The Night of the Rabbit – stylová adventurní pohádka
The Night of the Rabbit Recenze The Night of the Rabbit – stylová adventurní pohádka

The Night of the Rabbit – stylová adventurní pohádka

6

Point-and-click adventury jsou skomírajícím žánrem, ale možná o to více péče jim tvůrci věnují. Přijměte pozvání do světa, kde nic není nemožné.

Reklama

preview verze The Night of the Rabbit ve mně probudila dřímající oblibu žánru, který kdysi mezi hrami vévodil, ale již dlouhá léta se potácí na pokraji zapomnění. Klasických adventur je jako šafránu a těch dobrých ještě méně. Rovnou se proto zaslouží říct, že pokud vás tyto hry aspoň trochu zajímají, novinku byste rozhodně neměli minout.

Z pohádky do pohádky

Pohádkový příběh vás zavede na kraj města, kde se svou matkou bydlí chlapec jménem Jeremiah Hazelnut, nebo prostě jen Jerry. Prázdniny se chýlí ke konci, což je pro mladíka nejlepší příležitost zažít ještě nějaké dobrodružství – a že se nebude stačit divit, kam až ho kouzelný dopis, který přiletí do jeho schránky, nakonec zavede. Přitom nemáte důvod k obavám, příběh je sice pohádkový, nikoli však dětinský, a skvěle zabaví i dospělé hráče.

Jerry pod vaším vedením vykouzlí kufr kouzelníka Zaroffa a nakonec i zvláštní bytost, humanoidního zajíce, který si říká markýz de Hoto. Ten chlapce přijme jako učedníka prastarého řemesla treewalkerů – kouzelníků, kteří pomocí stromových portálů prochází mezi světy.

Pomocí portálů navštívíte zajímavá místa, ta však tvoří jen krátké epizody, díky nimž se učíte kouzla.

Potenciál hry v tomto ohledu nicméně zůstává ne zcela využitý, protože drtivou většinu hraní strávíte v Mousewoodu. To je místo podobné světu, který obývá Jerry, ovšem osídlené veverkami, ježky, myšmi a dalšími kouzelnými tvory. Pomocí portálů navštívíte zajímavá místa, ta však tvoří jen krátké epizody, díky nimž se učíte kouzla. Je to škoda, protože prostředí irského pobřeží, japonského venkova i zmrzlých končin severního pólu jsou krásná a zajímavá.

Klasika s novinkami

Herně jde o tradiční point-and-click adventuru: procházíte mezi jednotlivými obrazovkami, zkoumáte okolí, sbíráte předměty a bavíte se s postavami. Přesto se tvůrcům podařilo do hry dostat několik nových prvků. Na prvním místě je to kouzelná mince, pomocí níž nejen zvýrazníte interaktivní věci v okolí, ale občas i odhalíte něco jinak neviditelného.

Postupně se také naučíte čtyři kouzla: jedno dovolí poslouchat sochy, další umožní růst rostlinám, třetí slouží pro vytvoření nějaké iluze a čtvrté dokáže vzbudit naději. Vývojáři nicméně kouzel nedokázali příliš využít, ve skutečnosti se vám hodí jen několikrát, a to zpravidla na zcela předvídatelných místech.

O něco lépe je na tom poslední novinka – kniha, díky které měníte den a noc. Tuto vychytávku sice můžete použít odhadem jen asi ve čtvrtině hry, ale užijete si ji dosyta. Řešení různých problémů a hádanek zpravidla zahrnuje použití dne i noci, takže se občas při vymýšlení, jak dál, docela zapotíte.

Adventurní prvky se v The Night of the Rabbit docela povedly, nejsou ani příliš snadné, ani příliš obtížné a současně řešení je zpravidla logické. Hra také občas velmi zlehka napovídá, ale to vám často dojde, až když je stejně pozdě. Moc se ale nepovedlo seřadit různé hádanky. V Mousewoodu je dlouhá část, kdy máte před sebou rozličné věci k řešení, ovšem mnohé z nich dlouho před tím, než k dalšímu postupu vůbec můžete mít vše potřebné. Často se proto stane, že se dlouho zabýváte problémem, se kterým v danou chvíli nemžete hnout, což ale netušíte.

Když scénárista nemá den

Příběh The Night of the Rabbit je poměrně poutavý a jako celek i dost dobrý, scénárista se však v některých ohledech nepředvedl vůbec dobře. Kupříkladu pokaždé, když se vrátíte ze světa, kde jste se naučili nové kouzlo, objeví se ve stromě jakýsi přízračný hřebík. Vyvolává to dojem, že váš postup hrou, jakkoli dobrý, ve skutečnosti způsobuje i něco špatného – což je vpravdě poutavá zápletka. Neprozradím nic zásadního, když si postěžuji, že ve skutečnosti hřebíky s vaším postupem nijak nesouvisí, způsobuje je něco úplně jiného; škoda.

Výtvarný styl bere dech a každá lokace je překrásná. K tomu si připočtěte dokonalý soundtrack, fantasticky dokreslující atmosféru, a perfektní dabing.

Vyloženým záporem je ovšem vyvrcholení příběhu, které se děje formou dlouhé, vševysvětlující animace. Ta je sice skvěle zpracovaná, ale mnoho z finálního rozuzlení by bylo možné odhalovat v rámci hraní samotného. Takto před vás hraní klade pouze otázky, odpovědi přináší až vysvětlení na konci, což je zcela špatně a lze to považovat za velké selhání scénáře i designu hry.

Hra jako malovaná

Co do zpracování je však The Night of the Rabbit nádhernou hrou. Výtvarný styl bere dech a každá lokace je překrásná. K tomu si připočtěte dokonalý soundtrack, fantasticky dokreslující atmosféru, a perfektní dabing a po této stránce nebudete mít hře co vytknout. Často vás také překvapí důraz na malinké detaily: třeba když dvě lokace bezprostředně sousedí, v té druhé uslyšíte slabě i zvuky z té první. Jindy naopak narazíte na nedodělky, to když z jedné lokace vidíte na jinou, kde stále stojí postava, která tam již ve skutečnosti není. Ostatně hudbu králičí oslavy v daném místě uslyšíte i tehdy, když už se žádná oslava nekoná.

Naopak potěší drobné minihry: hledání kapek rosy a nálepek se zvířátky po celém Mousewoodu, případně jakási variace na kvarteto, kterou můžete hrát s některými postavami. A když si budete od hry chtít trochu odpočinout, možná oceníte krátké audio povídky, jež během určité části hry můžete odhalit.

Postup hrou je jinak docela lineární, možnosti v dialozích jsou spíše chudší a na vývoj příběhu vaše volby nemají vliv, to nicméně nemusí příliš vadit. Ostatně ani herní dobou The Night of the Rabbit neohromí, na dohrání vám bude stačit něco přes deset hodin, což je ale na odpočinkovou adventuru tak akorát.

Čest žánru

V The Night of the Rabbit najdete poutavý, veselý, pohádkový příběh s ponurým podtónem odehrávající se v kouzelném prostředí lesního městečka a fragmentů jiných koutů světa. Putování po nádherném a detailním prostředí vám zpříjemní brilantní soundtrack a vynikající dabing, stejně jako spousta vtipných hlášek a situací.

Je škoda, že se příběh nepodařilo více odvyprávět pomocí hraní samotného nebo že vám občas zamotá hlavu situace, kterou se budete marně snažit řešit v okamžiku, kdy ji ještě vyřešit nejde. Klady hry ovšem nad zápory jednoznačně vítězí, a pokud vám jsou adventury jen trochu blízké, můžu hru s čistým svědomím doporučit.

The Night of the Rabbit

Verdikt

Výborná adventura, která přes několik nedostatků nabízí spoustu skvělé zábavy.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

grafický styl
nádherný soundtrack
vynikající dabing
kouzla a střídání dne a noci
cestování mezi světy
drobné minihry
humor
dovyprávění příběhu animací
nevyužitý potenciál jiných světů
hádanky, které mají řešení až později
málo příležitostí ke kouzlení
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama