The Elder Scrolls: Legends – Houses of Morrowind
Speciály The Elder Scrolls: Legends Článek The Elder Scrolls: Legends – Houses of Morrowind

The Elder Scrolls: Legends – Houses of Morrowind

Martin Cvrček

Martin Cvrček

Platformy Windows PC Apple iOS Android Android Apple Mac

Povedená karetní hra ze světa The Elder Scrolls se dočkala dalšího rozšíření. Co všechno přináší zaměření na motivy Morrowindu?

Reklama

Jedním z nejaktivnějších titulů v oblasti karetních počítačových her je bezesporu The Elder Scrolls: Legends. Studio Dire Wolf Digital za spolupráce s Bethesdou rozhodně nelení a často přináší různé nové karty, víkendové akce a samozřejmě také rozsáhlejší expanze. Připadá mi to jako včera, co jsem hodnotil prosincové rozšíření Return to Clockwork City, a už tu máme další obsáhlejší přídavek. Seznamte se s Houses of Morrowind.

Tříbarevný karban

Tou nejdůležitější novinkou jsou samozřejmě zcela nové karty. Díky Houses of Morrowind došlo na přidání úctyhodných 149 karet, které využívají prvky a motivy známé z The Elder Scrolls III: Morrowind, datadisku Morrowind pro The Elder Scrolls Online a případně z DLC Dragonborn pro The Elder Scrolls V: Skyrim. Na tradičně povedených ilustracích jednotlivých karet tedy můžete často vidět dobře známé postavy, bohy, tvory a další věci typické pro prostředí Vvardenfellu a v něm zasazené příběhy. Houses of Morrowind tak mohou poměrně snadno zahájit útok na vaše nostalgické buňky, přičemž jsou mnohdy posíleny čerstvou ústřední melodií hlavního menu. V ní konečně zaznívají charakteristické tóny ikonického motivu ságy The Elder Scrolls.

Nové karty ale samozřejmě nejsou jen o specifických ilustracích a motivech nebo o tom, co během hraní uslyšíte. Přirozeně s nimi přichází další herní prvky. Jedním z nich je klíčové slovo (Keyword) Rally. Když vynesete kartu, která ji využívá, a zaútočíte s ní, Rally posílí náhodně zvolenou kartu ve vaší ruce, což se samozřejmě může nejednou hodit. S posílením souvisí i mechanika Exalt, i když v tomto případě vše funguje trochu jinak. Jakmile takto označenou kartu použijete, máte možnost utratit více magicky, což následně vylepší její vlastnosti a možná dojde i na jiné příznivé následky.

Pravým opakem je mechanika Betray. Jak už napovídá její název, může se jednat o poměrně choulostivou záležitost. Jakmile vynesete kartu, která disponuje touto mechanikou, lze s ní spojenou akci (Action) použít dvakrát. Cenou za tuto specialitu je však nutnost obětovat některou z vašich již vynesených karet. Jinými slovy, s Betray je třeba zacházet poměrně opatrně, ale když máte na hrací ploše jen samé smetí, může se dost hodit. A když už je řeč o smetí, může přijít vhod i v případě karet využívajících mechaniku Plot. Ty jsou vybaveny schopností, která se spustí, když před vynesením vyložíte během stejného tahu jinou kartu. Musím říct, že někdy se může Plot opravdu hodit, zvlášť když váš balíček netrpí nedostatkem karet, které stojí třeba jen 1 nebo 2 magicky.

Dost možná nejvýraznější novinkou jsou však karty o třech různých atributech, tedy o třech různých barvách. Přirozeně bývají poměrně silné, přičemž jakmile jednu z nich umístíte do vašeho balíčku, můžete ho zaplnit kartami tří různých atributů. Já si kupříkladu vyrobil jednu tříbarevnou kartu, umístil jí do červenožlutého balíčku a následně jsem mohl vybírat nejen z červených a žlutých (a samozřejmě neutrálních) karet, ale i z fialových. A musím říct, že se tím hned otevřely zcela nové možnosti a strategie a pečlivá stavba balíčku byla rázem zábavnější, pestřejší a celkově zajímavější. Vše má jeden háček, tříbarevné balíčky musí obsahovat minimálně 75 karet, ale to je cena, kterou jsem rád zaplatil. V souvislosti s tím je třeba podotknout, že po vydání Houses of Morrowind byla maximální kapacita balíků celkově navýšena na 100.

Jak už to tak bývá, některé karty jsou více využitelné, jiné méně, některé mohou dělat dojem, že jsou moc silné, moc slabé nebo že jde o nějakou Sheogorathovu čertovinu. Celkově mám však pocit, že hru dost výrazně obohacují. Dosud jsem je při hraní online zápasů nevídal v takové míře, jakou bych očekával, jsem si však jistý, že se situace časem změní a tématika Morrowindu bude více a více v oběhu. Díky tomu se zajisté objeví i další prověřené strategie a kombinace, které by možná člověk tak úplně nečekal.

Desatero výzev

S ohledem na nemalé množství nových herních prvků a samotných karet může samozřejmě přijít vhod možnost si je náležitě osahat, než je začnete normálně používat, a trochu se s nimi naučit. K tomu může velmi dobře posloužit novinka v podobě sad puzzlů. I když na pozadí Houses of Morrowind stojí představa zápletky o konfliktu různých rodů, podobně jako v případě expanze Heroes of Skyrim nedošlo na další příběhovou kampaň. Nějaký nový singleplayerový obsah tu však přeci jen je a zastupují ho právě sady deseti puzzlů, potažmo výzev. Jejich náplň se dost podobá hádankám, které jsou součástí kampaně Return to Clockwork City, a tak vždy dostanete do ruky určité karty, s nimiž musíte splnit příslušné podmínky, třeba vyhrát hru v jednom tahu nebo nenechat se po dobu jednoho tahu zasáhnout.

V tuto chvíli máte na výběr tři sady – Caius' Training, Naryu's Challenges a Divayth Fyr's Trials. Caius' Training je k dispozici zdarma pro každého, zatímco zbylé dva sety puzzlů jsou placené, takže si je můžete jednotlivě koupit buď za 10 eur, nebo za 1500 zlata (herní měna). A musím říct, že už při absolvování bezplatné sady se občas můžete trochu zapotit. Hra vám sice tvrdí, že jednotlivé puzzly jsou určené pro začátečníky nebo mírně pokročilé, ale některé z nich vážně nemusí být snadné. Obvykle ale stačí trochu myslet, pečlivě číst popisek přítomných karet a případně i trochu experimentovat. Tak jako tak vás nicméně čeká určitá výzva, jejíž pokoření se však rozhodně vyplatí. Nejen že si s pomocí puzzlů můžete dosyta osahat různé nové karty a mechaniky, ale navíc se dočkáte nemalých odměn. Jakmile splníte všechny výzvy dané sady, dostanete solidní množství gemů na výrobu karet, tematický rub karet a také pět balíčků Houses of Morrowind.

Stačilo tedy projít pět pokročilejších puzzlů v Caius' Training a už jsem mohl s radostí otevírat pět balíčků a hromadit nové karty. Jestli mi tehdy statistiky na profilu nelhaly, po otevření posledního balíčku jsem měl již 17% karet Houses of Morrowind. A to po několika desítkách minut strávených nad kolekcí deseti puzzlů, která je ihned zdarma pro každého, kdo si The Elder Scrolls: Legends stáhne. Něco takového považuji za další důkaz dlouhodobé skutečnosti, že by se jen těžko dala najít štědřejší karetní hra. Aby ale bylo jasno, za normálních okolností získáváte balíčky s kartami Houses of Morrowind hlavně jinými, tradičnějšími způsoby v čele s koupí za reálnou nebo herní měnu.

Vzhůru do arény

Výčet novinek či změn tím však ještě nekončí. Za určitých okolností si můžete zpřístupnit různé nové tituly a pak je tu ještě režim Arena. I v ní si lze snadno a rychle osahat nové karty, hlavní ale je, že při sestavování balíčku můžete narazit i na tříbarevné karty. Dokonce máte jistotu, že vám hra pokaždé nabídne alespoň jednu. Za zmínku také stojí, že v tomto případě nemá využití karet se třemi atributy vliv na konečnou velikost balíčku. Tohle všechno může možnosti Areny dost oživit a nabídnout v ní zase trochu jiný karbanický zážitek, což se hodí s ohledem na fakt, že Arena je jednou z nejsilnějších stránek The Elder Scrolls: Legends.

Vybírat nejsilnější stránku celé expanze Houses of Morrowind mi však připadá takřka nemožné. Po všech směrech se zkrátka jedná o poctivé a bohaté rozšíření, které přináší značné množství povedených karet, zajímavé herní prvky i další chytlavý a ne úplně triviální singleplayerový obsah, byť je ve formě sad hádanek, takže nejde o klasickou kampaň. S pomocí Houses of Morrowind tedy vývojáři nalili do žil už tak bohaté karetní hry trochu nové a rozhodně kvalitní krve, která bude nepochybně obíhat ještě hodně dlouho. Navíc jde o další dobrou příležitost dát průchod nostalgii a zase si jednou připomenout krásy Morrowindu. Tvrdit, že nostalgie je tentokrát to hlavní, by však znamenalo hrubé podcenění všeho, co nejnovější expanze The Elder Scrolls: Legends nabízí.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama