Schyluje se k nové válce na poli handheldů?
Blogy čtenářů Článek Schyluje se k nové válce na poli handheldů?

Schyluje se k nové válce na poli handheldů?

Jan Verner

Jan Verner

Jakou přenosnou konzoli si vybrat? Vyplatí se vsadit na novátorské Nintendo 3DS nebo raději šáhnout po brutálním výkonem nabitém NGP? 

Reklama

Jakou přenosnou konzoli si vybrat? Vyplatí se vsadit na novátorské Nintendo 3DS nebo raději šáhnout po brutálním výkonem nabitém NGP? 

První handheld (kapesní konzole) spatřil světlo světa už v roce 1989, a jednalo se o Gameboy od společnosti Nintendo. Za 9 let v roce 1998 Nintendo uvedlo svůj druhý handheld s názvem Gameboy Color, tento přístroj uměl zobrazovat „až“ 56 barev, což bylo na tehdejší dobu více, než pozoruhodné. V roce 2004 Nintendo uvádí na trh svůj třetí handheld s názvem Nintendo DS, který nese mimo jiné i dotykový displej. V roce 2006 byla na trh uvedena redesignovaná verze „Dska“ s názvem Nintendo DS lite.

 

Společnost Sony uvedla svůj první handheld až v roce 2007, dá se tedy předpokládat, že se Nintendo v tomto segmentu lépe vyzná. Prvním handheldem této společnosti bylo Playstation Portable (dále už jen PSP). Sony vyvinula již celkem čtyři verze, první PSP Fat (PSP-1000) byla vydána společností 1. září 2005 v Evropě , druhá, výrazně vylepšená verze PlayStation Portable Slim & Lite ( PSP-2000) v září 2007 , třetí PSP 3000 15. října 2008 a nakonec PSP Go 1. října 2009, které se od předchozích verzí výrazně liší vysouvacím displejem a absencí UMD mechaniky.

Současnost

Nyní jsme v roce 2011 a oba výrobci kapesních konzolí na nás chystají handheldy nové generace. My se v tomto dnešním preview podíváme na oba handheldy, jež nesou názvy Nintendo 3DS a Sony NGP (PSP2). Ještě, než se budeme věnovat konkrétním konzolím, bylo by dobré si něco ujasnit. Přesto, že společnost Nintendo má na poli handheldů větši zkušenosti, PSP se dočkalo větší oblíbenosti především díky atraktivnějším a zábavnějším titulům, které Nintendo jednoduše nenabízelo. Byl tu, ale malý, velký problém a to ten, že 90% majitelů PSP hry nelegálně stahovalo a Vydavatelé negenerovali zisky z her na toto zařízení. Sony boj s piráty prohrálo na plné čáře. Hacknout svoje PSP dokázal lec který uživatel a proč platit za hry, když si je můžu stáhnout, že?! Ale taková je prostě povaha dnešních lidí a nikdo je nepřesvědčí k tomu, aby přestali.

Ptáte se, kde je problém? Vývojáři nedokázali náklady na vývoj her pro PSP doDstat na přijatelnou úroveň. Dočkali jsme se tedy her, v některých případech (dá se říci ve většině) převyšující hranici 1000 Kč. Upřímně, i kdyby se ty hry prodávaly o 30% levněji, tak je to moc. Vydavatelé negenerují zisky a tím pádem pro ně vývoj her pro tuto platformu poněkud ztrácí smysl. Dnes už to není tak hrozné, ovšem 90% uživatelů už to PSP má hacknuté, tak proč začít kupovat, když si je můžu stáhnout zadarmo, navíc to mám rychleji a pohodlněji?! Ano, taková už je povaha lidí a my s tím bohužel nic neuděláme. V mém okolí má PSP asi 5 lidí a hádejte…. Správně, všichni si vesele hrají na svých hacknutých PSP. Sony musí s příchodem nového handheldu vymyslet i ultimátní ochranu a říci tak vývojářům, že tento segment stále má nějakou budoucnost. Bohužel, ani situace u konkurence není nijak zvláště odlišná.

Nebudu se dále rozepisovat o problematice pirátství a nyní se už opravdu vrhneme na ty nadcházející handheldy…

NGP neboli PSP2

Oficiálně jsme se odhalení dočkali teprve 27.1 a nemáme tedy ještě tak mnoho informací. Toto zařízení bude mít 2 analogové páčky pro pohodlnější hraní, dále disponuje přední a zadní kamerou, znatelně větším displejem, než PSP první generace, dočkáme se touchpadu a to jak na přední, tak na zadní straně přístroje. Dále, na něm budeme moci nalézt flash paměť a kdo si připlatí nějaký ten peníz navíc, dostane 3G připojení, bezdrátové připojení k síti a GPS. V neposlední řadě se dočkáme OLED dotykového displeje (tlačítka zůstanou) a pohybového senzoru. Za zmínku ještě stojí, že NGP bude nést čtyřjádrový ARM procesor. Na trh by mělo být uvedeno už koncem letošního roku, cena by se měla pohybovat kolem 5000-6000 Kč, což je vzhledem k výbavě skvělá zpráva. Tyto první nástřely cen se týkaly verze bez 3G připojení. Prý se dočkáme grafiky hodné konzole PS3 a co jsem měl zatím možnost vidět třeba u Uncharted, tak k tomu ta grafika rozhodně nemá daleko, přitom je to pořád kapesní konzole! Abyste mi věřili a neobviňovali mě z toho, že si tyto informace cucám z prstu či vlastním věšteckou kouli, tak zde přikládám video:

<object width="640" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/43VlwenMNt0?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/43VlwenMNt0?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="390"></embed></object>

Vypadá to opravdu více, než pozoruhodně a několik desítek vývojářů už oznámilo vývoj titulů pro NGP, takže v případě koupě se nemusíme bát o to, že by bylo herní sucho. Nejspíš v této konzoli vidí potenciál a počítají s tím, že se Sony dokáže s piráty vypořádat. No, uvidíme, jak to bude s ochranou a zdali se Sony podaří proti pirátům účinně zakročit. NGP stejně jako PSP GO nebude mít UMD mechaniku, ale vše se bude nahrávat na flash kartu uvnitř přístroje. Pokud máte už koupené hry na UMD a chcete si je zahrát na NGP, tak zatím nemusíte zoufat. Sony plánuje znovuvydání těchto titulů pro stažení na flashové karty. V nejlepším případě by pak majitelé her na UMD získali možnost hry si zdarma stáhnout z PSN. Už teď můžeme říci, že tato kapesní konzole má velice vysokou šanci uspět a to nejen díky marketingové kampani, ale především díky již vytvořené základně fanoušků, kteří předchozí generace PSP vlastní (vlastnili) a věřte mi, že jich není málo.

 

Podle Sony by měl přístroj vydržet až 5 hodin plného provozu, což je opravdu hodně, vzhledem k velkému OLED displeji, čtyřjádrovému procesoru a k faktu, že PSP minulé generace vydrželo téže něco okolo 5 hodin. No, uvidíme, jak se to všechno vyvine a zdali se dočkáme opravdu tak zajímavého přístroje s ještě zajímavější cenou ještě letos. Doufejme, že nebudou žádné problémy. Konkurence nikdy nespí a Nintendo představilo svůj nový handheld 3DS ještě dříve. Proto bychom si ho mohli pořídit už 25. března tohoto roku.

Obklopte se třetím rozměrem

Když je něco revoluční, vždy je okolo toho velký povyk a ve většině případů se to prodává dobře. To chlapci z Nintenda moc dobře vědí a už v březnu se na pultech našich obchodů objeví nové Nintendo 3DS, které jak už název napovídá, bude umět 3D. Už vidím, jak si říkáte: „Jáj, zase to 3D, vždyť to nikoho nezajímá“ atd. Pak tedy pozorně poslouchejte, 3DS totiž umí 3D efekt BEZ brýlí! To zní vážně fantasticky a bezpochyby se jedná o revoluční přístroj. Tohle je směr, jakým by se 3D mělo ubírat a tohle je právě ukázka toho, jak se má používat. Doufám, že výrobci TV toto nepřehlédnou a budou v tom Nintendo následovat. Jak už jsem dříve řekl, já 3D nebudu používat do doby, kdy to bude vylaďené, pro všechny, nebudu si muset pořizovat nějaký extra drahý set a nebude to mít špatný vliv na moje zdraví. „3DSko“ je prvním krůčkem (doufejme, že ne posledním) k tomu, abych já a většina normálních uživatelů začala 3D bezstarostně používat. Ovšem, nic není dokonalé a 3DS není výjimkou. Podle prvních ohlasů novinářů, kteří měli možnost si 3DS vyzkoušet, se musíte na displej dívat zcela zpříma, abyste nebyli ochuzeni o barvy a výsledný 3D efekt.

 

Každopádně si Nintendo zaslouží opravdu hlubokou poklonu. Doufejme, že se dočkáme mimo jiné i více AAA titulů než v minulosti. Snad, jako nejzajímavější se zatím jeví Splinter Cell 3D nebo Tom Clancy’s Ghost Recon: Shadow Wars. Stejně, jako na NGP se 3DS dočká podpory mnoha vývojářů, kromě samotného Nintenda budou, mezi ty nejznámější patřit například: Ubisoft, Sega, Konami či Lucasarts. Prezident společnosti Nintendo potvrdil, že mají v plánu vydat více než 30 her do června roku 2011. Prodávat se budou celkem 3 verze a to pro Japonsko, Ameriku a Evropu/Austrálii, navíc je dost možné, že koupený software pro 3DS v jedné oblasti nebude fungovat v přístroji, který byl zakoupen v oblasti jiné. Údajně je hlavním důvodem nutnost respektovat zákony, odlišné v každé zemi a Nintendo chce pro každý region připravit zcela specifické komunitní funkce. Cena by se měla pohybovat okolo 6400 Kč v Evropě a 4400Kč pro Ameriku, zde vidíte, jak vysoké jsou v Evropě marže. Podle velice známého analytika Pachtera se 3DS bude prodávat více především díky tomu, že je to revoluční přístroj, stejně tak jako v případě kinectu oproti Move. A to i přes to, že má řešení od Microsoftu své, pro HC hráče nezanedbatelné mouchy.

<object width="640" height="390"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/qZR_yFVETuU?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/qZR_yFVETuU?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="390"></embed></object>

Co se týče cen her, ty by se měli pohybovat v rozmezí od 1200 Kč až po 1500 Kč, no jak sami vidíte, není to žádná sláva. 3DS se kromě bílé a černé barvy bude prodávat také v modré barvě a myslím, že s postupem času se dočkáme i takových barev jako je třeba růžová…

A co si teda vybrat?

Tak jsme si společně shrnuli fakta o nadcházejících handheldech a je čistě a pouze na vás, co si vyberete. Každá konzole má své výhody a nevýhodu. U NGP je to pohodlnější ovládání, krásná grafika (na handheld přímo ukázková) a větší množství AAA titulů. Nevýhodou je snad jen absence 3D a za tu cenu je to podle mě lepší volba, než 3DS. Záleží ovšem na tom, do jaké skupiny hráčů se řadíte. Pokud patříte mezi HC hráče (berte to s trochou nadsázky) a preferujete především AAA tituly, pak je NGP právě pro vás. Pokud naopak hrajete jen tak pro zábavu a rádi si zahrajete kromě pár AAA titulů také casual hry, u kterých si můžete odpočinout, pak jděte do 3DS. Cenově to vyjde cca stejně, přičemž v nejhorším případě by bylo 3DS o pár stovek dražší, než NGP. Ať už se to někomu líbí nebo ne, PSP bylo je a jak to tak vypadá, stále bude konzolí především pro hráče a Nintendo bude konzolí, u které se nasmějte, odpočinete si po náročném dni v práci atd. Prostě a jednoduše, Nintendo není konzolí, kterou bychom my hráči preferovali, samozřejmě se to může s příchodem „3DSka“ změnit, ale moc velikou šanci tomu nedávám. Co jsem měl zatím tu možnost vidět, tak Nintendo DS si pořizují většinou holky (jak jinak, než v růžové barvě). Mě osobně je bližší NGP především díky lepšímu ovládání a široké škále AAA titulů. Je sice pěkné, že 3DS má 3D zobrazení bez potřeby brýlí, ale stále to není dokonalé a vyladěné, každopádně tohle je ta správná cesta po které by se měli všichni, kdo chtějí v 3D segmentu nějakým způsobem uspět vydat. 3D má rozhodně budoucnost a někdo musel udělat první krok k masovému rozšíření mezi uživatele. Ten někdo bylo Nintendo a 3DS se zdá být skvělou volbou pro uživatele, kteří si rádi občas zahrají nějakou tu oddechovku, ale i nějaké AAA tituly zde nalezneme, to vše ještě k tomu ve 3D. Co víte, třeba se jednou dočkáme 3D stejně jako tomu bylo ve filmu Minority Report.

 

Mohl bych to natahovat, ale to bych se pouze opakoval a unudil vás k smrti. Pokud jste článek dočetli až sem, tak už víte, že výběr konzole (jak kapesní, tak „normální“ do domácností) je čistě individuální záležitost a je na každém, jak svoje peníze investuje. Každopádně za něco více, než měsíc se dozvíme jaké 3DS opravdu je a na konci roku tyto konzole budeme moci skutečně porovnat.

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama