Spotřebitelská asociace vyzývá Nintendo ke kompenzacím za náhradní Joy-Cony
Novinka Spotřebitelská asociace vyzývá Nintendo ke kompenzacím za náhradní Joy-Cony

Spotřebitelská asociace vyzývá Nintendo ke kompenzacím za náhradní Joy-Cony

Filip Svoboda

Filip Svoboda

3
Platformy Nintendo Switch Switch

Za „drifotvání“ může podle výzkumu prach a opotřebení.

Reklama

Britská spotřebitelská asociace Which? uskutečnila výzkum zaměřený na takzvané driftování analogových páček na ovladačích Joy-Con pro Nintendo Switch. Problém, který se netýká pouze výrobku od Nintenda, se vyznačuje špatnou detekcí na vstupu, kdy Switch (nebo jiné zařízení) zaznamenává pohyb analogu, ačkoli hráč ve skutečnosti s páčkou nehýbe. Na základě svých zjištění se obrátila asociace přímo na Nintendo mimo jiné s žádostí o plnou finanční kompenzaci náhradních Joy-Conů, které si hráči pořizují na místo chybových.

Which? testoval pět driftujících ovladačů Joy-Con ve specializované laboratoři. Podle výsledků testu je driftování způsobeno mechanickou vadou. Ta měla způsobit nadměrné opotřebení plastového jezdce analogové páčky. K tomu se měl přidat ještě druhý faktor – prach. Ten se do útrob Joy-Conu dostal skrz „nedostatečnou ochranu“ v podobě plastových krytů.

Asociace spotřebitelů upozorňuje na vysoké procento případů driftování, dosahovat má podle výzkumu z letošního června zhruba 40 %. Další letošní výzkum asociace prozrazuje, že víc než polovina zákazníků si namísto driftujících Joy-Conů kupuje nové za cenu kolem 70 liber (necelé 2 tisíce korun). Opravu zdarma zajistí Nintendo 79 % zákazníků, kteří o ni zažádají, 19 % z nich za ni musí zaplatit nižší desítky liber.

Proto asociace Which? sepsala výzvu směrem k Nintendu ve čtyřech bodech:

  • Nintendo má zajistit nezávislý výzkum příčin drifotvání a zveřejnit výsledky,
  • má se zavázat k bezvýhradnému a bezplatnému nahrazení všech ovladačů Joy-Con, u kterých se projevuje driftování a které byly prodány ve Spojeném království od roku 2017,
  • plně kompenzovat náklady zákazníků, kteří zaplatili za náhradní Joy-Cony v důsledku driftování
  • a propagovat tyto možnosti, aby si jich zákazníci byli vědomi.

Which? se obrátil se svými závěry na Nintendo, které reagovalo: „Procento ovladačů Joy-Con, u kterých byly v minulosti hlášeny problémy s analogovou páčkou, je malé a analogovou páčku Joy-Con od jejího uvedení na trh v roce 2017 neustále vylepšujeme.“

„Očekáváme, že veškerý náš hardware bude fungovat tak, jak byl navržen, a pokud tomu něco brání, vždy doporučujeme spotřebitelům, aby se obrátili na zákaznickou podporu společnosti Nintendo, která ráda otevřeně a shovívavě vyřeší veškeré spotřebitelské problémy související s analogovými páčkami ovladačů Joy-Con, a to i v případech, kdy již neplatí záruka,“ dodává Nintendo.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama