Steam verzi Quantum Break se daří
Quantum Break Novinka Steam verzi Quantum Break se daří

Steam verzi Quantum Break se daří

Martin Cvrček

Martin Cvrček

19

Recenze uživatelů jsou většinou pozitivní a díky podpoře DirectX 11 hra běží lépe na grafických kartách od Nvidie.

Reklama

PC verze Quantum Break, nejnovějšího počinu studia Remedy, vyšla v dubnu jen na Windows Store pro Windows 10. Jinými slovy byla odsouzena k okamžité záhubě a k mizerným prodejům. Od čtvrtečního večera je ale konečně k dispozici na Steamu. A navzdory pesimistickým předpokladům se jí na distribuční platformě od Valve daří dost dobře.

Recenze hráčů jsou většinou pozitivní a v době psaní této novinky je na stránce obchodu k vidění 88% kladných recenzí. To je vážně skvělý výsledek, zvlášť s ohledem na to, že řada lidí je schopná napsat negativní recenzi i kvůli maličkostem, které samotnou hru nemusí nijak zvlášť ovlivnit. Takový Deus Ex: Mankind Divided by o tom se svými 64% kladných recenzí mohl vyprávět.

Tak dobré recenze hráčů, které si chválí celé studio Remedy, jsou o to víc na pováženou, když vezmu v potaz, že je stále na co nadávat. Některé bugy očividně přetrvaly a streamování hraných epizod může být i na Steamu nemalý bolehlav. Narozdíl od verze pro Xbox One si epizody nemůžete stáhnout, takže je každý odkázaný na streamování, které mohou pořád doprovázet časté výpadky.

Alespoň je ale Quantum Break o něco levnější než v dubnu a zlepšil se také výkon hry, minimálně v případě grafických karet od Nvidie. Steam verze vůbec nepodporuje DirectX 12, ten zůstává doménou verze dostupné na Windows Store. A v případě DirectX 11 běží Quantum Break na kartách od Nvidie vážně o něco lépe a celkově zmizely některé problémy a nedostatky spojené s technickou stránkou a nastavením.

Výkon hry však stále nemusí být ideální, což je další důvod k údivu nad těmi pozitivními recenzemi. Tvůrci z Remedy však v čertstvě vydaném souhrnu častých otázek a odpovědí slibují, že budou výkon Quantum Break dále monitorovat. Takže se snad dočkáme dalších oprav, ze kterých by měla těžit i verze pro Windows 10. Lidé z Remedy nicméně dodávají, že vlastníci verze z Windows Store vážně nedostanou zdarma Steam klíč.

Tvůrci každopádně považují vydání Steam verze za úspěch. Quantum Break se dokonce chvíli držel v žebříčku nejprodávanějších titulů na Steamu, i když momentálně na tom tak dobře není a pomalu klesá.

Nyní tedy nezbývá než čekat na to, jak si hra z hlediska prodejnosti dále povede a jestli si z tohohle relativního úspěchu něco vezme sám Microsoft. Jimi vydávaná hra, jejíž původní verze pro Windows 10 dopadla katastrofálně, se najednou díky Steamu těší velmi pozitivním ohlasům, což určitě nezůstane bez povšimnutí.

Osobně si ale myslím, že se nic nezmění. Tzv. first-party tituly (Forza, Halo, Gears of War a další) pravděpodobně zůstanou na Windows Store, zatímco na Steam poputují tituly, jejichž tvůrce Microsoft nevlastní. Třeba jako Quantum Break nebo plošinovka Ori and the Blind Forest. Ale rád bych se mýlil...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama