SteamWorld Heist - Tahová delikátnost ve steampunkovém provedení - Videorecenze
Blogy čtenářů Recenze SteamWorld Heist - Tahová delikátnost ve steampunkovém provedení - Videorecenze

SteamWorld Heist - Tahová delikátnost ve steampunkovém provedení - Videorecenze

Je tomu již skoro sto let, co český spisovatel Karel Čapek vymyslel a zakomponoval slovo robot do své hry "Rossumovi univerzální roboti". Od té doby…

Reklama

Je tomu již skoro sto let, co český spisovatel Karel Čapek vymyslel a zakomponoval slovo robot do své hry "Rossumovi univerzální roboti". Od té doby až po dnešní den jsme toto slovo slyšeli a viděli napříč všemi známými průmysly od literatury a filmů po praktické využití ve skutečném světě a samozřejmě také ve videohrách.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/lbErqKfi1QQ" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Od rezavých plechovek po super vyspělou rasu robotů

Ve hře Steamworld Heist si těchto mechanických individuí užijete dosytosti. Ve steampunkovém světě zasazeném do prostředí pustého a chladného vesmíru se odehrává veselý příběh, ve kterém byla planeta Země rozmetána na malé kousky. Pašeráci a piráti rozkrádají a tyranizují slušně pracující občany (cowboty), královská armáda využívá své moci k provádění té samé mrzké činnosti a navíc  to vše z dálky sleduje vyspělá mechanická vetřelecká armáda. Budoucnost není světlá a nikdo nikomu nemůže věřit. Svatozáří neoplivá ani robotí dáma, pašeračka, pirátka a kapitánka vesmírné lodi Piper Faraday, jenž je hlavní protagonistkou v tomto putování.

 

Příběh je zpočátku trochu vlažný a na tempu nabere přibližně v polovině hry, ale upřímně vám mohu říci, že příběh ve Steamworld Heist je opravdu jen takovým křovím, které jsem po většinu času spíše ignoroval. Jelikož hlavním zlatým pilířem tohoto takticko-tahového dobrodružství je, světě div se, hratelnost. Hra disponuje klasickým tahovým systémem, který jsme již mohli uzřít nepočítaně napříč celou historií video herním průmyslem. Avšak Steamworld Má V rukávu pomyslné eso. Na rozdíl od konkurence žánru, která stojí na principu "vrhání kostek" a úspěch podřizuje statistickým údajům a náhodě, nám tvůrci z Image and Form dávají důvěru v podobě mechaniky manuálního zaměřování nepřátel. Téměř Zcela tak odpadá onen nepříjemný jev, který se nazývá frustrace a navíc své dílčí či větší neúspěchy můžete dávat za vinu pouze a jen sami sobě. Musí se určitě vzít v potaz střízlivá prozřetelnost vývojářů, kteří do hry zabudovali pět dobře vyvážených stupňů obtížnosti. Takže si na své přijdou jak úplní nováčci, tak i mozoly prorostlými dlaněmi zkušení, váleční harcovníci.

Minimum frustrace a mnoho zábavy

Celkově dá Steamworld Heist vzpomenout na dnes již kultovní klasiku žánru, Worms. Stejně jako zde záleží na vaší přesné mušce, odhadu a schopnosti předvídat. Vše navíc posouvá o vrchol výše simulace balistiky, která - ať reálná či ne - dává jistou míru volnosti, kreativity a dostatečný pocit zadostiučinění, jelikož odpálit nepřátelskou robotí plechovku do křemíkového pekla ve stylu Matrix slow-mo, jenž se rozletí na hromadu šrotu, se prostě neokouká.K dispozici jsou i lehké RPG prvky v podobě managementu vlastní posádky a inventáře. To platí jak o přidělování zbraní a brnění, tak i o různých pomůckách typu záložní zbraň, lékárničky, granáty apod. Nové zbraně a předměty získáváte ze speciálních lootovacích truhel nebo si je můžete pořídit za platidlo v podobě vody v odchodech či barech. Totéž platí i o vaší partě, většinu z nich si naberete bud to za reputaci či platidlo v barech nebo je čistou náhodou naleznete na opuštěné lodi.Každý společník má svou specifickou třídu, která udává pro postavu typ zbraní, které bude moci užívat, počet zdraví nebo unikátní schopnost. Pochopitelně se po úspěšně splněné misi započítá u dané postavy, kterou jste si na misi vzali, určitý počet zkušeností, jejichž počet určuje obtížnost, kterou jste si stanovili.

 

Výtvarná stránka hry jest velice svérázná. Svět Steamworldu oplývá velice pestrou paletou barev v kontrastu převážně se špinavou architekturou prostředí vytváří poměrně unikátní vizuální podívanou, která potěší vaše ctěné lidské oko.Na steamworld Heist si nejde v podstatě stěžovat, v rámci žánru a možností se jedná o výborný a přístupný titul, jenž by neměl minout žádný člověk, který byť jen zakopl o tahovou strategii. Navrch nám Steamworld Heist potvrzuje, že pokud máte nápad a dostatečné nadání, je onen třetí dnes již proflákly rozměr vlastně takovým přežitkem. Tato hra je překvapení a dle mého názoru si zaslouží místo ve vaší herní knihovně. Gahraaazzjasd...tedy, hodně štěstí lidé, vesmír opět čeká na vaší záchranu.

SteamWorld Heist - Tahová delikátnost ve steampunkovém provedení - Videorecenze

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Přístupná a rozmanitá hratelnnost
Grafická stylizace
Znovuhratelnost
Po delší době repepetivní
Chybí multiplayer
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama