Star Wars: Battlefront 3 – čeho jsme se mohli dočkat
Speciály Článek Star Wars: Battlefront 3 – čeho jsme se mohli dočkat

Star Wars: Battlefront 3 – čeho jsme se mohli dočkat

Martin Cvrček

Martin Cvrček

9

Podle posledních informací je nadějně vypadající Battlefront 3 díky LucasArts definitivně uložen k ledu. Pojďme si shrnout, čeho všeho jsme se mohli dočkat, nebýt ne zrovna potěšujícího zrušení.

Reklama

Série Battlefront se vždy těšila velké hráčské oblibě. A to nejen pokud jde o fanoušky Star Wars, ale i o běžné hráče. Ti první se dočkali působivého ztvárnění legendárních filmových bitev a možnosti ovlivnit je podle sebe a pořádně se vyřádit, ti druzí zase lákavou a kvalitně zpracovanou sci-fi variaci na Battlefield. I proto je jasné, že by se třetí díl, na němž pracovalo především studio Free Radical, bez problému ujal. Přesto byla hra zrušena přímo z rozhodnutí LucasArts, pravděpodobně kvůli finančním problémům. Ať už ale k tomu ve skutečnosti vedlo cokoliv, určitě nebude od věci si shrnout, čeho všeho jsme se mohli v třetím Battlefrontu dočkat. Nebylo by toho totiž vůbec málo.

Staří i noví známí

Ačkoliv se Battlefront vždy prezentoval jako multiplayerová střílečka, v níž se snadno ujmete role anonymního klonového vojáka, rebela nebo Imperiálního Stormtroopera, proslavil se také přítomností řady známých postav. Ať už jde o první nebo druhý díl či Elite Squadron a Renegade Squadron pro PSP a Nintendo DS, mohl se hráč dosyta vyřádit třeba s Anakinem Skywalkerem, Yodou, Darth Vaderem, generálem Grievousem nebo Darth Maulem. Pro druhý díl se dokonce objevilo pár módů, kde mezi sebou bojovaly pouze tyto postavy. Pokud jde o trojku a přítomnost známých charakterů, leccos napoví artworky, jež se objevily v roce 2009. Na nich můžeme vidět Hana Sola, kancléře Palpatina ve své ne-sithské podobě, nebo námezdní lovkyni Sharu, která se objevila v díle Elite Squadron a sehrála významnou roli v době po porážce Impéria.

Nejvíc pozornosti ale bezpochyby budí starý Obi-Wan Kenobi. Na dvou obrázcích totiž můžeme vidět jeho temnou podobu. Správně, Battlefront 3 měl ukázat, jak by to asi vypadalo, kdyby legendární Jedi, jehož ztvárnil o nic méně legendární herec Alec Quinness, podlehl temné straně Síly. Očividně jsme se tak mohli dočkat ukázky alternativního vývoje událostí v dobách Galaktického Impéria. I když byla série Battlefront vždy zaměřena na multiplayer, podle určitých zpráv měl třetí díl obsahovat také plnohodnotnou singleplayerovou kampaň. Kdo ví, jestli se neměla zaměřit právě na alternativní vývoj událostí filmové ságy. Spousta fanoušků Star Wars by asi radost neměla, soudě dle reakcí na The Force Unleashed, Kinect Star Wars nebo seriál Clone Wars, ale pokud by šlo vyloženě o alternativní cestu, jež by nijak nezasahovala do kanonického děje, neměli bychom nic proti. Zvlášť když další artworky ukazují, že jsme se mohli setkat třeba i s rudě oděnými příslušníky Císařské gardy nebo s obyvateli deštivé planety Kamino.

Hvězdné Války doslova a do písmene

Jak už bylo zmíněno výše, série Battlefront se prosadila i díky perfektnímu ztvárnění známých bitev. Ikonou prvního i druhého dílu byla především bitva o Hoth, jíž si všichni určitě pamatujeme z úvodu páté epizody s podtitulem Impérium Vrací Úder. Soudě dle loadingových artworků, jež se objevily na disku Resident Evil: Operation Racoon City, Hoth neměl chybět ani tentokrát, dokonce měl být doplněn o přítomnost speederu, masivního iontového děla či přistávací plošiny pro raketoplán Darth Vadera. Na základě dávno uniklého videa dále usuzujeme, že jsme si mohli užívat bitvy o měsíc Endor, s možností vžít se do role medvědích Ewoků a podrážet Stormtrooperům nohy. I Tatooine se dočkal dalších bojů, stejně jako ohnivý Mustafar, Yavin IV nebo Felucia, a fanoušky Epizody 3, kterým dodnes mrazí při přechodu mezi titulky a úvodní scénou, by určitě potěšila účast na bitvě v atmosféře Coruscantu, a to přímo v kokpitu Jediské stíhačky. Battlefront 3 očividně hodlal posunout epičnost a rozsáhlost bitev mnohem dál.

Jakákoliv bitva by ale byla na nic bez potřebné techniky. Ve stejném videu lze vidět dělové čluny Klonových vojáků, řadu speederů, oblíbené kráčející kolosy AT-AT a AT-ST, ikonické X-Wingy, stíhačky rytířů Jedi, Millennium Falcon nebo Slave I Janga/Boby Fetta. Jednou z novinek by byl A-Wing patřící mezi výbavu Rebelů. Ve filmech byla tato stíhačka, připomínající spíš krabici než písmeno A, k vidění jen minimálně, tvůrci Battlefrontu 3 ho nejspíš chtěli využít trochu víc.

Zrušení třetího Battlefrontu nás mrzí také proto, že jsme se měli dočkat i řady nesmírně působivých cut-scén. I ty můžete koneckonců vidět ve videu. Epický duel se světelnými meči, zásahy Klonových vojáků, Jedi co holýma rukama uzemní několik Klonů (nejspíš události po Rozkazu 66), všechno vypadá vážně skvěle, zvlášť na poměry primárně multiplayerového titulu.

Špatný konec se vším všudy

Battlefront 3 působil celkově dost svěže. Zatímco první dva díly si byly podobné jako vejce vejci (ještě aby ne, když vyšly ve stejný rok), trojka mohla celou sérii řádně oživit a vzkřísit. O tom všem si ale můžeme nechat jenom zdát. Měli jsme dostat multiplayerovou střílečku plnou epických bitev, známých postav, ikonických strojů nebo slibně působící příběhové kampaně, ale ve výsledku nemáme nic, maximálně si můžeme z nostalgie pustit druhý díl (na PC je naštěstí stále trochu aktivní). Je to opravdu škoda, ale nedá se nic dělat. Vydavatel je zkrátka velký pán, zvlášť když jde o LucasArts, jemuž jsou v posledních letech špatná rozhodnutí bližší než cokoliv jiného. Takhle se Battlefront 3 tak akorát zařadí po bok Stalkera 2, StarCraft: Ghost, Mass Effect: Team Assault nebo Operace Flashpoint 2. Každopádně, sbohem třetí Battlefronte, teď nezbývá než doufat, že ve vedení LucasArts provedou pár změn a série nezemře nadobro. Nechť tedy Battlefront provází Síla. Jak by řekl mistr Yoda, jeho budoucnost velmi nejistá je.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama