Trailer a komiks doprovází vydání karetního Artifactu
Artifact Novinka Trailer a komiks doprovází vydání karetního Artifactu

Trailer a komiks doprovází vydání karetního Artifactu

Martin Cvrček

Martin Cvrček

7
Platformy Windows PC

Karetní hra od Valve je k dostání na Steamu a zatím se těší smíšeným recenzím.

Reklama

Předevčírem na Steamu vyšel Artifact, karetní počin studia Valve a Richarda Garfielda, tvůrce Magic: The Gathering. Přesně jak bylo nedávno slíbeno, v souvislosti s vydáním jsme se dočkali již druhého komiksu, který rozvíjí dějové pozadí hry. Příběh s názvem Call of Arms navíc rozjíždí události, jež mají mít velký dopad na svět Doty 2, do něhož je Artifact zasazen.

Kromě komiksu jsme se dočkali také traileru, který slouží jako letmé představení Artifactu, jeho podoby, hratelnosti, možností mechanik. Zaujme zejména logo Valve v úvodu videa. Nejen že očividně napodobuje styl, který prosadily například filmy ze série Marvel Cinematic Universe, ale navíc má studio tu drzost zakomponovat do něj i hry, na které vývojáři dlouhá léta kašlou a jejichž příznivce častují jen mlčením a naprostým nezájmem. Samozřejmě se jedná o Half-Life a Left 4 Dead. Jako by si ve Valve byli škodolibě vědomi toho, jak moc své fanoušky ignorují, a tak schválně sypou sůl do rány, která je zejména v případě Half-Life už 11 let viditelně otevřená a neošetřená.

Dlouhodobě mizerný přístup Valve k hráčům, v konečném důsledku bez ohledu na značku, bude nepochybně jedním z důvodů, proč se Artifactu zatím moc nedaří v recenzích. Na Steamu v době psaní této novinky svítilo nepříliš lichotivých 66 % kladných uživatelských recenzí, nicméně hra na tom zatím není kdovíjak ukázkově ani v zahraničních médií, která hru hodnotí zejména na základě nedávné bety. Koneckonců šlo spíše o předběžný přístup.

Kdekdo se shoduje v tom, že Artifact je pozoruhodně komplexní hra, ale likviduje ji nechutný obchodní model, jehož důsledkem musíte platit takřka za všechno. Ve Valve zkrátka adaptovali styl klasických karetních her typu Magic: The Gathering, místo aby se vydali cestou více či méně štědrých free-to-play titulů, na něž jsme zvyklí, ať už jde o Hearthstone, The Elder Scrolls: Legends či Gwent: The Witcher Card Game. Výsledkem je, že si za necelých 20 dolarů (17,95€) koupíte hru, která funguje v první řadě jako kolekce startovních balíčků, a další karty si zpravidla musíte kupovat přes komunitní trh Steamu. Karty přitom nejsou jediná věc, za něž je třeba povětšinou platit, což samozřejmě řadě hráčů nevyhovuje. Valve se zkrátka stále nedaří dostatečně přesvědčit možné zájemce, že Artifact není v první řadě vysavač na kreditní karty a že jde i o unikátní karetní hru.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama