Sunset Overdrive – šílená jízda s grindováním
Sunset Overdrive Recenze Sunset Overdrive – šílená jízda s grindováním

Sunset Overdrive – šílená jízda s grindováním

Michal Burian

Michal Burian

27

Insomniac Games se spřáhli s Microsoftem a vytvořili rychlou a šílenou akci s neustálým grindováním a skákáním.

Reklama

Hry nám za svou dlouhou existenci přinesly různé varianty apokalypsy. Z větší části se ona apokalypsa točila kolem zombíků, kteří zamořili svět. V Insomniac Games, kterým vděčíme za Ratchet & Clank a Resistance na PlayStation, si řekli, že udělají něco podobného, ale mnohem šílenějšího pro Xbox One. A tak vznikl Sunset Overdrive, akce z pohledu třetí osoby odehrávající se v prosluněném městě Sunset. Jedinou vadou na kráse tohoto fiktivního amerického místečka jsou všudypřítomní mutanti. Ti se začali v ulicích objevovat poté, co firma FizzCo uspořádala velkolepý koncert, na kterém představila svůj nový produkt. Energetický nápoj OverCharge Delirium XT oranžové barvy dodávající pořádnou dávku energie. Bohužel byl produkt na trh uveden předčasně kvůli zisku a pozapomnělo se na vedlejší účinky. Energetický nápoj nic netušící konzumenty promění v tupá oranžová monstra toužící po další dávce energeťáků a zejména lidském masu.

Proměně člověka na ohyzdného mutanta budete svědky na samotném začátku hry. Hlavní hrdina nebo hrdinka (záleží, jakou postavu si vytvoříte) uklízí na koncertě nepořádek a vypité plechovky energeťáků, díky čemuž se nenapil(a). Obyčejná práce se však během několika minut promění v boj o život. Hned v prvních minutách hry mi bylo jasné, že Sunset Overdrive je především nekonečnou rubačkou s několika pravidly. Abyste se stali skutečným hrdinou a mohli vyčistit město od mutantů, kterým se říká „OD’d“ (předávkování), musíte dodržovat několik pravidel. Nesmíte si je pustit k tělu a hlavně musíte neustále grindovat, skákat a běhat po zdech. Město k tomu bylo přizpůsobeno, Sunset City je vašim hřištěm. Na tom si tvůrci zakládají. S klasickým střílením bez pohybu a grindování nemáte téměř žádnou šanci, a tak v ulicích téměř na každém kroku naleznete dráty tyčící se nad silnicí, svodidla ohraničující vozovku, římsy na budovách, slunečníky, rozbité automobily, větráky na střechách a další věci, po kterých můžete grindovat nebo skákat.

Hrdinou, kterého Sunset City potřebuje

Na začátku zhruba desetihodinového dobrodružství (počítám pouze příběhovou část, vedlejší výzvy a multiplayer dobu výrazně prodlouží) si vytvoříte svého vlastního hrdinu. Nejprve si zvolíte proporce těla. Zde máte na výběr dvě varianty pro chlapa a dvě pro ženu. Poté následuje osmnáct druhů obličejů, různé typy vlasů a jejich barva, barva očí, vousy, masky a nakonec všelijaké oblečení rozdělující se na spoďáry, podprsenky, trička, vesty, kalhoty... Svou postavu si zkrátka můžete obleknout do různých normálních i zcela nenormálních oblečků a setů. Já jsem si stvořil mladou štíhlou emo dívku šmrncnutou rockem a nenávistí. Podle mého ideální styl pro nekonečné masakrování mutantů a robotů FizzCo.

Mutanty můžete praštit páčidlem, baseballovou pálkou, propíchnout vidlemi a dalšími užitečnými nástroji.

Pokud by se vám náhodou vaše postava po čase nelíbila, můžete kdykoliv během hry zajít za obchodníkem s oblečením a změnit cokoliv se vám zamane. Ať už se vám nelíbí oblečení, obličej, vlasy, různé doplňky nebo dokonce pohlaví. Během hry se vám navíc odemykají nové položky, takže není špatné se tu a tam podívat do obchodu a popřemýšlet, zda něco neobměnit. K dispozici máte přehršel setů, které si můžete uložit a libovolně měnit svůj vizuální styl. Já jsem nic moc neměnil, nepočítám-li zbraně nablízko. Páčidlo se mi totiž moc nezamlouvalo, zatoužil jsem po vidlích a nakonec zůstal u baseballové pálky. Až do konce hry, kdy dostanete jednu zajímavou věcičku, kterou budete drtit jednoho nepřítele za druhým…

Jakmile si vytvoříte hrdinu, tak vám už nic nebrání v tom pustit se do záchrany Sunset City. To spočívá v plnění úkolů točících se zejména kolem toho, abyste někam došli a zmasakrovali tam všelijaké formy mutantů. Na začátku vašeho dobrodružství se v ulicích pohybují pouze pěšáci. Postupně ale máte co dočinění se sebevražednými předávkovanými, slizáky střílejícími po vás zelený tentodonc a nakonec přijdou na řadu skuteční obři, s nimiž si není radno zahrávat. Jsou velmi silní, celkem rychlý a navíc „rodí“ další a další pěšáky, kteří se mohou napít zbytků energeťáků vylitého na silnici a zesílit. Právě na taková monstra a další formy předávkovaných vypořádáte nejvíce munice.

Munici doplňujete z padlých nepřátel, beden povalujících se po Sunset City nebo u obchodníka.

V dalších fázích hry se k mutantům přidají ještě různé druhy robotů společnosti FizzCo, která nechce uznat chybu, nebo to snad byl záměr? A nakonec tu jsou ještě bandité, kteří vám zejména na začátku hry dají celkem zabrat. Mají totiž střelné zbraně, které vám velmi rychle uberou životy.

Příběh se každopádně točí kolem skupinek přeživších. Budete zachraňovat podivné šprty, potrhlé roztleskávačky, chlápky a ženské, co si hrají na superhrdiny, a další trhlé lidi. Těch je Sunset City po vypuknutí apokalypsy plné.

Jako další na řadě je tu mé oblíbené bránění základen. To pustíte kohout s lahodným energeťákem, abyste přilákali všechny mutanty v dosahu, a musíte se dvě minuty bránit. K dispozici máte speciální pasti, které umístíte před bariéry a ony za vás eliminují jednoho předávkovaného za druhým. Jen je to ve stylu Sunset Overdrive; abyste kupříkladu spustili elektrické šoky, oheň a další, musíte skákat po trampolíně atd. V zásadě je to výzva, kde za větší skóre získáte lepší odměny. Nechybí žebříček nejlepších hráčů, kde se můžete porovnávat s kamarády.

Stylový arzenál zbraní

Sunset Overdrive je potrhlou akcí, která nemá před ničím zábrany. O tom ostatně svědčí i arzenál zbraní. Do rukou se vám dostane automatizovaná zbraň na disky, které jsou velmi účinné právě proti mutantům. Dále brokovnice, revolver, samopal… A teď ty neobvyklé a zároveň velmi účinné. Není nad to do tlupy mutantů vystřelit medvídka, jenž poté vybuchne. Pokud ani to nezabere, potom na řadu přichází ohňostroj. Automatická puška se postará o pořádně barevnou show, když dokáže dávkovat jednu raketu za druhou. Ale tím to zdaleka nekončí, podobných variant je ve hře spousta a není problém nepřátele zmrazit či jim dopřát elektřinu, která je pochopitelně zabije.

Hlavně stylově: Když umřete, vrátíte se zpět různými způsoby. Jednou vás doveze UFO, jindy přiletíte raketou nebo vylezete z hrobu jako mrtvola.

K dispozici je spousta zbraní a záleží pouze na vás, jaké si v boji s mutanty oblíbíte. Právě vaše volba bude vytvářet váš styl. Při používání získávají zbraně levely a tím se vylepšují. Čím častěji je používáte, tím jsou účinnější, mají větší zásobník a dovolí vám je nadále upravovat. Není nad to si u brokovnice zvolit munici okořeněnou o ohnivou explozi.

Vedlejší aktivity a multiplayer

Po dokončení příběhu, v němž vás čeká několik překvapení, se můžete v Sunset City zabavit různými způsoby. Buď se můžete jen tak pohybovat po městě a likvidovat všudypřítomné mutanty a roboty nebo plnit vedlejší aktivity. U obchodníka si koupíte mapy, které vám pomohou naleznout všechny toaletní papíry povalující se všude možně, zničit všechny kamery a další kravinky. Potom tu jsou ještě výzvy, kdy musíte ve stanoveném čase proběhnout trať. Jakmile vás to omrzí, je nejlepší si skočit do multiplayeru.

Sunset Overdrive má svůj osobitý styl okořeněný komiksem.

Multiplayer tvoří kooperativní Chaos Squad mód pro osm hráčů. Vy a dalších sedm hráčů plníte nejrůznější úkoly točící se kolem vyhlazení mutantů. Vrcholem všeho je pak Night Defense, kde budete se svým týmem postaveni největší výzvě. Musíte ubránit základnu před náporem infikovaných, stejně jako v singleplayeru. V online bitvě je to ale mnohem složitější, jde na vás více mutantů a je potřeba určitá souhra. Pokud uspějete, čeká na vás vytoužená odměna.

Chyby, chybky, chybičky

Sunset Overdrive není rozhodně špatnou hrou. Osobně si myslím, že Insomniac Games mají našlápnuto k další velmi dobré a oblíbené sérii. Prvnímu dílu ale nemohu odpustit několik přešlapů. Rozhodně se mohli tvůrci vytasit s lepším příběhem, zajímavějšími postavami, lepší umělou inteligencí (minimálně robotů a banditů, od mutantů nevyžaduji, aby byli nějak moc inteligentní) a sem tam opravit nějaké ty bugy. Stalo se mi, že mi hra při bránění základny, kdy na vás jde nespočet mutantů, po několika velkých explozích spadla, a dokonce jsem se zasekl v převráceném náklaďáku a nemohl se dostat ven. Náklaďáky mimochodem naleznete v ulicích a po otevření získáte plechovky, za které si kupujete zbraně a munici. Každopádně šlo o nepříjemné chyby vyžadující restart. Přičítám to review verzi a předpokládám, že je opraví patch, který vyjde zároveň s hrou.

Jinak jde o zábavnou, rychlou a šílenou akci, která mě bavila a ještě nějaký ten čas bavit bude. S chutí se k ní vrátím. Na nějaké velké oslavy to ale zatím není. Možná příště.

Sunset Overdrive

Verdikt

Sunset Overdrive je rozhodně zábavná, rychlá a šílená akce s neustálým grindováním a skákáním. Dovolí vám si vytvořit a přizpůsobit vlastního hrdinu. Bohužel doplácí na horší příběh, nezajímavé vedlejší postavy, umělou inteligenci a slabší grafiku.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

neustálá akce s grindováním a skákáním
šílený styl
rozmanité zbraně
nespočet mutantů
výbuchy
bránění základen a Chaos Squad mód
možnost vytvořit si vlastní postavu a přizpůsobit si ji
opakující se úkoly
příběh a nezajímavé vedlejší postavy
umělá inteligence
slabší grafika
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama