Soudní spor mezi Epic Games a Applem pokračuje
Novinka Soudní spor mezi Epic Games a Applem pokračuje

Soudní spor mezi Epic Games a Applem pokračuje

Dominik Tománek

Dominik Tománek

9
Platformy Apple iOS Android Android

Epic Games hledají právo v UK.

Reklama

Sice nedávno začal nový rok, ale problémy z minulého se s námi táhnou stále. Jinak tomu není ani v případě konfliktu mezi Applem, Googlem a Epic Games, který vznikl potom, co se v Epic Games rozhodli do mobilní verze Fortnitu přidat přímou platbu přes aplikaci. Tím totiž porušili smlouvu s Applem a Googlem, kteří si nárokují 30% z platby, obě společnosti v reakci na událost hru smazali ze svých prodejních platforem. Epic Games následně odpověděli antimonopolní žalobou. Soud by měl proběhnout v červenci tohoto roku. Společnost Epic mezitím požádala předběžné opatření, které by umožnilo vrátit Fortnite na App Store, to soud ovšem odmítl s tím, že si za to Epic Games mohou sami.

Spor se teď nově posouvá na území Velké Británie, kde Epic Games podali stížnost k Competition Appeal Tribunal, což je tribunál zabývající se ochranou hospodářské soutěže. Jedná se o prakticky podobný případ jako v USA, kdy Epic Games tvrdí, že smazání bylo protiprávním krokem, společnosti navíc "využívají jejich dominantního postavení" na trhu a "jsou součástí protisoutěžní dohody" ve Velké Británii a Evropské unii. K situaci se pro server GamesIndustry.biz Epcic vyjádřil následovně:

"Epic nechce od Googlu ani Applu v Británii, Austrálii nebo USA žádné odškodné, jednoduše jde o férový přístup a soutěž, ze které budou benefitovat všichni konzumenti."

Vyjádření následně poskytl i Apple:

"Epic do aplikace přidal možnost, která Applem nebyla zhodnocena či schválena. A to se záměrem porušovat zásady App Storu, které se vztahují na všechny vývojáře a chrání zákazníky. Jejich lehkovážné chování udělalo ze zákazníku pěšáky, těšíme se až si všechno u soudu ve Velké Británii ujasníme."

Proces proběhne v květnu tohoto roku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama