SteamBoxů bude hned několik, oznámilo Valve
Novinka SteamBoxů bude hned několik, oznámilo Valve

SteamBoxů bude hned několik, oznámilo Valve

Martin Cvrček

Martin Cvrček

45

Čekali jste oznámení SteamBoxu? Dočkali jste se. I když v trochu odlišné podobě. SteamBoxů, resp. Steam Machines, bude k dispozici víc, přičemž ten vyvíjený samotným Valve můžete s pořádnou dávkou štěstí i předem otestovat.

Reklama

Když Valve na tento týden naplánovalo tři oznámení týkající se Steamu a jako první došlo na operační systém SteamOS, další logický krok byl SteamBox. Drobné zařízení, které si připojíte k televizi a jehož prostřednictvím můžete v pohodlí obývacího pokoje hrát hry z vaší Steam knihovny prostřednictvím TV. Oznámení SteamBoxu jsme se skutečně dočkali. Ale je trochu odlišné.

Zaprvé, SteamBox, potažmo přístroj s aktuálním označením "Steam machine", nebude jen jeden. Valve má samozřejmě v rukávu svůj vlastní přístroj, ale k dispozici budou i další zařízení, a to už od začátku roku 2014, a to s různými specifikacemi a různou cenou. Podle všeho tedy bude z čeho vybírat. Bohužel o nich v tuto chvíli nic nevíme.

Ohledně vlastního SteamBoxu naštěstí Valve pár detailů uvolnilo. Na vzhled samotného zařízení či ovladače nebo na HW specifikace si musíme ještě počkat, už teď ale víme, že zařízení bude naprosto otevřené. Pokud vám nevoní SteamOS, můžete si klidně do SteamBoxu nainstalovat systém podle svého uvážení. Klidně i Windows, což před nějakou dobou potvrdil Gabe Newell.

Stejně tak se vám nebudou klást překážky při snaze o instalaci softwaru nebo výměny hardwaru. A pokud jde o SteamOS, časem si ho budete moci stáhnout i se zdrojovými kódy. Kutilové nebo hackeři se tedy mají na co těšit. Zvlášť když Valve uvádí, že si budeme moci sestavit i vlastní SteamBox.

Pokud jde o hry, které na SteamBoxu od Valve spustíte, platí totéž, co v rámci SteamOS. Bude tedy možné spustit prakticky jakýkoliv titul ze Steamu čítající zhruba 3000 položek, přičemž stovky titulů už nativně podporují SteamOS.

Na závěr ještě další zajímavost. SteamBox můžete vy sami testovat, samozřejmě s obrovskou dávkou štěstí. Pokud splníte úkoly v rámci odznaku na vašem Steam profilu, dostanete se mezi uchazeče, z nichž Valve vybere 300 šťastlivců, kteří obdrží testovací verzi přístroje. Docela lákavá nabídka, i když např. poplatky spojené s dopravou zásilky si musíte zaplatit vy sami.

Zbývá jen otázka, co bude to třetí oznámení. Když už tu máme operační systém pro použití na televizi a dlouho očekávaný SteamBox, co může ještě přijít? Co si může Valve nechávat na konec? To můžeme zatím jen hádat.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama