Tomb Raider – otužilost není zadarmo
Preview Tomb Raider Článek Tomb Raider – otužilost není zadarmo

Tomb Raider – otužilost není zadarmo

Michal Maliarov

Michal Maliarov

10

Sexy archeoložka, zabíječka dinosaurů a nebojácná vojanda Lara se vrací ve slibně vypadajícím prequelu, aby nám pověděla, jak se zrodila legenda. Co jsme se dozvěděli na letošní E3?

Reklama

Na minulé výstavě na nás Crystal Dynamics vyrukovali s hororovým podzemím, kde mladá Lara bojovala o život s živlem a ostrovním šílencem (prostě bezdomovcem), což ukázalo nový směr, kterým se série začne ubírat a potvrdilo, že se po dlouhé době opět máme na co těšit. Lara nemohla chybět ani na letošním E3 a tentokrát rozptýlila i tu zbytkovou nedůvěru. Podívali jsme se totiž na denní světlo, které nebylo o nic méně smrtící, než to v podzemí.

Mladá a nezkušená

Přitom předváděčka začala tak nevinně. Po ztroskotání a patáliích v kobkách Laru vítá hustý, propršený les. Slunce rychle sedá za vrcholky hor a nezbývá tak, než najít suchý porost a snažit se nějak zklidnit drnkotající zuby. V noci se do lesa chodit nevyplatí a tak jediným rozumným řešením je ulehnout u ohniště a nabít baterky. Čeká nás dlouhý den.

Ten začíná kručením v břiše a vývojáři ukazují jednu z novinek série – lov. Lara má za sebou několik let univerzity a jediné, co opravdu umí je přitažlivě se usmívat. Lov zvěře tak patří mezi první zážitky dobrodruha, na které naše brunetka narazí. Holýma rukama ale lovení jelenů nejde tak jednoduše, jak by se někdo mohl domnívat a nedaleko visící mrtvola s lukem poslouží jako dobrý zásobník inventáře.

Lara poklekne a tiše se omluví, načež naposledy škubne nožem. „To zvládnu,“ mumlá si pod nos a uklidňuje adrenalinem nasáklou mysl.

Lara je holka zručná a ve škole značně aktivní, umí tedy množství úkonů, od ježdění na koni po střelbu z luku, tady je to ale o něčem jiném. Má hlad, je unavená a jediné, co ji dělí od pořádné snídaně je jelen s šípem mezi očima. Lara poklekne a tiše se omluví, načež naposledy škubne nožem. „To zvládnu,“ mumlá si pod nos a uklidňuje adrenalinem nasáklou mysl. Je to však pouze první z mnoha kroků, které musí Lara podstoupit na cestě za svým dospělým „já“. Za tím, které zná herní komunita už několik desetiletí.

Za záchranou sebe sama

Najezená a odpočatá začíná Lara plánovat své další kroky. Jediné, co třímá v rukou kromě luku je totiž ukořistěná vysílačka a hrdinka má velkou touhu najít ostatní členy posádky. Někdo přece přežít musel. Cestu protínají další stromy, porosty a skály, čas od času je třeba se vydat i do podzemí, kde se opět dostavuje klaustrofobický pocit. Nakonec se ale na Laru přece jen usmívá štěstí. U ohniště nachází Sam, jednu ze svých kamarádek. Ostrovní šílenec Mathias, který sedí opodál však z nečekané návštěvy není zrovna nadšen. Natažený šíp nakonec přece jen nedokáže opustit ruce Lary a Sam se svým únoscem mizí v lese. A aby toho nebylo málo, vítá nás také past na medvědy.

Lara nechce zabíjet, a nikdy nechtěla. Tady ale funguje zákon přírody, a tak nezbývá, než si špinit ruce krví.

Zde nám studio názorně ukazuje jeden z mnoha bojů o přežití, kdy musí Lara zabíjet útočící vlky a snažit se co nejrychleji dostat ze spárů ocelové pasti. Lara nechce zabíjet, a nikdy nechtěla. Tady ale funguje zákon přírody, a tak nezbývá, než si špinit ruce krví.

Vše možná vyzní jako interaktivní film, fanoušci se však nemusí bát. Laru budete mít v rukou často a především absence HUDu a velmi filmové podání zařizují, že se na hru stejně skvěle kouká, jako hraje. Situaci jen přispívají časté quick-time záblesky a neustálé sténání hlavní hrdinky, které sice možná někomu přijde až přehnané, zoufalému a drastickému pocitu však jen nahrává. Titul se navíc posunul od striktně lineárního žánru svých předchůdců a kromě otevřenějšího prostředí přinese především XP systém. Za vše, co Lara dělá totiž dostáváte body zkušeností. Ty pak můžete dle libosti utrácet ve stromě schopností a zdokonalovat svou hrdinku v mnoha různých aspektech. Hra tak dostává lehký nádech RPG a nabízí hráčům možnost ukuchtit si archeoložku podle svého gusta, alespoň tedy minimálně.

Zoufalost a naděje

Záchrana ale přichází v pravou chvíli, kdy se na scénu dostává zbytek posádky. Po rychlém oklepání je však čas vyrazit na záchranu Sam a Lara tak činí s jedním ze členů posádky, doktorem Whitmanem. Cesta však opět vede hustým lesem a pokud nás předchozí zkušenosti něčemu naučili, je to fakt, že tady někomu šlapeme špínou v obýváku. Toto tvrzení rychle potvrzuje čtveřice hochů, svižně vyskočivších z lesa. Naše dvojice nemá žádnou šanci.

Den se opravdu nezadařil, po tolika smrtících situacích má však naše hrdinka dostatek síly na to, aby omráčila jednoho ze stráží a utekla z hořícího pekla.

Po několika ošemetných chvílích už spoutaná Lara sleduje hořící chatky a porost okolo. Naši „přátelé“ se rozhodli vymazat veškeré stopy své existence a Lara bohužel patří do seznamu. Den se opravdu nezadařil, po tolika smrtících situacích má však naše hrdinka dostatek síly na to, aby omráčila jednoho ze stráží a utekla z hořícího pekla. Zde nastupuje ukázka stealth prvků hry, kdy musí hráč pomalu a potichu navigovat Laru prostředím a snažit se vyhnout hlídkujícím nepřátelům, kteří pokračují ve své práci. Jsme zase tam, kde jsme začínali. Bez zbraně, bez naděje. Na pokraji smrti.

Polomrtvá únavou a vystrašená nachází Lara stabilní chatku, ve které je dobré chytit druhý dech. Co ale čert nechtěl, šéf zlých hochů s podezřele ruským přízvukem má oči všude a Laře nezbývá, než se s jekem tisknout ke stěně. Obří hromotluk si prohlédne mokré oblečení a v mozku začnou šmejdit sadistické myšlenky. Lara už však má dost. Jde o to zabít, nebo být zabit. Koleno do rozkroku, zátylkem do nosu a kus dřeva již řeže provazy na rukou. Rychlý kotrmelec za strom, kde leží pistole potácejícího se chudáka. Stisknout spoušť a …

Oživení Lary Croft vypadá i po několikáté nadmíru skvěle a Crystal Dynamics podle všeho našli správnou cestu za obnovením celé série. Zrození světoznámé archeoložky je krvavé, drastické a ukřičené. Je to ale zrození, které si milerád projdeme až do konce. Už aby byl březen.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama