Trials Evolution – fyzikální šílenství
Trials Evolution Recenze Trials Evolution – fyzikální šílenství

Trials Evolution – fyzikální šílenství

Michal Maliarov

Michal Maliarov

3

Od zábavné indie hříčky k jedné z nejstahovanějších arkádových her na Xbox Live. Proklepli jsme pokračování skvělé taškařice Trials a zjistili, proč je tak návykové.

Reklama

Původní titul Trials HD, který vyšel v roce 2009 taktéž exkluzivně pro Xbox 360, by se dal označit za velmi povedenou kombinaci motokrosových závodů a fyzikálních puzzlů. Z větší části se odehrával v industriálních úrovních a studio RedLynx s ním jen opatrně našlapovalo. Pokračování se ale nese v podstatně epičtějším duchu, přesouvá se ze zaprášených skladů a továren do více otevřenějšího prostředí a především nabízí fůru dodatečného obsahu.

Hlavně dojet

Základní premisa se nemění. Každá úroveň se skládá z množství překážek, které je potřeba v roli závodníka na své motorce překonat. Všechno je potřeba zdolat v co možná nejkratším čase a s nejmenším množstvím bouraček, což se podepisuje na výsledné medaili. Nehledě na 3D prostředí se můžete opět pohybovat pouze ve dvou rozměrech, což dost zlehčuje ovládání. Vystačíte si totiž pouze se dvěma tlačítky, kontrolujícími plyn/brzdu a analogovou páčkou, kterou nakláníte motorku pro udržení rovnováhy. Někdo si možná řekne, že je tlačení závodníka k finiši až přiblble jednoduché, Trials ale dokáže neopakovatelným způsobem vyvolat závislost, která povětšinou vyplývá z potřeby vyhrát zlaté medaile a hlasitých nadávek, když se vám podesáté nepovede nějaká překážka. I rozdrcené ovladače jsou však součástí kouzla.

Singleplayerová kampaň je chytře rozestavena do jednotlivých kapitol, v nichž musíte napřed dostat potřebný řidičák. Po splnění určitého počtu výzev a nastřádání potřebných bodů se vám odemykají další a další výzvy, ve kterých se snažíte přijít ke zlatu. Singleplayer je ale pouze špičkou ledovce a v zásadě vás vytrénuje na všechny třídy motorek, abyste se pak v online klání necítili jako naprosté lamy. To ale předbíhám.

Teprve online začíná ta pravá zábava.

Kampaň vás provede velkým množstvím lokací a představí všechny možné překážky, na které lze ve hře narazit. Výhrou samozřejmě získáváte i peníze, které utrácíte v profilu svého závodníka. Nejen, že můžete nakupovat rozličné cetky, helmy, rukavice a fešné boty pro svého frajírka, mnohem více zabaví spíše úprava motorek. S těmi si lze pohrát podstatně více, vyměnit prakticky všechny součástky a natřít barvou podle přání. Až ze svého výtvoru budete spokojeni a všechny výkonnostní třídy stanou odemčené před vašima očima, můžete singleplayer opustit a vydat se do dalších módů hry. Teprve tam totiž začíná ta pravá zábava.

Co nemám, to si postavím

Jednou z velkých výhod titulu (kromě jeho nízké ceny samozřejmě) je počet způsobů, kterými se lze totálně vyblbnout. Začněme tedy u editoru tratí. Ten je totiž řádně propracovaný a do začátku i dost nepřehledný, minimálně tedy jeho plnohodnotná verze. Pokud se totiž nechcete zbytečně namáhat, můžete si zapnout jednoduchý mód a naplácat na trať pár překážek. Profíci ale využijí všech možností a vytvoří propracované scénáře se střídáním dne a noci, výbuchy, meteority a bůh ví čím ještě. Editor nabízí omračující počet různých vychytávek, kterými si zkrášlíte okolí trati a postavíte samotné překážky. Editor ostatně používali samotní tvůrci pro vytvoření všech singleplayerových úrovní, což jen dokazuje jeho kvality.

Přitom se nemusíte omezit jen na motokrosový okruh. Vymyslet můžete doslova cokoliv, od jízdy pod vodou a útok na pláž Omaha až po využití jetpacku, létání s UFO či scénu jako vystřiženou z filmu Rychle a Zběsile. A to jsem vyjmenoval pouze pár šíleností. Pokud se vám do editoru nechce, můžete zavítat do sekce komunity, kde najdete stovky úrovní, vytvořených ostatními fanoušky hry. Teprve tady doopravdy pochopíte, nakolik propracovaný editor je a že s trochou času lze vytvořit naprosté skvosty. A také vám dojde, nakolik úchylní jsou někteří lidé.

Editor a hrátky s ním však nejsou jedinou perlou této arkádovky, i když právě díky němu je herní doba prakticky nekonečná. Stačí stahovat fanouškovské úrovně, tvořit své vlastní a snažit se přebít vaše kamarády a vůbec celou internetovou komunitu Trials. To byste ale přišli o zábavu v podobě plnohodnotného lokálního a online multiplayeru.

Víc hlav víc ví

Kdykoliv se totiž můžete pustit do závodů po vybraných tratích až se třemi dalšími jezdci, každý na své vlastní dráze. Jede se však v reálném čase, tudíž je zábavné sledovat kotrmelce konkurentů, kteří nezvládnou nějaký skok, zatímco vy pofrčíte pro zlato. Jezdci navíc téměř vždy jedou v dostatečně blízké vzdálenosti a na začátku je tak často problém vyhlédnout toho svého, když tři další dělají salta z kopce. Nehledě na to je multiplayer zatraceně zábavný a především vás díky přítomnosti hlasového chatu opravdu spojí s ostatními hráči. Jízda pro zlatou medaili na osamocené trati má zajisté něco do sebe, občas to ale chce jednoduše někomu natrhnout sandál hezky na férovku a zblízka.

Od indie arkády za pár šupů je to řádně nabitý pytel zábavy, na který se také skvěle kouká. Tedy, nemluvím tu o krásách nejmodernějších grafických orgií, nýbrž o svižnosti a rychlosti, se kterou se vše na obrazovce odehrává a o vtípcích, často tvořených skripty v úrovních. Některé scénáře na vás uvrhnou obrovské počty jednotlivých událostí, výbuchů a efektů a engine vše zvládá s grácií gazely na steroidech. Trials Evolutions zkrátka musíte brát jako arkádovou oddychovku, což je jasné hned od začátku.

Chybí nahrávání vlastních skladeb, hekání závodníků to ale částečně vynahrazuje.

Do hry dobře pasuje také hudební doprovod, který se z větší části skládá z rockových a metalových skladeb. Ty sice dobře sedí nátuře hry, ale časem se dost přejí a je velká škoda, že s tak propracovaným editorem ve hře není možné nahrát vlastní skladby. Člověk holt nemůže chtít všechno.

Ta pravá sranda

Trials Evolution je na své poměry naprosto bezkonkurenční hra. Nabízí zábavné fyzikální výzvy na různorodých tratích, vše s geniálně jednoduchým ovládáním, které skoro zvládnete jednou ruku. Ke krátké kampani navíc přidává velmi pokročilý editor, ve kterém zle strávit desítky, ne-li stovky hodin a plnohodnotný multiplayer. Pokud je vám navíc i to málo, stačí zavítat na obrazovku komunity, kde je již teď k dispozici hora epických úrovní od úchylů ze všech koutů světa. Takže nasadit rukavice a vzhůru do bláta.

Trials Evolution

Verdikt

Maximálně návyková arkádovka, která dokazuje, že i jednoduchý nápad může přinést hodně muziky. Pokud rádi překonáváte puzzly a fyzikální hříčky jsou vaším hříšným potěšením, nelze Trials nic než doporučit. Pro všechny ostatní se jedná o důvěryhodný způsob, jak si zkrátit nudné chvilky doma.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

šílené úrovně
propracovaný editor
zábavný multiplayer
návyková hratelnost
prakticky nekonečné
skvělá cena
že to není na PC
vzteky vysklená okna
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama