Tales from the Borderlands: Escape Plan Bravo - na Helios a ještě dál
Speciály Článek Tales from the Borderlands: Escape Plan Bravo - na Helios a ještě dál

Tales from the Borderlands: Escape Plan Bravo - na Helios a ještě dál

Martin Cvrček

Martin Cvrček

3

Čekání na předposlední epizodu Tales from the Borderlands od Telltale a Gearboxu bylo kratší než obvykle. Kvality série se ale naštěstí nijak nezměnily.

Reklama

Dojmy z hraní PC verze

Kvůli rozdělení hry na jednotlivé epizody bude mít každá z nich svůj vlastní speciál. Až po vydání poslední epizody dostane hra souhrnnou recenzi s finálním hodnocením.

Hráči Tales from the Borderlands pokaždé nadávají, že intervaly mezi jednotlivými epizodami jsou příliš dlouhé. Tentokrát se ale něco změnilo a namísto obvyklých tří měsíců jsme na čtvrtou a zároveň předposlední epizodu museli čekat jen něco málo přes dva měsíce. Doba čekání se tedy změnila k lepšímu, ale jak je na kvalita? S potěšením můžu říct, že v tomto směru se nic nezměnilo.

Potřebujeme raketu

Děj čtvrté epizody se stále zaměřuje na projekt Gortys, konkrétně jeho poslední část, kterou je třeba najít. Problém je, že hledaný předmět není na povrchu Pandory, ale na základě Hyperionu na základně Helios poblíž měsíce Elpis. Cíl cesty většiny hlavních postav je tedy jasný. Určitě si ale dokážete představit, že stavba rakety, bez které se do vesmíru cestuje dost těžko, není nic prostého. A že samotná návštěva Heliosu, semeniště těch nejšílenějších a nejtupějších kravaťáků, také nebude procházka zahradou plnou růžového eridia. Jinými slovy o zábavu bude i tentokrát postaráno, vždy a všude.

Dalo by se říct, že zápletka Escape Plan Bravo je taková komornější, minimálně z hlediska postav. Tentokrát se nesetkáte s žádnou novou tváří a i počet lokací, které navštívíte, je menší. To ale vůbec nevadí, protože prostoru pro humor a více či méně dětinské vtípky je tu pořád dost a dost. A to je v případě Tales from the Borderlands hlavní.

Občas se navíc zdá, že tvůrci z Telltale Games vyloženě měli potřebu utrhnout se ze řetězu a v předposlední epizodě předvést hezkých pár šíleností. To se jim povedlo, což poznáte třeba na fantastické úvodní znělce (co na tom, že není tak úplně úvodní) nebo na jedné z nejbizarnějších přestřelek, jaké kdy kdo mohl vymyslet a zrealizovat. Nutno ale říct, že příležitostně dostane humor přestávku a scénáristé dají přednost ne zrovna veselému momentu. Rozhodně nebudu říkat, o co jde, ale dobré je, že ani v případě vážnější tématiky vyprávění příběhu stále neztrácí dech. Jen ta důležitost voleb mi tentokrát přišla celkem bezvýznamná, ale je možné, že důsledky zdánlivě bezvýznamných voleb pocítím ve finále série.

Šikovná infiltrace

Hratelnost stále udržuje nezbytnou rovnováhu mezi cut-scénami, rozhovory, quick-time eventy a volnějšími pasážemi, tentokrát ale nečekejte nic, co vás vyloženě překvapí. Znovu dostanete možnost vyzkoušet pár mini-her, opět můžete několika postavám koupit nový ohoz a navíc se vrací nutnost využití Rhysova očního skeneru, což nabízí další prostor pro trochu humoru. Navzdory tomu všemu jsem ale obzvlášť v této epizodě měl pocit, že všechny prvky hratelnosti nejsou nic víc než pouhý prostředek pro udržení hráčovy pozornosti. Což samozřejmě nevadí, na to už člověk musí být v případě titulů od Telltale zvyklý.

Opět ale můžu říct, že jsem nezaznamenal žádné chyby v animacích, takže se zdá, že animátoři v Telltale si jsou nedostatků v tomhle ohledu vědomi. Nezbývá než doufat, že si to uvědomí i animátoři, kteří mají na starost Game of Thrones, v jehož případě jsou naopak animace s každou epizodou horší a horší.

Ani na počtvrté si každopádně nelze na nic výrazného stěžovat a vážně začínám mít pocit, že spolu s The Wolf Among Us a první sérií The Walking Dead může být Tales from the Borderlands to nejlepší, co v Telltale Games za poslední léta vytvořili. Laťka kvality je nastavena stále dost vysoko a já se u téhle jízdy napříč Pandorou stále skvěle bavím. A o to jde v tomhle případě především. O zábavu. Rozhodně tedy doufám, že poslední epizoda tohle rodeo nabité akcí, šílenstvím a vtipem nijak nepokazí.

Stejně jako v případě nedávného speciálu zaměřeného na předposlední epizodu Game of Thrones se ale na závěr hodí upozornit na to, že toto je poslední speciál týkající se jednotlivých epizod Tales from the Borderlands. S vydáním poslední epizody dojde ke zveřejění recenze celé série.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama