Star Fox Zero – návrat do minulosti
Star Fox Zero Recenze Star Fox Zero – návrat do minulosti

Star Fox Zero – návrat do minulosti

Karel Kališ

Karel Kališ

Fox McCloud se svými parťáky vyráží zachránit galaxii. Přidejte se k němu! Tedy pouze za předpokladu, že máte silné nervy a svatou trpělivost.

Reklama

Star Fox Zero ve své podstatě představuje předělávku fanoušky milované letecké střílečky Lylat Wars (mimo Evropu se hra jmenovala Star Fox 64). Zpět je základní příběhová premisa, kde skupina vesmírných hrdinů bojuje proti šílenému vědci hrozícímu zničit galaxii, stejně tak byly zachovány hlavní hratelnostní rysy.

Tvůrci recyklovali některé staré úrovně, přivedli zpět staré protivníky a tak dále. Nicméně nejde o čistou kopírku, protože povědomé světy doplnily nové lokality, stejně tak se rozšířil počet vozidel, jež můžete ovládat. A hodně úsilí vložili vývojáři i do využití specifických ovládacích prvků konzole Wii U. Což zároveň je asi tím nejkontroverznějším prvkem hry.

Prostorové zmatení

Jak už bylo zmíněno, Zero je žánrem letecká střílečka. No, až tak úplně to není pravda, ale nepředbíhejme. Velkou část hry ovládáte mrštnou stíhačku jménem Arwing. Levou analogovou páčkou na ovladači pilotujete, pravou zpomalujete, zrychlujete a můžete dělat i pokročilé akrobatické prvky (menší bonus: zkuste si do Googlu napsat větu „do a barrel roll“), tlačítkem ZR střílíte, ZL si volíte cíle. Poměrně klasika.

Nicméně do hry přichází obrazovka Game Padu. Zatímco na televizi vidíte svůj Arwing pěkně ze třetího pohledu, na Game Padu je pohled z kokpitu. Oba pohledy jsou na sobě nezávislé, protože pomocí naklánění ovladače můžete mířit a střílet jiným směrem, než letí vaše stíhačka.

Teoreticky velká výhoda, prakticky občasná noční můra, protože musíte střídavě koukat na dva různé displeje a zabere hodně času, než si na netradiční ovládací schéma zvyknete. Možná to nebude nikdy, protože ve vzteku rozlomíte ovladač a proklejete tvůrce až do sedmého kolene. Možná to bude okamžitě. Podle toho, do které škatulky zapadnete, si i užijete Star Fox Zero. Druhou zásadní ingredienci pro to, aby vás Star Fox Zero bavil, představuje snaha o objevování skrytých zákoutí úrovní a honba za co nejvyšším skóre.

Znovu a jinak

V základu totiž dokážete příběhovou kampaní proletět doslova za pár hodin – máte před sebou plus mínus deset úrovní, každá zabere na dohrání zhruba 15 až 20 minut. Jenže! Každá z úrovní je protkána alternativními cestičkami a stejně tak se ani na jedno zahrání nemusíte podívat do každé úrovně. Stejně jako u předchozích dílů série tak teprve opakovaným hraním dostanete ze Star Foxe maximum.

Otázkou zůstává, zda vás Zero natolik uchvátí, abyste se he hře vraceli znovu a znovu. Osobně jsem během hraní osciloval mezi nadšením, nudou a frustrací. Asi nejvíce zábavné jsou pasáže v kokpitu Arwingu, nicméně ty doplňují dvě další vozidla, kterými se stal tank a vznášedlo, přičemž ani jedno z nich jsem si už tolik neoblíbil. Každý ze tří typů vozidel se navíc dokáže transformovat do druhé podoby – z Arwingu se stane jakési kovové kuře, tank později dokáže létat a vznášedlo se nepřeměňuje, ale vypouští ze sebe malého robota, jehož prostřednictvím hackujete štíty a tak podobně.

Úrovně pestře využívají vozidel a jejich vlastností, takže jednou vás čeká svižná přestřelka ve vesmíru, jindy se pomalu se vznášedlem prokousáváte úrovní a hledáte cestu dál, potřetí dejme tomu bojujete s tankem proti gigantickému kovovému pavoukovi.

Hlavně pro fanoušky

Navzdory pestrému střídání náplně se vám asi žádná z úrovní nezapíše do paměti, protože jde vesměs o nenápadité lokace. Svůj díl viny na tom nese grafika, která se nedá přímo označit jako ošklivá, ale spíš primitivní. Na druhou stranu ovšem běží v 60 snímcích na obou displejích, což je pro hratelnost zásadnější.

Star Fox Zero není úplně snadné hodnotit, protože se do velké míry snaží zavděčit fanouškům prvních dvou dílů, kterým je vážně věrný. Fanoušci budou podle mého spokojeni, nicméně ostatní hráče přeci jen archaická hratelnost v kombinaci s nepřívětivým ovládáním nemusí uhranout. Bonusové body si hra zaslouží za slušnou nálož bonusových misí a mód pro dva hráče, v němž jeden ovládá pomocí Pro Controlleru pohyb vozidla a druhý na Game Padu střílí. Jestli vás to přesvědčí ke koupi, záleží už jen na vás.

Star Fox Guard

Závěrem recenze Star Fox Zero pro vás máme ještě rychlé dojmy z hraní Star Fox Guard. Jde o zábavnou akční tower defense hru, která přináší chytré nepřátele, intuitivní ovládání a zábavné mise. Hůře je na tom singleplayerová kampaň, která je velmi jednoduchá a nezábavná, stejně tak zamrzí grafická stránka. Ta neodpovídá moc standardu konzole Nintendo Wii U. Vše ale vynahrazuje multiplayer a samotná cena. Pokud hledáte menší jednohubku na dlouhé večery, potom je Star Fox Guard volbou pro vás.

Star Fox Zero

Verdikt

Archaicky působící střílečka, která vyžaduje trpělivost s nepřívětivým ovládáním. Pokud ji máte, najdete v Zero slušnou porci zábavy.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

větvící se úrovně
střídání herní náplně
silná znovuhratelnost
frustrující ovládání
krátká kampaň
jednoduchá grafika
nenápadité lokace
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama