Saúdská Arábie navyšuje svůj podíl v Nintendu
Novinka Saúdská Arábie navyšuje svůj podíl v Nintendu

Saúdská Arábie navyšuje svůj podíl v Nintendu

Filip Svoboda

Filip Svoboda

3
Platformy Nintendo Switch Switch

Vlastní už přes 7 procent japonské společnosti.

Reklama

Saúdská Arábie měla prostřednictvím Veřejného investičního fondu (PIF) a státní firmy Savvy Games navýšit svůj podíl v japonském Nintendu. Nezávisle na sobě o tom informovaly saúdskoarabský twitterový účet BRHM specializující se na hry technologie a analytický web Trading View.

Veřejný fond Saúdské Arábie investoval do Nintenda už loni v dubnu, tehdy získal podíl 5 %. V lednu ho zvýšil o další procento, podobný přírůstek byl zaznamenán i nyní. V současnosti tak podíl Saúdské Arábie v jedné z největších videoherních společností činí 7,08 %.

Nintendo není ani zdaleka jedinou firmou, do které Saúdská Arábie investovala. Podobný podíl má i v Capcomu nebo Nexonu. Velké peníze putovaly také do Activision Blizzardu, Take-Two Interactive nebo Embracer Group. Většinový podíl má v SNK a v nejbližší době se chystá koupit celého velkého vydavatele.

Investice státních Savvy Games jsou doprovázeny kontroverzemi týkajícími se především situace kolem dodržování lidských práv v Saúdské Arábii. PIF zároveň předsedá saúdskoarabský princ Muhammad bin Salmán, který měl dát přinejmenším souhlas k brutální vraždě novináře Džamála Chášukdžího v roce 2018 (byť ji později odsoudil).

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama