a zbraních nablízko. I v tomto případě se můžete těšit na kombinaci starých a nových prvků a je na vás, jestli zvolíte tradiční pistoli nebo samopal nebo dáte raději přednost kuši, zbrani střílející výbušné žáby, ohnivému meči a křeslu osazeném dvojicí kulometů. Tahle "zbraň" působí vážně skvěle, kdo by nechtěl likvidovat zástupy démonů a jezdit po městě bez nutnosti vstávat z pohodlného křesla. I v případě zbraní se přitom vrací možnost jejich upgradu za tradiční měnu, kterou získáváte za plnění misí a aktivit a za zabíjení nepřátel. Vrací se také nákup dalších upgradů, které jsou spojené například se zdravím, výdrží, kapacitou munice nebo odolností proti různým druhům zranění.

Na krátký okamžik se ale ještě zastavím nad činnostmi ve městě, protože mise, aktivity a clustery nejsou všechno, co můžete v New Hades plnit. Logicky nesmí chybět různé sběratelské předměty a také výzvy spojené s odehraným časem, zabitím nepřátel určitými způsoby nebo zlatými medailemi za úspěch v aktivitách. Ačkoliv se to tedy na první pohled nezdá, ve městě vás toho čeká opravdu dost a pokud se rozhodnete dokončit Gat out of Hell na 100% a vyzobat opravdu všechno, může se herní doba vyhoupnout vysoko nad 10 hodin. Dohrání samotné příběhové linky vám ale zabere necelé 4 hodiny. Tyto údaje se však vztahují na singleplayer a v případě kooperace se mohou změnit. Stále platí, že pokud máte k dispozici někoho, kdo by s vámi Gat out of Hell prošel a ujal se role Kinzie, určitě ho přizvěte ke hraní. Celý přídavek je sice bez problému hratelný i v singleplayeru a mezi Gatem a Kinzie můžete jednoduše přepínat, ale už předešlé díly Saints Row dokázaly, že kooperace dokáže hru výrazně oživit. A Gat out of Hell na tom není jinak.

Návrat vámi vytvořeného prezidenta

Ačkoliv se Gat out of Hell soustředí na postavu Johhnyho Gata, občas se dostane na scénu i sám prezident. Pokud jste hráli čtvrtý díl a dostali se alespoň k prvnímu checkpointu, vámi vytvořený prezident se objeví i v Gat out of Hell, včetně všech obličejových rysů a hlasu. Minimálně na PC funguje takový import skutečně bezchybně a můj prezident, kterého si můžete prohlédnout zde, se ve hře objevil zcela automaticky bez jakéhokoliv upozornění.

Poznámka: Naučit se ovládat blesky

Kromě herní doby příběhu, která může pro mnoho hráčů jistě představovat problém, považuji za chybu i absenci pořádné hudby. Sérii Saints Row jsem si mimo jiné oblíbil i díky vynikajícímu soundtracku a výběru hudby v rádiích, která leckdy neměla daleko k sérii Grand Theft Auto. V Gat out of Hell však žádná skutečná hudba není. Není zde žádné rádio, a pokud nepočítám vyslechnutí krátkého, ale skvělého muzikálu (ne, nevtipkuju) a několik skladeb v klíčových pasážích hry a v některých aktivitách, chybí i jakýkoliv původní hudební doprovod. S ohledem na laťku nasazenou plnohodnotnými díly Saints Row je to opravdu škoda. Ať mi nikdo neříká, že v pekle neocení dobrou hudbu. Alespoň že na dabingu si tvůrci dali záležet, herec Daniel Dae Kim, kterého můžete znát třeba jako Jina ze seriálu Ztraceni, tentokrát dostal v roli Gata opravdu dost prostoru, což je jenom dobře.

Gat out of Hell se bohužel nevyhnul ani různým bugům. Nikdy jsem se sice nesetkal s něčím, co by skutečně narušilo hladký průchod hrou, ale třeba ukazatel questu, který vám na obrazovce zůstane i poté, co úkol dokončíte, nebo fakt, že místo jedné cut-scény se přehraje scéna ze samotného úvodu hry, dokáže naštvat. Výjimečné nejsou ani drobné chyby spojené s animacemi.

Murder time, fun time!

Ačkoliv ke spuštění Gat out of Hell nepotřebujete Saints Row IV a jedná se o samostatně spustitelný titul, je k němu opravdu třeba přistupovat jako ke klasickému datadisku, který se z hlediska rozsahu a herních možností nemůže měřit s plnohodnotnými díly série. Stále ale platí, že za 20 Euro dostanete další dávku řádně pošahaného příběhu, dostatečně propracované město naplněné různými činnostmi a hratelnost čtvrtého dílu okořeněnou vším, co se jen dá vymyslet v prostředí pekla. Nemluvě o tom, že díky použití enginu Saints Row IV je i tenhle dodatek poměrně hardwarově nenáročný a slušně optimalizovaný.

Vše tak kazí jen velmi krátká herní doba příběhové linie, absence pořádného soundtracku a několik menších bugů, ale jestli patříte mezi fanoušky Saints Row, které bavil čtvrtý díl, budete se bez nejmenších pochyb bavit i zde, pokud nebudete očekávat žádnou revoluci. Návštěva pekla v roli známého hláškujícího psychopata je zkrátka příležitost, které by se měl každý fanoušek současného směru série chopit, a to nejlépe v doprovodu dalšího hráče.

Hráno na sestavě:

OS: Windows 7 (64bit)Procesor: Intel Core i5 3.10 GHzGrafická karta: GeForce GTX 660Paměť: 8 GB RAMRozlišení: 1680x1050

Minimální požadavky:

OS: Windows Vista (x86 nebo x64) Procesor: Intel Core 2 Quad Q6600 | AMD Athlon II x3 Paměť: 4 GB RAMGrafická karta: NVIDIA GTX 260 | AMD Radeon HD 5800 sérieDirectX: 10

Doporučené požadavky:

OS: Windows 7 (x86 nebo x64) Procesor: Intel i3 2100T | AMD Phenom II x4 nebo vyššíPaměť: 4 GB RAMGrafická karta: NVIDIA GTX 560 | AMD Radeon HD 6800 série nebo vyšší DirectX: 11

Saints Row: Gat out of Hell

Verdikt

Přáli jste si někdy ujmout se role hláškujícího psychopata, který létá napříč pekelným městem a chce oddělat Satana? Pak je Gat out of Hell přesně pro vás. Ostatní nechť čekají především solidní přídavek, který zabaví každého příznivce Saints Row IV. A pokud máte k dispozici kolegu pro kooperaci, můžete si k číselnému hodnocení klidně domyslet bod navíc.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

řádně střelený příběh
město New Hades a jeho možnosti
lehké rozšíření hratelnosti čtvrtého dílu
nové zbraně a schopnosti
kvalitní dabing
krátká herní doba příběhové linie
absence pořádného soundtracku
menší bugy
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama