Saúdská Arábie dále investuje do EA a Take-Two Interactive
Novinka Saúdská Arábie dále investuje do EA a Take-Two Interactive

Saúdská Arábie dále investuje do EA a Take-Two Interactive

Filip Svoboda

Filip Svoboda

6

Ve společnostech drží podíly 5,8 a 6,8 %.

Reklama

Po zprávě o navýšení podílu Saúdské Arábie v japonském Nintendu se dozvídáme i o dalších investicích, které stát učinil prostřednictvím Národního investičního fondu (PIF), respektive státní firmy Savvy Games. Tentokrát si všiml magazín Axios dvojice dokumentů, které prozrazují posílení Saúdů v Electronic Arts a Take-Two Interactive.

V první jmenované společnosti se podíl Savvy Games zvedl z 5,1 na 5,8 %. Take-Two Interactive pak zaznamenalo nárůst o procento a půl z původních 5,3 a 6,8 %. Ve zmiňovaném Nintendu má v současnosti držet Saúdská Arábie 7,08 %.

Savvy Games má dále podíly například v Capcomu, Nexonu nebo Embraceru, kam putovala investice ve výši jedné miliardy dolarů. Velké arabské peníze putují do především čínského esportu, a to i přesto, že globální investice v tomto odvětví spíše klesají.

Cílem arabských investic do videoherního průmyslu má být diverzifikace státní ekonomiky a podpora mladých lidí. Může jít ale také o snahu vylepšit reputaci státu, který je kritizován za porušování lidských práv. Kontroverze budí i osoba prince Muhammada bin Salmána, který předsedá investičnímu fondu a je mimo jiné spojován s brutální vraždou novináře Džamála Chášukdžího v roce 2018.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama