This War of Mine: Stories – Father's Promise
Speciály This War of Mine Článek This War of Mine: Stories – Father's Promise

This War of Mine: Stories – Father's Promise

Martin Cvrček

Martin Cvrček

1

Hodnotíme první ze tří nedávno oznámených příběhových přídavků pro populární survival This War of Mine.

Reklama

Už jsou to tři roky od vydání This War of Mine, hry, která se dá považovat za jeden z nejunikátnějších a nejzajímavějších survivalů. Minulý rok jsme se dočkali rozšíření Little Ones, které titul obohatilo o děti, a výroční edice s několika zlepšováky a novinkami. Následně se však mohlo zdát, že už tvůrci ze studia 11bit nechají hru být a zaměří se na další projekty. O to víc překvapilo nedávné oznámení iniciativy This War of Mine: Stories, která má za cíl nabídnout hráčům a fanouškům trojici samostatných příběhových přídavků, které můžete pořídit jednotlivě nebo v rámci Season Passu. A protože jsem se shodou okolností k This War of Mine před několika týdny vrátil, rozhodl jsem se podívat se na zoubek prvnímu balíčku.

Otcovské povinnosti

První DLC sleduje příběh jistého Adama, kterému zemřela žena, a tak musí uprostřed války přežívat se svou nemocnou dcerou Amelií a vyhlížet šanci na opuštění města. Po několika dnech paběrkování a ukrývání v domě však dcera záhadně zmizí, a tak musí Adam přijít na to, co se s ní stalo, a samozřejmě ji najít a zachránit. Tak začíná poměrně prostý, ale zajímavý příběh na motivy dramatu polského autora Łukasze Orbitowského, který vás může podobně jako základní hra snadno dovést k potřebě přemýšlet o hrůzách války a nesnázích, jež během ní zažívají civilisté. Adamův příběh je zkrátka další emocionální horská dráha, jejíž absolvování ve vás asi nezanechá úplně příjemné pocity a rozhodně nevyvolá přesvědčení, že sledujete děj, který musí automaticky dopadnout šťastně.

Možná že This War of Mine nepůsobí jako hra, která je jako stvořená pro vyprávění tradičních příběhů, ale tvůrcům se přeci jen podařilo využít herní mechaniky dostatečně dobře na to, abyste si mohli putování za záchranou dcery řádně vychutnat. Tomu dopomáhá nejen řada herních prvků původní hry, například hledání zásob, zvelebování vašeho úkrytu, obchodování, výroba, tělesná kondice a výjimečně i boj, ale také několik novinek. Mezi ty nejvýraznější patří prostý, ale funkční systém (nenadabovaných) dialogů a taktéž jednoduché hledání stop a vodítek.

Hratelnost je tedy zpravidla dost povědomá, přičemž nechybí ani občasná potřeba rozhodnout se, jak se zachovat a co případně obětovat. Přesto jde v zásadě o velmi lineární záležitost, v níž přežíváte den po dni jen proto, abyste sledovali daný a předem nalajnovaný příběh s pevně stanoveným a neměnným koncem a s možností ovládat jednu jedinou postavu. Využívání některých věcí, na něž si člověk během hraní This War of Mine zvykne, se tak může nakonec ukázat jako zbytečné. Příběh a občasná potřeba shánět zásoby vás každopádně zavede i do několika lokací. Některé budou dobře známé komukoliv, kdo hrál základní This War of Mine. Jiné lokality jsou zcela nové a nutno říct, že se rozhodně povedly a disponují skvělou atmosférou, zajímavými detaily a slušným designem. Zkrátka působí jako místa, která by snadno našla využití i v původním titulu.

Opravdová jednohubka

Problémem Father's Promise je však délka celého přídavku. Herní doba není nijak pevně stanovená a může se odvíjet od toho, jak se vám bude dařit, jak se zachováte a jaká místa kdy navštívíte, ale i tak je velmi nepravděpodobné, že by vám dokončení Adamova příběhu zabralo déle než necelé dvě hodiny. Krátkost přídavku má mimo jiné za následek minimální prostor pro různé postavy, na které narazíte, dále existenci určitých nevyřešených otázek a také pocit, že všechno odsýpá až moc rychle a než se pořádně do Adamovy role vžijete, jste u konce. Na rozdíl od základní hry vám navíc opětovné hraní prakticky nic nepřináší, což je velká škoda. Na druhou stranu herní době odpovídá směšně nízká cena 1,99 euro.

Za pár šupů tak dostanete sympatický příběhový přídavek, jenž mohu doporučit hlavně velkým příznivcům základního This War of Mine a milovníkům temných, emocionálních a lineárních příběhů, které vás donutí přemýšlet a které vás třeba i něco naučí. O ničem jiném Father's Promise opravdu není. Příběhu zkrátka podléhá vše od stávajících i nových herních prvků přes návštěvu různých lokací až po příliš krátkou herní dobu, kterou považuji za největší nedostatek tohoto DLC. Přesto vás čeká silný a také levný zážitek, kvůli němuž se návrat k This War of Mine rozhodně vyplatí.

Hodnocení: 7/10

Na toto DLC navazuje:

Druhý příběh (název DLC dosud neoznámen) – rok 2018

Třetí příběh (název DLC dosud neoznámen) – rok 2018

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama