To nejzajímavější z letošního CES 2011!
Blogy čtenářů Článek To nejzajímavější z letošního CES 2011!

To nejzajímavější z letošního CES 2011!

Jan Verner

Jan Verner

Krásné ženy, luxusní auta a nepřeberné množství hardwaru. To vše na letošním CES nechybělo! Největší veletrh technologií a spotřební elektroniky, to…

Reklama

Krásné ženy, luxusní auta a nepřeberné množství hardwaru. To vše na letošním CES nechybělo! Největší veletrh technologií a spotřební elektroniky, to je Consumer Eletronics Show. Do Las Vegas se přijelo podívat na čtvrt miliónu lidí z celého světa a na rozdíl od veletrhů s podobným zaměřením (Cebit, Computex, TED) popularita tohoto stoupá astronomickou řadou. Do příštích let si můžeme být tedy téměř jistí, že nám zde budou představovány produkty, které opravdu stojí za to. Připravil jsem si pro vás jakýsi souhrn toho nejzajímavějšího, co se letos událo. Samozřejmě ne vždy se vše povede a podíváme se i na největší omyly. Letošek se nesl především ve znamení tabletů, ale o tom až později. Pojďme se tedy na tento veletrh podívat o něco blíže.

Trocha té historie

První CES se konal v New Yorku v červnu 1967 se 200 vystavovateli a 17500 návštěvníky. Od té doby se návštěvnost a popularita CES rozrostla více než desetkrát. Zimní show proběhla úspěšně v Las Vegas roku 1995, jak bylo naplánováno. Nicméně, od léta 1995 veletrh v Chicagu začal ztrácet na oblíbenosti, tedy se organizátoři rozhodli pro experiment, veletrh stěhoval do Philadelphie a následně se zimní veletrh konal standartně v Las Vegas, kde se opět dostavil ohromný úspěch. O rok později následovalo stěhování do Orlanda, (tentokrát letní výstava - stále se hledala náhrada za Chicago) a nejen díky minimu vystavovatelů se jednalo o průser na celé čáře. Zimní show v L.A. byla následujcí rok opět ta lepší. Ovšem, byly to jen experimenty a veletrh se standartně až do roku 1994 konal střídavě jednou v NY a jednou v LA.

 

Ovšem kdo zná CES, tak moc dobře ví, že v době konání veletrhu hned „vedle“ probíhá jiná a dle mého názoru i zajímavější „výstava“. Tato výstava se nazývá AEE (AVN Adult Entertainment Expo) a nejedná se o spotřební elektroniku, nýbrž o největší veletrh pornografického průmyslu. Zde najdete ty největší hvězdy filmů pro dospělé a hojný počet hereček stojí opravdu za to, dal bych téměř cokoliv za to, vidět ty herečky na vlastní oči, ale to je zase jiný příběh…

Na CES nemůže, jen tak někdo, musíte být novinářem či redaktorem nějakého

webu zabývající se technologiemi. Drtivá většina magazínů vám „zájezd“zaplatí. Ovšem musíte být opravdu dobrý v tom, co děláte a s trochou štěstí si nakonec uděláte nádherný výlet do Las Vegas.

Ovšem ohromná popularita má i stinné stránky. Všude, ale naprosto všude jsou neskutečně dlouhé fronty záchodem počínaje a stánkem Nvidie konče. Každopádně to musí být zážitek a takovému „menšímu“ výletu do Las Vegas bych se vůbec nebránil a myslím, že se většina z nás shodne. Letošní CES rozhodně nebyl nudný a bylo představeno mnoho zajímavých věcí. Z mého pohledu byla letos nejaktivnější a zároveň nejzajímavější společnost nvidia. CEO Nvidie, Jen-Hsun-Huang se rozpovídal o tom, na co se společnost v několika příštích letech bude primárně soustředit, a myslím, že někteří budou velmi překvapeni. Podařilo se mi nahrát i velice zajímavou část z prezentace Nvidie, dá se říci tu nejpodstatnější, ale o tom později, nebudu vás dále napínat a protahovat to. Pojďme si rozebrat, s čím letos na bojiště přitáhly jednotlivé společnosti.

Microsoft

Možná si říkáte, proč začínám zrovna Microsoftem (MS) a neřídím se pořekadlem, to nejlepší nakonec. Má to své opodstatnění. Totiž celý CES se nějak tak točil, hlavně okolo ARM. Jedná se o architekturu procesorů, určených do přenosných zařízení jako jsou mobily či tablety. Ptáte se, co má zrovna MS s ARM společného? Kromě toho, že nové Windows 8 budou „cloudové“ (poskytování služeb či programů uložených na internetových serverech s tím, že uživatelé k nim mohou přistupovat například pomocí internetového prohlížeče, nebo klienta dané aplikace a používat je tak prakticky odkudkoliv), MS ohlásil, že Windows 8 budou kompatibilní s ARM., Co to v praxi znamená?

 

Příští verze Windows poběží na spotřebních počítačích, tj. kromě x86 i na čipsetech ARM. Dočkáme se tedy netbooků i notebooků s mnohem delší výdrží a menší spotřebou. Budou zde okenní počítače s Tegrou, procesory od Texas Instrumets, nebo třeba počítače se Snapdragonem od Qualcommu. Procesory ARM nebudou ani při nejmenším konkurovat AMD nebo Intelu po výkonové stránce. Tyto procesory jsou určeny pro nenáročné uživatele, kterým stačí office, internet a Windows Media Player. ARM procesory mají, hlavně velice nízkou spotřebu a jejich vývoj je mnohonásobně levnější, než architektury od AMD a Intelu. Nvidia taktéž nelení a přijela do Las Vegas s Tegoru. Více si o Tegře, ale povíme později. Co se týče kompatibility, letos jsme byli svědky toho, že MS Office na ARM platformě jde rozchodit úžasně! MS tímto Nvidii neskutečně pomohl a dá se s trochou nadsázky říci, že jí otevřel cestu do segmentu, kde má velikou šanci uspět. V souvislosti s tím ohlásila nvidia, také projekt Denver.

 

CEO Microsoftu, Steve Ballmer nemluvil jen o ARM, ale spíše se rozpovídal o dosavadních zařízeních Microsoftu a o Kinectu. Kinect se prodává vážně skvěle, přes svátky se ho prodalo na 8 milionů kusů, a stejně tak i samotný Xbox se může pochlubit opravdovým úspěchem. Díky Kinectu, Xbox prý není už jen obyčejná herní konzole, nýbrž je to jakési multimediální centrum domácnosti. Krátce se Microsoft pochlubil také novým inteligentním stolečkem Surface. Jeho druhá generace je tlustá pouze čtyři palce a senzor se dočkal zásadního vylepšení, díky němuž snímá každý pixel. Pokud například na stoleček položíte noviny, Surface se svou přesností může provést i nějaký ten sken textu.

Gigabyte aneb konečně konkurence k R.O.G. Od Asus?

Hráči a hráčky, dočkali jsme se! Gigabyte představil nové desky pro hráče, G1-Killer, jedná se tedy o konkurenci k Republic Of Gamers od ASUSu.

 

Nejvyšší model Assassin (nižšími modely jsou Sniper a Gureilla) je vybaven špičkovou zvukovou kartou Soundblaster X-Fi a odezvu při hraní po síti má zlepšit Bigfoot Networks Killer E210.  Desky vypadají opravdu úchvatně a kombinace černé a zelené se zdá být dobrou volbou. Stejně jako R.O.G, jsou desky určeny především pro hráče a nadšence do taktování, kteří chtějí vysoké OC a co nejvyšší možnou stabilitu. Uvidíme, jak to s těmito High-End deskami dopadne a co to udělá s cenami R.O.G desek. Dále nám Gigabyte nadělil jednu herní klávesnici s označením Aivia a dvě velice líbivé myšky s označením M6980 a M6900 za skvělou cenu (méně, než 500KČ ).

 

Asus Nikdy Nespí

Asus nenechá Gigabyte za žádnou cenu zvítězit a oznámil hned několik novinek. Nezačneme ničím menším, než deskou pro Sandy Bridge s označením P8P67 Deluxe. Deska disponuje zdvojeným napájením a paticemi L1155. Využívá pasivního chlazení a nabízí čelní panel do 3,5" pozice. S deskami ještě nekončíme a Asus si pro nás připravil rovnou dvě „Republic Of Gamers“.  První novinkou je R.O.G Rampage III. Je založena na dnes už, „starší“ čipové sadě X58, vyniká však díky netradičnímu řešení hybridní dedikované karty ThunderBolt, která kombinuje síťový čip BigFoot a zvukový čip Xonar. To je v současnosti jeden z nejlepších audio čipů na světě. Ze stejného R.O.G soudku je Maximus IV Extreme, tato deska už dokonce podporuje i Sandy Bridge.

 

Další na paškál přišla grafická karta HD 6970 DirectCU2, co se týče chlazení, tak se jedná o přímý dotek měděných heatpipe s povrchem jádra. U tohoto modelu jsou použity minimálně tři 8mm heatpipe. Samotný chladič disponuje dvěma 12cm ventilátory a žebra pasivu jsou z hliníku. Karta vám zabere rovnou 3 SLOTY! Je to tedy, opravdu macek a neměli byste ji přehlédnout. Finální frekvence však zatím nejsou známy. Mimo HD 6970 Asus představil také GTX 580 disponující stejným chlazením.

 

Dále jsme se dočkali Tabletu s Windows 7, Core i5 a 4GB paměti, tento kousek bude patřit opravdu jen k těm nejvýkonějším. Poslední, zajímavější věcičkou jsou první pohled fasciujících sluchátka, které jsou také R.O.G. Hráči určitě ocení mohutné basy, které vám zcela jistě velmi dobře poslouží a na první pohled vypadají vskutku skvěle. Najdete je pod názvem Asus ROG Vulcan.

Lususní auta... S Tegrou?

Dáme si takový menší „oddych“ a koukneme se na luxusní auta všeho druhu. Řekněme si něco o vztahu TEgry a automobilového průmyslu. Audi na CES ohlásilo podporu Tegra 2 ve svých autech nové generace. Předpokládají, že počínaje rokem 2012 budou všechny modely Audi vybavené Tegrou 2. BMW rovněž podporuje Tegru 2 a dalším do party, je výrobce elektronických vozítek Tesla. Automobily od firmy AUDI potřebují v budoucnu být na velmi vysoké technologické úrovni (dnes tomu není jinak), do svých vozů tedy potřebují špičkovou výpočetní a 3D technologii, auta prý mají zároveň být velmi úsporná a alespoň částečně šetrnější k životnímu prostředí. To je ten důvod spolupráce Nvidie a Audi. Audi chce především špičkový výkon ve 3D a výpočtech, ale zároveň nízkou spotřebu a přesně to Tegra nabízí.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/UfN4VY1ocoI?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/UfN4VY1ocoI?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Je dost možné, že se v budoucnu dočkáme dosud nevídaných automobilů. Jen-Hsun-Huang si myslí, že můžou přidat vysokou hodnotu k autům, od počítačového vidění, přes grafiku až k obyčejným výpočtům. Auta by mohla mít klidně 20 Tegra čipů, přičemž každý by obsluhoval jinou část vozu. Podle slov Jen-Hsun-Huanga, se jedna Tegra bude starat o digitální palubní desku, další o navigaci, Tegru budeme mít ve zpětných kamerách, místo zrcátek budou displeje…. No, zní to více, než zajímavě, kdo ví, třeba se jednou dočkáme létacích aut s Tegrou 30. (?)

AMD a Intel nebo spíše, jenom Intel?

Nadpis hovoří za vše, AMD na CES nemělo v podstatě nic. Tedy, kromě pár prezentací na TV s obyčejným červeným logem. Docela mě to překvapilo, od AMD bych čekal něco většího…

O něco zajímavější, byl stánek Intelu. Ten zde předváděl svoje Sandy Bridge. Mohli jste si vyzkoušet bezdrátové 3D zobrazení, pár nových notebooků se zbrusunovou architekturou Sandy Bridge, mohli jste si „smíchat“ svojí vlastní hudbu, díky možnosti kombinování jakýchkoliv zvuků dohromady. Procesory se poté staraly o jakési abstraktní téma vaší hudby, vskutku zajímavé…

 

Ale jinak nic víc, nic míň. Ve stánku bylo více experimentálních činností jako třeba zmiňovaná kompozice vlastní hudby, ovšem ničeho převratného jsme se nedočkali. Zajímavá je technologie Intel WIDI 2.0, kdy se jedná o bezdrátový přenos Full HD ( 1080p ) obrazu. Co ještě stojí za zmínku je, že Intel na své keynote k Sandy Bridge ukázal demo s propracovaným a živě ovládáním trojrozměrným avatarem, který velmi kvalitně dodržuje a přejímá mimiku vaší tváře (něco podobného chystá MS uvést na trh se jménem Kinect Avatar).

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/QZgifhnfl0Q?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/QZgifhnfl0Q?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Zajímavosti z CES

Android 3.0 - Pokud nejste příznivci Applu a Windows Phone 7 vám nesedne, tak vás jistě potěší zpráva o uvedení nové verze Androidu. Tato verze je o poznání vyspělejší, než její předchůdci a mimo chytrých Smartphonů ji nalezneme i v budoucích tabletech. Tento nový operační systém návštěvníci CES mohli spatřit na stánku Motoroly a Asusu, kde byl představen s novým tabletem Motorola Xoom, jež získal ocenění Best Of CES.

 

3D technologie- 3D bylo na CES opravdu požehnaně, ale byl o něj zájem? Ne, zdá se, že lidé konečně pochopili, že je to pouze nahypovaná technologie, do které se vůbec nevyplatí investovat. Je to jedna velká bublina, která konečně praskla. Doufám, že se výrobci TV, notebooků atd. konečně oprostí od 3D a vymyslí něco nového a revolučního. Současná 3D technologie pomocí aktivních brýlí je nedokonalá, mnohem lepší 3D zážitek poskytují pasivní brýle, které používají v kinosálech, ovšem není to ono a já osobně 3D nechci dříve, než to budu moci používat bez jakýchkoliv brýlí a s vědomím, že je to naprosto bezpečné. Na stánku Nvidie, jste si mohli vyzkoušet Mafii 2 v 3D vision na třech monitorech, tj. nvidia 3D Vision Surround, musí to být skvělé, ale stále je to nedokonalé, ovšem přinejmenším je to velice zajímavé.

 

„Nvidia Beer“- Za zmíňku stojí pokus Nvidie udělat z pivího sudu, počítačovou skříň s vlastním chlazením. „Skříň“ je pěkně zelená s vyříznutým logem Geforce a vypadá vskutku ukázkově, ostatně posuďte sami.

 

 

Tato skříň nese tyto komponenty: 2× EVGA GeForce GTX 580 Hydrocopper SLI, deska ASUS P67 SandyBridge, procesor Intel Core i7-2600 (3.4 Ghz), paměť 8 GB DDR3 (1600 Mhz), 160GB SSD, zdroj 1200 W

Nvidia Středem Pozornosti

Jak už jsem se na samém začátku zmínil, celý CES se nesl v duchu ARM a nvidia byla celou dobu jasnou jedničkou. Tato společnost se rozhodla změnit pohled na počítače a uvádí Tegra 2. Tegra je platforma určená do chytrých zařízení. Ovšem první generace se příliš nepovedla a objevila se jen v minimu přístrojích, tudíž je dost nepravděpodobné, že jste se s ní v minulosti setkali. Tegra 2 má velikou šanci uspět, dokonce existuje i první Smartphone s Tegrou 2, jedná se o LG Optimus 2X. Tegra 2 má 2 CPU jádra taktované na 1Ghz a jedno GPU jádro. Frekvence CPU je proměnlivá v závislosti na tom, co zrovna děláte. Když kupříkladu posloucháte hudbu, frekvence procesoru se sníží a s tím i spotřeba. Nvidia na poli X86 CPU, nemůže uspět především díky veliké konkurenci (AMD a Intel). Mobilní trh je pro ní přístupnější a v tom vidí budoucnost, ostatně kolik firem investuje do ARM? Qualcomm, TI, Marvel, Samsung, Apple, LG… A kolik firem investuje do x86 architektury? Intel a AMD… Pomalu ale jistě se začíná mobilní trh dostávat do popředí a konkurence je zde opravdu veliká, ovšem nvidia nemá šanci uspět na poli x86 CPU, tak to zkouší zde, a úspěch Tegry 2 potřebuje jako sůl po fiasku s Fermi. Zároveň byl odhalen „Projekt Denver“, za kterým se skrývá spolupráce na ARM vývoji čipů pro osobní počítače, servery i superpočítače.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/FKmaYcdPbRk?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/FKmaYcdPbRk?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

Na jednom čipu se setká architektura procesoru ARM s výkonem grafických jader Nvidie, výsledkem bude nová třída procesorů vhodná, jak pro mobilní, tak  pro desktopové či serverové nasazení. Nvidii MS neskutečně nahrál do karet, když oznámil, že nový Windows bude kompatibilní jak s x86 procesory, tak s ARM. ARM platformu na PC budou používat především nenároční uživatelé. MS ukázal to nejdůležitější pro to, aby tento typ uživatelů kupoval právě jejich Tegra platformu, ukázal totiž fungující MS Office na ARM! Kdyby se tak nestalo, projekt Denver by nemohl vzniknout a fungovat. Jediný důvod proč potřebujeme x86 byl až doposud MS Office, teď funguje i na ARM a to je pro Nvidii krok k tomu, aby se svojí Tegrou uspěla na trhu stolních počítačů. Tegra, je jejím hlavním zájmem, doufejme, že ne na úkor grafických karet, to má NV, ale dobře pohlídané a trh s grafikami jí živí, především pak mainstream, kde se toho prodá nejvíce. Možná byste se divili, ale High-Endové grafiky těmto firmám nevydělávají, nýbrž mohou být rády za to, že když se jeden čip prodá, je schopný na sebe vydělat. Nvidia použila na svojí prezentaci první „supermobil“ LG Optimus 2X, který pochopitelně jede na Tegře 2. Mobil nese obrovský 4" displej s WVGA rozlišením (800×480), 8 GB interní paměti (přidat lze až 32 GB microSD (HC) kartou), 8Mpix hlavní a 1,3Mpix "obličejovou" kameru, což vše živí 1 500 mAh akumulátor. Tegra 2 si díky spolupráci s Adobe poradí i s hardwarovou akcelerací Flashe.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/v6OXqKzZ7pY?fs=1&amp;hl=cs_CZ"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/v6OXqKzZ7pY?fs=1&amp;hl=cs_CZ" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object> 

Uvidíme jak to nakonec dopadne a zdali bude mít nvidia, s druhou generací Tegry úspěch. Já jí to přeju a doufám, že se dočkáme zajímavých zařízení. Letošní CES přinesl mnoho zajímavých odhalení a ohromnou kupu informací. Doufám, že jste si udělali alespoň trochu jasno a víte, na co se máte na poli hardwaru do budoucna těšit....

 

Mohl bych to ještě natahovat, ale nechci vás trápit a myslím, že vše podstatné zde zaznělo, tudíž není třeba více textu. Mohl bych vám sem na závěr dát ještě nějaké fotky z AEE 2011, ale jsou moc vyzývavé a jste šikovní, takže si je můžete najít sami...

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama