Shadowgun - proč ještě hrát na PC?
Recenze Shadowgun - proč ještě hrát na PC?

Shadowgun - proč ještě hrát na PC?

Redakce

Redakce

24

Podívali jsme se na střílečku z pohledu třetí osoby s výbornou grafikou a dobrou hratelností z dílen českých vývojářů z Madfinger Games.

Reklama

Recenze z hraní Android verze hry - LG Optimus 2X

Píše se rok 2350, pravidla určuje zkorumpovaná intergalaktická korporace, která najímá žoldáky, aby plnili její rozkazy. Ty nejlepší z nejlepších, známé jako Shadowgun. Vy, John Slade, jste právě jeden z nich. Muž, jehož předchází jeho vlastní pověst napříč galaxií. Vaším úkolem je dopadnout Dr. Edgara Simona, který si staví svou vlastní armádu humanoidních mutantů a bojových robotů. Tolik asi k příběhu. Nepřekypuje originalitou, ale to po mobilní střílečce ani nemůžeme chtít. Hra vám navíc dává možnost posbírat během vaší smrtonosné mise další střípky informací o jednotlivých aspektech světa Shadowgun.

Čeho si každý všimne na první pohled a čím je tato hra opravdovým skvostem na poli smartphone her je opravdu vymazlená HD grafika. Neviděl jsem na mobilním telefonu lepší. Textury mají vysoké rozlišení, modely jsou bohaté na polygony. Nazvučení si také zaslouží pochvalu. Kapitolou sama pro sebe je pak model hlavní postavy. Stínované svalnaté ruce, detailně vymodelovaný oblek, výborné nasvícení. To všechno si budete velmi užívat, jelikož je hra z pohledu třetí osoby. Samozřejmě chybí vyhlazování, ale ruku na srdce, na jemných mobilních displejích by jen žralo výkon.

Chybějící antialiasing poznáte pouze na monitoru PC, který nemá tak jemné rozlišení jako displej telefonu.

Shadowgun se hraje tak jako snad všechny hry stejného žánru na dotykových telefonech. Na pravé polovině ovládáte pohyb a na levé pak míření. Dále obrazovka obsahuje tlačítka pro střelbu, přebíjení, změny zbraně a pause menu. Polohu všech tlačítek je možné změnit v nastavení. Co už ale nebývá tolik zvykem, je systém krytí. Ten funguje velmi dobře a bez něj se hra vlastně hrát nedá. Žádného protivníka nesestřelíte, tak rychle aby vám neuštědřil nějaké to zranění. Jednotlivce přežijete snadno, ale hrdinské zabíjení většího počtu končí smrtí. Abyste se ale nekryli donekonečna, je prostředí místy zničitelné. Stačí si vybrat špatný úkryt a po několika výstřelech vám kulka rozcuchá plešku.

Co by to bylo za fair play, kdyby měl nepřítel hromadu mutantů, a vy jste na něj byli sami? Celou dobu vám proto pomáhá S.A.R.A. Sara je (podobně jako jablečná Siri) vaše osobní asistentka a průvodkyně pevností maniakálního doktůrka. Nečekejte však doprovod v podání polygonové krásky ala Lara Croft, protože Sara je android. Doprovází vás tak jen její hlas zatímco ona si sedí pěkně v bezpečí na vesmírné lodi. Další a o poznání mocnější pomocník je zbraňový arzenál. Začínáte jen se samopalem, ale postupně se dostanete k brokovnici, granátometu a raketometu. Stejnými zbraněmi jsou ale vybaveni i protivníci, naštěstí vždy pouze jednou.

Přes 6 hodin hraní

Jelikož se nejedná jen o čistokrevnou střílečku, autoři ji titulují i jako akční adventuru. Putování vám zpestří různé zapeklité prvky. Některé zámky tak musíte hacknout namačkáním správné sekvence čísel. Není to nic velkého, ale hratelnost to o chloupek vylepšuje. Díky hackování se tak nejen posunete dále v příběhu, ale někdy si díky němu odemknete zbraň o trochu dříve, pokud ji ovšem nepřehlédnete. Samotné mise jsou svižné, hra vás nenutí posunovat se dále nekonečnými nepřáteli. Takže pokud máte dobrou pozici, můžete odtud všechny zneškodnit a pak jít v klidu dále a porozhlédnout se tak po herním světě.

Shadowgun nemá otevřený herní svět, je to klasická koridorová střílečka, ale nabízí různá zákoutí, kde můžete najít zmiňované bonusové střípky informací. Nejčastěji se podíváte do tmavých vnitřních prostor továrny, ale párkrát spatříme i světlo světa ve venkovních lokacích. Dokonce se dá mluvit i o rozmanitosti misí. Nečekejte od toho příliš, ale užijete si souboje s bosy, útěk před důlním vrtákem nebo třeba zběsilé zabíjení nepřátel. Těmi se musíte prodrat dříve, než skončí odpočet odpálení raket - u této mise vřele doporučuji neztratit nervy a nezahodit vzteky telefon až nebudete stíhat zabíjet bojovníky se štítem, kteří vás velmi rádi, a hlavně snadno, odpraví brokovnicí.

Epické souboje s mocnými bosy

Co Shadowgunu vytknout? Nejraději bych řekl nic, už jen proto, že za hrou stojí čeští vývojáři z brněnského Madfinger Games. Něco se přeci jen najde. Co se hratelnosti týče, je to určitě nemožnost přeskočit cut-scény. Poprvé zaujmou, ale když jste kvůli nezvládnutí situace nuceni vidět je znovu, tak už trochu otravují. Dále pak nemůžu nezmínit počáteční problémy se stažením dat do hry hned po vydání. V současné chvíli je to už opravené, ale jelikož jsem se na tuto hru velmi těšil a koupil jsem si ji nedočkavě několik minut po vydání, trochu (spíš hodně) to zamrzelo. Další vadou na kráse je dostupnost. V době psaní této recenze je hra stále jen pro mobilní zařízení na platformě nVidia Tegra 2 (a iOS), ale vývojáři slibují, že v nejbližší době bude i verze pro ostatní procesory. Některé hráče pak zamrzí, že i když je hra z Brna, nemá češtinu (ani hantec). Poslední vadou na kráse je chybějící multiplayer. Určitě by bylo dobré využít kvalitně vymodelovaný herní svět pro online bitvy napříč internetem. K 6ti hodinám příběhu by tak přibylo několik dalších hodin zábavy.

Shadowgun - proč ještě hrát na PC?

Verdikt

Shadowgun je prvotřídní TPS střílečka s dechberoucí grafikou. Jste-li fanouškem tohoto žánru, určitě za ty peníze stojí. Nebojím se říct, že je to v současnosti nejlepší a nejnadupanější hra pro Android. Pro majitele tegra zařízení nutnost! Není lepší možnost jak provětrat ty dvě jadýrka (a hlavně baterii).

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

grafika
rozmanitost misí
systém krytí
skrytý bonusový obsah
nemožnost přeskočení cut-scén
že chybí multiplayer
jen pro nVidia Tegra zařízení
že hra není česky
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama