Toxicita a Streaming: Svoboda vs. pravidla
Speciály Skyrim Článek Toxicita a Streaming: Svoboda vs. pravidla

Toxicita a Streaming: Svoboda vs. pravidla

David Bernard

David Bernard

59

Shirley “Skyrim Grandma” Curry čelí povýšenému chování.

Reklama

Streaming se za poslední dekádu stal nedílnou součástí herního průmyslu. Díky evropským nařízením je sice jeho budoucnost na našem území nejistá, ale jak už to tak bývá, nic se nejí tak horké, jak se uvaří. Mnoho streamerů si na svém koníčku postavilo živobytí a daří se jim velmi dobře, a to ať už působí na Twitchi, YouTube či Mixeru, třech největších streamovacích platformách. Internet je, jak je známo, mnohdy líhní neslušného a urážlivého chování, toxicity a šikany. Nejinak je tomu i v případě streamingu, kdy se na chatu, probíhajícím v reálném čase, často stáváme svědky posměšků, urážek, rasismu a nenávisti.

Tyto výkřiky do prázdna pocházejí většinou od jedinců, kteří nejsou sami se sebou příliš spokojeni, případně se jejich sociální inteligence blíží bodu mrazu. A přesně na tuto problematiku se zaměříme v dnešním speciálu, který je z valné části věnován aktuálním problémům Shirley “Skyrim Grandma” Curry, milé dámě v letech, která oslovila hráčskou komunitu svými dobrodružnými výpravami v The Elder Scrolls V: Skyrim a nyní se potýká s povýšeným chováním ze strany svých diváků. Načneme ale i dvě témata, týkající se vulgarity a dvojího metru, se kterým se při sledování streamů setkáváme, i když někdy nevědomky, denně. Veškeré myšlenky jsou pojaty subjektivně, formou úvahy.

Toxicita a Streaming: Svoboda vs. pravidla

Kdo je "Skyrim Babča?"

Ačkoliv by se to tak mohlo jevit, videohry již dávno nejsou doménou pouze pubertálních školáků, kteří často neví, co se svým volným časem. Důkazem je právě zmíněná Shirley Curry, 84letá rodačka z amerického Ohia. Youtuberka, hrající převážně The Elder Scrolls V: Skyrim, fantasy RPG s otevřeným světem od společnosti Bethesda Softworks. V herní komunitě si vysloužila přízvisko "Grandma of YouTube", tedy "Babička YouTube" a také byla titulována jako "Grandma Skyrim" (Skyrim Babča). Díky své popularitě a petici fanoušků, bude dokonce ztvárněna jako postava v dalším díle - The Elder Scrolls VI. Tomu říkám úspěch. Shirley začala hrát okolo svých šedesáti let, kdy ji její syn daroval kopii hry Sid Meier's Civilization II. Strategie ji, jak tvrdí, natolik pohltila, že se od ní nedokázala odtrhnout. Po chvíli se začala zajímat i o další videohry a zálibu nalezla v otevřených světech, a to zejména od Bethesdy.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=1Jgwdkxzg78[/embed]

Shirley podotýká, že svůj YouTube kanál založila proto, aby se připojila do komunity lidí se stejným koníčkem a mohla sdílet obsah své tvorby. Nikdy si nepřála slávu, jaké se jí dostalo. Mnoho lidí nicméně na Shirleyině kanálu nalezlo zábavu a oblíbilo si její herní seance.

Díky své popularitě a petici fanoušků, bude dokonce ztvárněna jako postava v dalším díle - The Elder Scrolls VI.

Obsah tvoří stovky nahrávek gameplaye různorodých titulů, avšak nejvíce se zde setkáme s již zmíněným Skyrimem, díky čemuž se řadí mezi největší youtubery, zabývající se tímto sandboxovým fantasy RPG. Sama Shirley podotýká, že se velmi těší na The Elder Scrolls VI. Doufejme tedy, že se i přes svůj pokročilý věk bude moci vydat na nová dobrodružství. Vydání je totiž v nedohlednu. Mimo Skyrim videí nalezneme na jejím YouTube také záznamy z titulů ARK: Survival, Civization V, Death Grip a Fallout 4, o kterém řekla, že se jí nelíbí a hrát jej již nebude. Součástí Shirleyiny tvorby jsou také vlogy, během kterých se zaobírá různými tématy. Popisuje například dojmy z míst, která navštívila, zážitky z herního veletrhu PAX East nebo rozhovory s významnými osobnostmi herního průmyslu. Takto akčních babiček je jednoduše jako jehel v kupce sena.

Toxicita a Streaming: Svoboda vs. pravidla

Jeden respekt ke starším, prosím

I když to vše zní jako jedna velká herní pohádka, zdání může klamat. Web VG247 ve svém článku informoval o problémech, se kterými se Shirley aktuálně potýká. Z počátku se zdálo, že se Shirley “Skyrim Grandma” Curry kvůli negativním a povýšeným reakcím a komentářům aktuálně stáhla do ústraní. Tato situace měla prý neblahý dopad na její zdravotní stav a díky tomu se rozhodla pro chvíli klidu. Frustrována byla především z narážek na její herní schopnosti a na nedostatek znalostí, týkajících se TES V: Skyrim, titulu, který zbožňuje a již roky jej streamuje na svém YouTube. O celém problému se rozpovídala v aktuálním vlogu. Upozorňujeme, že je vlog v anglickém jazyce. Nejdůležitější body jsme pro vás ale přeložili. Reakce na původní informace na sebe nenechaly dlouho čekat a sama Shirley nakonec poněkud zamíchala kartami. Někdy je lepší počkat, až se vlny umoudří...

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=p9pnck5ZvcA&feature=emb_logo[/embed]

"Můj zdravotní stav není příliš dobrý. Můj krevní tlak se naprosto zbláznil. Jsem příliš vystresovaná a hodlám situaci dostat pod kontrolu. Některé z vašich komentářů mne stresují až příliš," začíná vlog Shirley.

Mnoho z negativních reakcí, které obdržela, se zaobírají stížnostmi na její přílišné zaměření na role-playing, tedy situaci, kdy se hráč velice vžije do dobrodružství své postavy a netrápí se s herními úkoly a mechanikami. Další diváci ji neustále poučují, jak má Skyrim hrát.

"Sykrim hraji roky. Vím o uživatelském rozhraní, HUDu, různorodých mechanikách. Vím, jak hrát a nepotřebuji na to být neustále upozorňována."

Díky zdravotnímu stavu se Shirley rozhodla pro dvoutýdenní pauzu od YouTube a vytvořila si nový streamovací rozvrh, který je méně intenzivní, než každodenní nahrávání jejich videí. Dalším krokem je kontrola reakcí pod její tvorbou a mazání negativních komentářů. Zde bych se pozastavil a podotkl, že ne všechny negativní reakce jsou ke škodě a v tomto se Shirley nesouhlasím. Žijeme přeci jen ve svobodné době a pokud nejsou komentáře urážlivé či nelogické, nevidím důvod k jejich mazání. V potaz nicméně musíme brát i věk této herní dámy a samozřejmě její celkový stav. Ať už se jedná o zdraví či city.

Mnoho z negativních reakcí, které obdržela, se zaobírají stížnostmi na její přílišné zaměřením na role-playing.
Toxicita a Streaming: Svoboda vs. pravidla

"Všechny podobně negativní komentáře budou smazány. Nepotřebuji, aby mi někdo říkal, jaké hry mám hrát a jaké jsou. Zajímám se o hry celkově. Jsem hráčka a kdybych dané hry hrát chtěla, tak je hraji. Pokud někomu řeknu "ne", je to prostá odpověď. Jednoduše pochopitelná. Nemusíte se ptát "proč?", protože to nikomu nemusím vysvětlovat. Pokud ale důvody udám, zdá se mi, že je stejně nikdo nechápe." Zde má naopak Shirley mé plné sympatie.

"Nahrávání videí si už vůbec neužívám. Už to není zábava. Připadám si, jako bych byla neustále pod mikroskopem. Daleko více mě baví hrát samotnou, když mě nikdo nesleduje. Když hraji sama, hraji lépe. Je na mne kladen velký tlak, stejně jako na každého hráče, kterého sledují diváci. Obzvláště pak, když na vás nenechají nit suchou. Snažím se dát si zdravotní stav do pořádku. Nesnažím se být mrzoutem," uzávíra Shirley.

Jsem hráčka a kdybych dané hry hrát chtěla, tak je hraji.

Z celého vlogu je cítit, že je Shirley prostě a jednoduše unavená. Kdo by se také divil. Máchat každý den sekerou či sesílat kouzla, navíc v závějích sněhu a když je vám 84 let...To chce pořádně tuhý kořínek. Během psaní tohoto speciálu ale došlo k zajímavému obratu. Apeluji na vás, na čtenáře, aby proto nebyl brán jako bulvár, se kterým se setkáváme na každém rohu, nýbrž jako zajímavý dopad toho, co může mluvené a psané slovo způsobit. Pokud by vás Shirley zajímala více, doporučuji zhlédnout následující dokument na YouTube kanálu Gameumentary, který je sice také v anglickém jazyce, ale rozhodně za to stojí.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=pxoXrc8pwx0[/embed]

Slovo, mocná to zbraň

Po uvedení článku na VG247 se spustila informační lavina, kterou, jak dobře víme, není lehké zastavit. Samotná aktérka celého dění, Shirley Curry, byla zaskočena tím, co se o ní píše a neváhala se o to podělit na svém twitteru.

"VG247, netuším, kdo jste a kde jste vzali vaše nápady, ale nedošlo k žádným útočným či povýšeným komentářům, směřovaným na mou osobu! Pravdou je, že upravuji svoji video tvorbu, a to kvůli svému zdravotnímu stavu. Většina lidí na mém kanálu je velmi milá. Přeji si, abyste článek smazali a všechno to zmizelo," komentuje Shirley.

Musím uznat, že mne tato informace nemálo zaskočila. Z celého vlogu je totiž patrné, že Shirley opravdu není spokojena s tím, jak se někteří z jejích fanoušků chovají a co píšou. O tom všem svědčí vlna solidarity, která se vzedmula pod videem ve formě komentářů. Nemůžu mít tudíž za zlé, že to weby jako VG247, Kotaku či Forbes pochopili tak, jak pochopili. Koneckonců i když se jedná o konkurenci, nikomu nepřejeme publikaci tzv. fake news - nepravdivých informací. Na celý problém se detailněji podíval youtuber YongYea.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=_e96gNb7SfI[/embed]

Naskýtá se otázka, kde je pravda. Troufám si říci, že bude někde uprostřed. Výroky "Grandma Skyrim" byly pravděpodobně trochu zveličeny. To ale nemění nic na tom, že se s negativním a urážlivým chováním zcela jistě potýká. V redakci samozřejmě přejeme Shirley mnoho dalších dobrodružných výprav ve světě Skyrimu a méně negativních fanoušků. Koneckonců si tato babička zaslouží veškerý obdiv, a to nejen z řad herních příznivců. Abychom ale nemluvili pouze o Shirley Curry, pojďme se podívat i na další neduhy aktuálního streamingu.

Sub za každý vulgarismus

Jelikož jsem staršího data vydání, trvalo mi nějaký ten pátek, než jsem se dopracoval k pravidelnému sledování streamerů. V té době, okolo roku 2013, byl v oblibě Hearthstone, a tak jsem si řekl, že se podívám, jak že se to vlastně hraje. První volba padla na kanály, které byly v českém jazyce. Nechtělo se mi poslouchat mechaniky a strategie hry v angličtině. Chyba. To co jsem viděl a slyšel, mě na delší dobu opět odradilo. Takto jsme nemluvili ani na gymnáziu. A to jsme byli dost velcí sprosťáci. Chápu, když to někomu v zápalu boje uteče, nikdo není neomylný, ale je potřeba uvědomit si, že se na stream dívají i děti. Leckdo by mohl namítat, že záleží na rodičích, kteří si svou ratolest mají hlídat a měli by kontrolovat to, k jakému obsahu na internetu se dostane, ale řekněme si to na rovinu, takový úkol je hodný leda Avengers. Samozřejmě existují i výjimky. Na YouTube kanálu RCGM nalezneme loňský sestřih z CZ/SK scény Twitche. No, posuďte sami...Pozor, video obsahuje vulgarismy.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=nF7Kv8Nqms4[/embed]

 

O sedm let později je situace stále stejná a já se nepřestávám divit. Samozřejmě jsem rád, že se v našich končinách najdou úspěšní streameři a profesionální hráči, ale díky jejich projevu se zaměřuji spíše na menší, eticky vyspělejší autory. Mnoho mladých hráčů vidí ve svých oblíbených streamerech vzor. Ty tam jsou časy, kdy byla výměna hokejových kartiček či partie v Magic the Gathering vrchol našeho dne. Pokrok prostě nikdo nezastaví a já věřím, že kdyby byla aktuální technologie dostupná v osmdesátých letech, bylo by tomu naprosto stejně.

Je potřeba uvědomit si, že se na stream dívají i děti.

Nejde o to, že by tito streameři netvořili kvalitní obsah, ale o to, jakým způsobem jej podávají. To, že do svého projevu zařadím x vulgarit, ze mě přece nedělá něco víc, nejsem díky tomu lepší než ostatní, machr či geroj. Pro vyspělejší publikum je tomu spíše naopak. Bohužel je to lákadlo pro mladé, kteří si řeknou, že je daný streamer "tvrďák", který se nebojí nadávat v přímém přenosu a aby nemuseli koukat na reklamu a dostali nějaké ty emoty, rádi utratí své kapesné za měsíční předplatné. Dalším kamenem úrazu je například konzumace alkoholu při vysílání. Takové situace netřeba komentovat, ale bohužel jsou velmi časté. Nikoho samozřejmě nechci moralizovat.

Mnoho mladých hráčů vidí ve svých oblíbených streamerech vzor.

Možná jsou mé pocity závislé na tom, že jsem odrostl. Možná je to dobou, ve které si i přes svou historii napříč herním světem v chatu na streamu pořád vystačím se třemi zkratkami, které jsme s kamarády při hraní používali. OMG, WTF a LOL. Šifry ve stylu OMEGALUL, POGU atd. mi nic neříkají. Kontrast je to stejný jako když řeknu svým rodičům "WTF". Tváří se přesně tak, jaký je význam této zkratky. Všichni jednou budeme "pamětníky" a herní pořad RE-PLAY bude vnímán stejně, jako starý dobrý Game Page nyní. Českou streaming scénu nemohu označit za kvalitní. Potenciál je zde obrovský, ale metody pokulhávají. Pokud vytváříme kvalitní herní obsah, nesnižujme jeho hodnotu pubertálními výstřelky. Nestojí to za to.

Dvojí metr vládne všem, dvojí metr káže

Když jsem se poprvé dozvěděl o petici proti Twitch streamerce Alinity, vlastním jménem Natalia Mogollon, která údajně týrá své domácí mazlíčky, byl jsem jakožto milovník veškeré fauny, snad až s výjimkou hmyzu a převážně pavouků, znechucen. Musel jsem zjistit víc a případně petici podepsat. Zhlédnul jsem několik klipů a ačkoliv je Alinity zcela jistě pohledná žena, její chování tomu ani zdaleka nesekunduje. Petici jsem podepsal. Rád bych ji počastoval různými přízvisky, ale jak už jsem psal výše, vulgarita nic neřeší. Tedy pokud se neučíte nová slovíčka v cizím jazyce, to je zaručená zábava. Chování Alinity rozhodně není reprezentativní, ale posuďte sami. Krása a rozum? Nepravděpodobná kombinace. Zde to platí dvojnásob...

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=4ThPUH_7LGE[/embed]

Abych se dostal k tomu, o čem má tato část pojednávat, zůstaňme ještě chvíli u Alinity, jejíž účet byl na konci letošního dubna zablokován. Mnoho lidí by si mohlo myslet, že se tomu tak stalo kvůli výše zmíněnému. Pravda je bohužel naprosto jinde. Sami "fanoušci" volali po zablokování jejího účtu. Zcela jistě za to může kontroverze, která tuto streamerku provází. Ban ale nedostala za nevhodné chování k domácím mazlíčkům, nýbrž za porušení pravidel Twitche, přesněji za část pravidel, která se věnuje nahotě. Na konci dubna, přesněji 24., byl její účet z portfolia streamovací služby odebrán, a to z důvodu "neúmyslného" odhalení části poprsí. Sama streamerka video smazala, to ale nezabránilo v jeho opětovném nahrání na internet. Fanoušci...

Toxicita a Streaming: Svoboda vs. pravidla

Další pondělí bylo suspendování Alinitina účtu zrušeno. Domnívám se, že by se lidé, kteří mají na starost pravidla stanovená Twitchem, měli zamyslet. Dát vodku kočce, hodit ji za hlavu, případně na ní sedět...to vše je v pořádku. Vteřinové, ať už úmyslné či neúmyslné odhalení hrudníku je důvod k pozastavení aktivity. Celé to na mne působí jako míchání jablek s hruškami. Petici za kontroverzní obsah, vysílaný na Alinitině účtu, podepsalo 55 000 lidí. To už něco znamená...

Sami "fanoušci" volali po zablokování jejího účtu.

Mnoho streamerů a streamerek bylo zablokováno například při znázorňování tzv. body artu - umění, při kterém malovali na své, případně modelovo tělo. Politika Twitche prostě a jednoduše neměří každému stejným dílem. Pravidla jsou upravována, jak se komu zlíbí a jediným faktorem je sledovanost a z ní čišící tok peněz. Chovejme se ke zvířatům nelidsky, ale nemalujme si po těle. Asi takto bych to shrnul. Streamovací služba přitom povoluje fotky v plavkách, kojení či případně odhalení na festivalech a koncertech... Taky jste z toho jeleni? Nezoufejte. Je to prostě a jednoduše Kocourkov. Dokonce se naskýtá přirovnání k aktuální koronavirové situaci. Jít do restaurace či hospody a mít nasazenou roušku mimo konzumaci? Error 404, smysl not found. Pravidla by měla být nastavena jasně, striktně a bez výjimek, ale bohužel si nepamatuji, že bych se s tím někdy setkal. Rozhodně ne na internetu.

Toxicita a Streaming: Svoboda vs. pravidla

Herní Fata Morgana

Co si z toho všeho vzít? To záleží na každém z vás. O svobodě na internetu byly napsány a mohly by se napsat stovky stránek. Stejně by to bylo jedno. Každý jedinec na toto téma pohlíží z jiné perspektivy. Streaming je jednoznačně posun ve vnímání a prezentaci videoher. Provází ho ale také nespočet negativ, se kterými se těžko bojuje. Souboj je to podobný tomu, který sváděl Don Quijote de la Mancha s větrnými mlýny. Otázkou je, jestli lze vlastně vůbec vyhrát. Samozřejmě můžeme brojit proti nenávistným trollům a některým egoistickým streamerům, kteří svým chováním zanechávají těžko omyvatelnou skvrnu na fasádě herní komunity. Možná si to dotyční někdy uvědomí a možná také ne. Budoucnost je ve hvězdách a najít ideální poměr je těžké, ne-li nereálné. Pro mne je to zatím stále Fata Morgana, iluze, vidina něčeho nedosažitelného. I přesto doufám, že se má vize ideálního herního průmyslu a všeho, co je s tím spjato, místo rozplynutí, jednou stane skutečností...

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama