Savage: The Battle for Newerth – kvalitní titul zdarma?
Blogy čtenářů Recenze Savage: The Battle for Newerth – kvalitní titul zdarma?

Savage: The Battle for Newerth – kvalitní titul zdarma?

Dan Danda

Dan Danda

Dnešní říjnový večer bych vám rád zpestřil recenzí. Pro velkou část čtenářů možná první setkání s hrou Savage: The Battle for Newerth, kterou se vám…

Reklama

Dnešní říjnový večer bych vám rád zpestřil recenzí. Pro velkou část čtenářů možná první setkání s hrou Savage: The Battle for Newerth, kterou se vám tímto pokusím přiblížit. Tato čistě multiplayerová akce byla vyvíjena v americkém studiu S2 Games a od doby svého vzniku získala mnoho ocenění na několika mezinárodních metách. Titul vyšel jen na platformě PC s operačním systémem Windows, MAC a Linux. Specifikum této hry je to, že na jednom serveru může hrát až 64 hráčů.

 

 

 

Savage se dá žánrově zařadit velmi složitě. Tváří se jako RPG (Role Playing Game), ale může být zároveň FPS akcí (First  Person Shooter) či strategií. Takovou hru pak nazýváme RTSS (Real Time Strategy Shooter). Hra se odehrává na naší modré planetě po pádu všech známých civilizací, kdy se rozpoutá konflikt mezi přeživšími lidmi a příšerami.

 

 

Při rozehřívacím kole se vybere commander. To je člověk, který si zahraje právě tu strategickou část hry a jen na něm závisí naše šance na vítězství. Náš úkol je pak jednoduchý – přidat se ke straně zla nebo dobra, využívat věci, které nám vyrobí commander a chránit vlastní základu. Úkolem samozřejmě nebude jen bránit ale podíváme se i hluboko do nepřátelského pole, kde zahájíme ofenzivu na základnu nepřátel. Při tom všem musíme pomáhat při stavění, těžbě životadárného redstonu nebo zlata. Hra vás bude za tuto práci odměňovat levely, které zdokonalují zbroj a celkově vaše schopnosti. Vyhrává ta strana, která jako první zničí základnu druhého týmu. Existují však i duelové arény, ve kterých můžete vyzvat protivníka na souboj 1on1.

 

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/NvXTF_tw15k?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/NvXTF_tw15k?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

... zde pokračujte v psaní ...

 

Nechybí tedy typické věci pro RPG. Sloupec s množstvím životů, zkušeností a levelů. Aktuální dění sledujete na minimapě, kde se vám zobrazují vaši spoluhráči a commanderovi příkazy. Podstatnou část hry tvoří také zbraně, které dávají hře nádech FPS akce. Sekyry, meče nebo drápy má každá z postav ve hře defaultně přidělené. Postavy zlepšuje opět commander v naší základně, přičemž nechybí ani speciální stroje hromadného ničení jako katapult nebo balista. Ke strategickým zbraním u lidí se řadí série modrých, červených a zelených. Do svého inventáře můžeme přidat i lékárničku, bomby nebo relocator, který slouží jako teleport na vámi předem stanovené místo. To se v souboji opravdu hodí mít u sebe. U příšer jsou to pak různé ledové nebo ohnivé hole a do inventáře koupit masku smrti či částečnou neviditelnost.

 

 

 

Vše je nastaveno tak, jak bychom asi předpokládali. Lidé jsou zaměřeni na zbraně zatímco příšery ohánějící se svými pařáty sekají do všeho, co vidí kolem sebe. Bez speciální schopnosti bránění, která je na pravém tlačítku myši bychom se daleko nedostali.

Při úspěšném splnění mise ať jedním či druhým týmem se přepne mapa a hraje se opět od začátku! Ztratí se nasbírané levely, zbraně i postavy. Začínáte opět s lukem nebo meči v ruce. Vývojáři implantovali i editor map. Hráčská komunita, ač není nijak veliká, se tohoto úkolu zhostila svědomitě a vytváří mapy o sto šest.

Nejen, že je Savage parádní multiplayerová řežba, ale dokonce je zdarma. Její komunitou vylepšenou verzi si můžete stáhnout na stránkách www.newerth.com a má název Savage XR. Před několika měsíci vyšel i druhý díl, ten ale podle mého názoru tak zábavný není.  Hru si můžete zahrát i po LAN a podporuje 3D technologii.

V euforii už ani nevím, jaké chyby jsem chtěl poznamenat. Snad jen na dnešní dobu pokulhává grafika a někdy je problém se servery.

 

Na závěr bych přidal doporučené systémové požadavky:

 

  • CPU: 1000MHz nebo lepší
  • Paměť: 256 MB RAM nebo lepší
  • Video: GeForce4 nebo lepší
  • Stabilní připojení k internetu
  • Problém může nastat u operačního systému Windows Vista, kde hra někde funguje, někde ne

 

    Savage: The Battle for Newerth – kvalitní titul zdarma?

    Verdikt

    Pokud jste příznivci žánru RPG her, ale zároveň byste chtěli zkusit něco nového Savage: The Battle for Newerth je pro vás trefa do černého.

    Hodnocení

    Co se nám líbí a nelíbí?

    Hra je zdarma
    Až 64 hráčů na jednom serveru
    Hratelnost
    Systém levelů
    Množství map
    Mnoho Čechů a Slováků
    Grafika
    Málo serverů s módem lidi proti lidem
    Reklama
    Reklama

    Uživatelský článek

    Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

    Komentáře

    Nejsi přihlášený(á)

    Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

    Rychlé přihlášení přes:

    Google Seznam Discord Discord
    Reklama
    Reklama