Steam verze RAGE 2 zbavena protipirátské ochrany Denuvo
RAGE 2 Novinka Steam verze RAGE 2 zbavena protipirátské ochrany Denuvo

Steam verze RAGE 2 zbavena protipirátské ochrany Denuvo

Martin Cvrček

Martin Cvrček

9
Platformy Windows PC

Krátce po vydání.

Reklama

Řadu hráčů, kteří si pořídili nově vydanou střílečku RAGE 2 přes Steam, nejspíš nepotěšila přítomnost protipirátské ochrany Denuvo, která byla navíc odhalena sotva 24 hodin před oficiálním vydáním hry, k němuž došlo toto úterý. Na celé věci však bylo zajímavé nejen zdržování informací o ochraně do poslední možné chvíle. Ukázalo se totiž, že verze hry dostupná přes Bethesda.net Launcher, k níž se dostanete i v případě koupě krabicové verze, nakonec Denuvo neobsahuje.

Společnost Bethesda, která RAGE 2 od Avalanche Studios a id Software vydává, však na celý problém zareagovala velmi rychle a Denuvo ze Steam verze prostě a jednoduše odstranila, a to zhruba po dvou dnech od uvedení hry na trh. Není to náhodou nějaký rekord? Samozřejmě se ale můžeme ptát, proč byla nechvalně proslulá protipirátská ochrana odstraněna tak rychle.

I přes rozdíly oproti verzi dostupné přes Bethesda.net Launcher je těžké uvěřit, že na DRM ochranu vůbec nemělo dojít, protože něco jako Denuvo nejspíš neimplementujete omylem. Zhoršení výkonu také nebylo evidováno, byť je třeba poznamenat, že bez Denuva se RAGE 2 alespoň spouští o něco rychleji. Nejpravděpodobnější možnost je tak snaha zkomplikovat pirátství v prvních dnech po vydání hry, které jsou mnohdy klíčové. Ochrana však byla prolomena velmi rychle, takže možná někdo usoudil, že pozbyla veškerého smyslu.

Ať je ale důvod jakýkoliv, jedná se o dobrou zprávu. Stejně jako v případě všech ostatních protipirátských ochran platí, že Denuvo může v konečném důsledku znamenat komplikace jen a pouze pro platící zákazníky, takže je zcela v pořádku, že zmizí. Tvůrci tímto krokem koneckonců mohou nezřídka zlepšit přízeň hráčů, jak dokazují i poznámky k patchi, jenž Denuvo z RAGE 2 odstranil. V nich se dočteme, že autoři zaznamenali „pár“ požadavků, což zjevně znamená, že negativní odezva na protipirátskou ochranu asi nebyla zrovna zanedbatelná.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama