Spor Epic Games s Applem může mít vážné následky pro výrobce konzolí
Novinka Spor Epic Games s Applem může mít vážné následky pro výrobce konzolí

Spor Epic Games s Applem může mít vážné následky pro výrobce konzolí

Smazaný uživatel

Smazaný uživatel

16
Platformy Windows PC Apple iOS

Apple svůj "monopol" přirovnává k Sony, Microsoftu a Nintendu.

Reklama

Na skutečnost, že konečné rozhodnutí soudního sporu mezi společnostmi Epic Games a Apple může znamenat vážné problémy pro výrobce konzolí, varovala soudkyně, která na tento spor dohlíží.

V dokumentech, které zveřejnil magazín The Verge, reagovala soudkyně Yvonne Gonzales Rogers na argumenty společnosti Epic ohledně předběžného opatření. Tyto opatření by měly znovu zpřístupnit Fortnite na platformě iOS a zároveň zabránit Applu v blokovaní Unreal Enginu, případně v jiné části podnikání společnosti Epic. Hlavní argument Epicu se opírá o tvrzení, že Apple provozuje monopol a iOS je tedy jakási obezděná zahrada, která nutí vývojáře platit 30% všech výnosů z herních transakcí. Apple naopak tvrdí, že jeho tržby se příliš neliší od trhů společností Sony, Microsoft nebo Nintendo, a dodává, že Epic na těchto platformách stále provozuje Fortnite.

Epic naopak tvrdí, že iOS je odlišný od ostatních herních platforem, protože Sony, Microsoft a Nintendo z prodeje hardwaru a konzolí příliš nevydělávají, zatímco Apple významně profituje z prodeje každého iPhonu.

„Společnosti Sony, Nintendo i Microsoft skutečně provozují podobné modely uzavřené platformy jako Apple, přičemž hardware, operační systém, digitální tržiště a IAP jsou výlučné pro vlastníka platformy. Konečné rozhodnutí by tedy mělo být lépe informováno o dopadu tohoto modelu vzhledem k potenciálu významných a vážných důsledků pro Sony, Nintendo a Microsoft a jejich videohry," dodává k případu soudkyně Gonzales Rogers.

Minulý měsíc společnost Apple naléhala na soud, aby zamítl předběžné opatření, kterého se dožadovala společnost Epic. Soud v této věci částečně vyhověl Epicu. Fortnite je na platformě iOS i nadále zakázán, nicméně Apple už nemůže pokračovat v blokování Unreal Enginu, z důvodů poškození vývojářů třetích stran, kteří tento engine používají.

„Jsme vděční za to, že soud bude společnosti Apple i nadále bránit v odvetě proti Unreal Engine a naším zákazníkům v oblasti vývoje her, přestože soudní spory budou pokračovat,“ dodal mluvčí společnosti Epic Games.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama