Stick It to The Man!
Recenze Stick It to The Man!

Stick It to The Man!

Redakce

Redakce

48

Neobvykle stylizovaná adventura, sázející hlavně na humor a hratelnost, dorazila i na PS4 s velmi příznivou cenou. Vyplatí se jí pořídit?

Reklama

Recenzovaná verze: PS4

Her zatím na nejnovější konzoli od Sony není mnoho, a proto se vyplatí sledovat i menší indie tituly, na které právě PS4 zatím hodně sází. Jedním z nich je právě Stick It to The Man! od studia Zoink!, jenž je navíc zcela zdarma v rámci předplatného PlayStation Plus. Výhodou menších her je většinou nízké očekávání hráčů, a tedy i mírnější hodnocení. Nutno říci, že Stick It to The Man! by zřejmě obstál i na stupnici hodnocení největších AAA titulů.

Nejlepší přítel člověka – gumová růžová ruka

Vše začíná představením hlavního hrdiny a jeho zajímavého zaměstnání. Ray se totiž živí jako tester kvality ochranných helem. A když uvidíte, jakým způsobem je testuje, zjistíte, že příběh bude velmi vtipný a opravdu zvláštní. Bohužel domů z práce se vrací bez helmy a tak ho nemá co ochránit před padajícím objektem z neznámého letadla. V tu chvíli začíná to pravé dobrodružství, které startujete v kómatu a zjistíte, že se s postavou pohybujete uvnitř své mysli. Zde se také seznámíte s hlavními herními mechanismy a vaším nejlepším přítelem po celou dobu hraní – pružnou růžovou rukou čouhající z vaší hlavy. Proč nejlepším přítelem? Proto, že bez ní byste se daleko nedostali. Ruka vám pomáhá zachytit se s ní na předem určených místech a tím překonat velkou propast či se dostat na vyvýšenou plochu, kam byste sami nevyskočili. Ano, i nám se vybavil LittleBigPlanet a celkově mají hry opravdu mnoho společného – humor, hratelnost a celkovou ztřeštěnost herního světa. Ve Stick It to The Man! je celý svět pouze z kartonu a samolepek, i hlavní hrdina je pouze z papíru. Hra tak vypadá krásně a stylizace je opravdu jedinečná. Například animace postav při rozhovoru je neobvyklá – postava má rozdělenou hlavu na dvě části – bradu se spodní čelistí a zbytek hlavy od horního patra jsou oddělené a při mluvení se zvedá právě celá tato horní část hlavy oddělená od zbytku těla.

Kam s tou samolepkou?

A na čem je tedy postavena samotná hratelnost? V každém levelu sbíráte samolepky, které poté lepíte na správná místa pro vyřešení úkolu. Například potkáte osamělého muže, který se chce oběsit, protože ho jeho milá nechala kvůli starochovi, který má však hezčí zuby. Vy tedy musíte najít zuby, které vlepíte chlápkovi do pusy. Jeho milá ho najednou opět miluje a problém je vyřešen. Samolepky získáváte poslechem rozhovorů s postavami, ale také čtením jejich mysli. To je další vychytávka ruky čouhající z vaší hlavy – umožňuje vám číst myšlenky všech postav, zvířat, duchů a někdy i věcí. Tímto způsobem řešíte všechny levely, ve kterých se navíc nesmíte nechat chytit od agentů, kteří mají spadeno právě na vašeho růžového pomocníka. Můžete jim samozřejmě utéct, ale občas je jich mnoho a proplést se mezi nimi do další části mapy není úplně snadné. Ke zjednodušení tu slouží dvě speciální samolepky. Jedna je na malou chvíli uspí a vy tak kolem nich můžete jednoduše proběhnout, druhá nalepí přes agentův obličej samolepku hlavního hrdiny a ostatní se v tu chvíli vrhnou na něj. Dohrání kampaně vám zabere pár hodin, což je na hru za zhruba 200 Kč naprosto dostačující a hlavně – bavit se budete od začátku do konce. Obtížnost je lehká, ale to jen napomáhá vyzdvihnutí zábavnosti a určitě zde nebyl záměr o nějakou hardcore těžkou hratelnost. Kvůli tomu, že nejvíce se budete bavit při poslouchání vtipných dialogů a myšlenek, si hru zřejmě tolik neužijí ti z vás, kteří vůbec neovládají angličtinu či jiný ze světových jazyků. Zmínit musíme ještě jednu vychytávku PS4 verze, kterou je zakomponování reproduktoru v ovladači. Přes něj posloucháte právě již zmiňované myšlenky postav a je to příjemné zpestření.

Stick It to The Man!

Verdikt

Již z předchozího textu je zřejmě jasné, že hodnocení hry bude kladné. A to díky velmi zábavnému a správně švihlému příběhu, dialogům a postavám. Herní mechanismy a cena vysokému číslu u hodnocení také napomohou. Naopak mezi zápory musíme zahrnout nutnost znalosti angličtiny, délku kampaně a nulovou znovuhratelnost. Pro předplatitele služby PS+ je hra tento měsíc zdarma a je tedy pro ně nutností. Pro ostatní za velmi nízkou cenu téměř také.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

příběh
stylizace
cena
délka
nutná znalost cizího jazyka
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama