Steam konečně nabízí možnost vrácení peněz
Novinka Steam konečně nabízí možnost vrácení peněz

Steam konečně nabízí možnost vrácení peněz

Martin Cvrček

Martin Cvrček

23

Do dvou týdnů od zakoupení hry na Steamu máte nárok na vrácení peněz bez udání důvodu, za předpokladu, že jste v té hře neodehráli víc jak dvě hodiny.

Reklama

Společnost Valve byla dlouho kritizována za to, že zákazníkům Steamu nedává možnost vrácení peněz za hry, které si koupili. Zatímco řada jiných digitálních platforem v čele s Originem a GOG.com provozuje svůj program vracení peněz už dlouhou dobu, Steam nic takového prostě neměl. Až doteď.

Jak se dočtete na stránce věnované novému programu, podmínky vrácení peněz za hru, kterou jste si na Steamu koupili, jsou poměrně prosté a podle mého názoru i vcelku velkorysé. Do dvou týdnů od zakoupení hry máte nárok na vrácení peněz, a to bez udání důvodu. Jedinou podmínkou je, že v dané hře nesmíte odehrát více než dvě hodiny.

Nezáleží na tom, jestli nesplňujete HW požadavky, jestli jste si třeba hru koupili omylem nebo jestli jste prostě po hodině hraní zjistili, že vás nebaví. Nebo jestli jste zjistili, že ta slibovaná pecka je ve skutečnosti zmršený a nehratelný port. Pokud zkrátka splníte podmínky spočívající v podání žádosti do dvou týdnů od zakoupení a v odehrání méně než dvou hodin, nemusíte udávat žádný důvod. Valve dokonce tvrdí, že pokud tyto podmínky nesplníte a stejně požádáte o vrácení peněz, pověření lidé se na váš případ přesto podívají.

Peníze se vám přitom mohou vrátit tam, odkud jste je při koupi čerpali. Pokud jste tedy použili při koupi kreditní kartu, Valve vám peníze vrátí zpět na váš účet spojený s tou kartou. V některých případech spojených především s regionálním omezením je nicméně možnost vrácení peněz zpět tam, odkud přišly, nemožná. V takovém případě půjdou peníze do vaší Steam peněženky.

Možnost vrácení peněz se vztahuje nejen na hry, ale i na další produkty, které si na Steamu lze koupit. Konkrétně na DLC, bundly, koupě přes Steam peněženku a na mikrotransakce v titulech od Valve a titulech od ostatních vývojářů, kteří budou vracení peněz za miktrotransakce podporovat. V jejich případech ale vždy figurují další podmínky.

Na vracení peněz nicméně můžete zapomenout v případě filmů, produktů zakoupených mimo Steam (do toho zjevně spadají krabicové verze a kódy od jiných prodejců) a dárků, které už byly použité. Nárok na vrácení peněz také ztrácí každý uživatel, který má cejch v podobě VAC banu.

Valve ale upozorňuje na to, že cílem celé této iniciativy je odstranění rizika z procesu kupování her na Steamu, není to způsob získávání her zdarma. Pokud usoudí, že systém zneužíváte, můžete o možnost vrácení peněz prostě přijít.

Zajímavé je, že Valve nepovažuje za zneužívání systému žádost o vrácení peněz v případě, že jste si koupili hru krátce před tím, než byla zlevněná, a chcete si ji následně koupit znovu za nižší cenu. Mám takový pocit, že při nadcházejícím letním výprodeji, který začíná už 11. června, se bude tato možnost hodit.

O vrácení peněz nebo o jinou pomoc týkající se vašeho nákupu můžete požádat na stránce Steam Help.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama