The Elder Scrolls: Legends – Moons of Elsweyr – kočičí smysly
Speciály The Elder Scrolls: Legends Článek The Elder Scrolls: Legends – Moons of Elsweyr – kočičí smysly

The Elder Scrolls: Legends – Moons of Elsweyr – kočičí smysly

Martin Cvrček

Martin Cvrček

Platformy Windows PC Apple iOS Android Android Apple Mac

Nová karetní expanze je sice skromnější než předchůdci, ale přesto má co nabídnout.

Reklama

V poslední době se zdá, že expanze The Elder Scrolls: Legends vycházejí jako na běžícím páse. Začátkem roku došlo na příběhové rozšíření Isle of Madness, před zhruba dvěma měsíci propukla Alliance War a teď tu máme Moons of Elsweyr. Studio Sparkypants se zkrátka o karetní hru ze světa The Elder Scrolls stará víc než svědomitě a rozhodně se nefláká, ale s ohledem na takovouto kadenci nového obsahu vyvstává otázka, jak velký smysl všechny ty časté novinky vlastně mají.

Měsíční dřina

Moons of Elsweyr přináší něco málo přes 75 nových karet, což je menší počet než v případě předešlé expanze, tedy Alliance War. V jejím případě mi však vadilo nepříliš definované a těžko uchopitelné ústřední téma, což je problém, který tentokrát vážně nehrozí. Jak už napovídá název rozšíření, tentokrát se vše točí okolo Elsweyru, domoviny kočičích Khajiitů, které snadno poznají i sváteční příznivci světa The Elder Scrolls. Na kartách, které jako obvykle disponují kvalitními, jasnými a propracovanými kresbami, nicméně nenajdete jen Khajiity, ale i draky, elfy, imperiální poskoky a další motivy spojené se samotnou zemí a také s datadiskem Elsweyr pro The Elder Scrolls Online.

Znalost nejnovějšího rozšíření MMORPG od studia ZeniMax Online však rozhodně není podmínkou pro to, abyste si mohli uvědomit, na koho a na co se tvůrci s Moons of Elsweyr tematicky zaměřili a jak nové karty zapadají do dějové kostry The Elder Scrolls ságy. Rozhodně ale není od věci znát již existující mechaniky The Elder Scrolls: Legends, jelikož na ně čerstvé karty mnohdy dost sází. Osobně jsem třeba začal často využívat klasickou mechaniku Pilfer, která přináší bonus při útoku na nepřítele a která je zejména v případě Khajiitů naprostou a neodmyslitelnou samozřejmostí.

Kombinace starých a nových karet vybavených touto mechanikou a některé bonusy nezřídka zajistily pozoruhodný (a pro mě výhodný) vývoj zápasu, přičemž jsem leckdy našel využití třeba i pro podpůrnou kartu, která zajistí, že budou atributem Pilfer vybaveny všechny jednotky, jež máte zrovna na herní ploše. Ta je přitom v některých bitvách vybavena novým vzhledem, který odpovídá zasazení expanze. Možná že přítomnost lehce interaktivního klubíčka v souvislosti s kočičími lidmi by někteří mohli vnímat jako nežádoucí stereotyp, ale upřímně pochybuju, že by něco takového mohlo někomu vážně vadit (ačkoliv v dnešní době jeden nikdy neví). Jen škoda, že těch interakcí je na herní ploše o poznání méně než posledně.

Sudá a lichá

I když jsem výše naznačil nemalé soustředění na již existující herní mechaniky, nové karty jsou nezřídka vybaveny i dvěma novými atributy. Jde třeba o Consume, přinášející určitý bonus v případě, že obětujete některou z vyřazených karet. Mám dojem, že něco takového může dost dobře podporovat vcelku agresivní styl hraní. Jednotky se samozřejmě během boje vyřazují zcela běžně, ať už hrajete jakkoliv, ale Consume dovoluje cíleně využívat i karty, které vám protivník sejme, takže si můžete dovolit více riskovat a i z neúspěchu něco mít. Velmi často jsem tak našel využití třeba pro nijak vzácnou kartu, která po využití nového atributu posílí ostatní přátelské jednotky na herní ploše. Ledacos mohou změnit i karty, které něco provedou naopak v případě, že jsou obětovány.

O něco méně přímočarou mechanikou je Wax/Wane. Takto označené karty mají obvykle dvě různé schopnosti, které se lekcdy liší jednotka od jednotky, přičemž o tom, která bude použita, rozhodne, zda se zrovna nacházíte v sudém nebo lichém kole. Wax/Wane tak dává prostor určité míře taktizování, jež mohou ještě prohloubit různé podpůrné karty. Často využívanou podporou je třeba Moon Gate, která kromě povedeného vizuálního efektu zapříčiní, že se v daném tahu aktivuje jak Wax, tak Wane schopnost. Občas jsem kvůli tomu dostal nepříjemně na zadek, nicméně výraznou nevyváženost jakýchkoliv nových prvků Moons of Elsweyr zatím nepozoruji. Stejně tak jsem ale dosud nezažil moc případů opravdu zásadního využití nových atributů, při němž bych si řekl, že dané kombo musím využívat taky a že se bez něj při dalším hraní už neobejdu.

O čerstvé i staré mechaniky se navíc opírají dodatečné úkoly, díky nimž lze odemknout různé tituly hráče, a hlavně denní úkoly, za něž často dostanete balíčky s kartami. Činnosti typu dvaceti využití atributu Pilfer sotva představují problém, proto jsou úkoly dobrý způsob, jak snadno, rychle a bez utrácení přijít k několika balíčkům. Ty jsou jinak k dostání v in-game obchodě za standardní cenu ve zlatě i v reálných penězích. Příznivce předem složených setů karet, na něž v případě expanze Alliance War nedošlo, pak jistě potěší skutečnost, že jsou v herním obchodě opět k dispozici.

Oběti jsou někdy nutné

Upřímně mám pocit, že kdybychom se Moons of Elsweyr nedočkali, moc by se nestalo. Takzvaná meta The Elder Scrolls: Legends byla v posledních měsících tolikrát promíchána, že je těžké nabýt přesvědčení, že se s ní zase musí hýbat. Na druhou stranu se ale za vydání nové expanze odmítám zlobit. Ve srovnání s Alliance War je sice skromnější, ale na můj vkus zajímavější, a vliv nových karet a mechanik lze rozhodně zaznamenat, povětšinou v dobrém smyslu.

Jestli v těchto dnech běháte po Elsweyru v The Elder Scrolls Online, může představovat čerstvá expanze vhodný doplněk vašeho hraní doma i na cestách (Legends je koneckonců k dispozici i na mobilech). A jestli vás za těch pár měsíců dosavadní meta hry přeci jen stihla omrzet, díky Moons of Elsweyr můžete zase zkusit něco nového a trochu si užít sympatické zasazení a motivy, známé mnoha fanouškům The Elder Scrolls. Jen pozor na to, abyste o sobě nezačali mluvit ve třetí osobě, jako to po několika hraní skoro začal dělat autor tohoto článku.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama