Starfield Novinka Starfield drží na konzolích relativně stabilních 30 FPS

Starfield drží na konzolích relativně stabilních 30 FPS

Jan Urbančík

Jan Urbančík

11
Platformy Xbox Xbox Series X|S Windows PC

Bez problémů se to ale podle zjištění Digital Foundry neobešlo.

Reklama

První recenze na masivní RPG Starfield od Bethesdy jsou tady a spolu s nimi i video od Digital Foundry. Oliver Mackenzie otestoval verze pro Xbox Series X i S, aby zjistil rozdíly v detailech, rozlišení a samozřejmě otestoval snímkovou frekvenci.

Na první pohled se podle Olivera mohou obě verze jevit poměrně podobně, ale pod povrchem se skrývá několik rozdílů. Na Series S má hra nižší vykreslovací vzdálenost, vegetaci a horší stíny či odlesky. Na některých místech pak titul nevypadá sice hůř, ale zkrátka jinak.

Největší rozdíl je samozřejmě v rozlišení. Na obou konzolích hra používá pro dosažení cílového rozlišení upscaling pomocí technologie FSR 2 od AMD. na Series X je to ze 1440p do 4K a na Series S z 900p do 1440p. Upscaling není úplně dokonalý, FSR 2 může vytvářet aliasing či shimmering, ale hra údajně na 4K televizích či monitorech vypadá velmi dobře.

Co se týče výkonu, už dopředu jsme věděli, že Starfield míří na 30 FPS, a to na obou zařízeních. Dobrou zprávu ale je, že je snímková frekvence velmi stabilní bez jakýchkoli propadů, tedy až na dvě lokace. Konkrétně jde o velká města New Atlantis a Akila, která jsou nejspíš na procesor v konzolích příliš. Narazíte v nich totiž na občasné propady FPS, a to od těch mírných až po docela značné. Může se stát dokonce to, že se hra na sekundu vyloženě zastaví a frame rate spadne na nulu. Nemělo by jít naštěstí o nic častého a na takové problémy skutečně narazíte specificky jen na těchto dvou místech.

Nepříjemné pak ale mohou být ještě loading screeny, kterých je podle všeho opravdu hodně, a ačkoli nejsou nějak zvlášť dlouhé, pořád dokážou zážitek narušit.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama