Trials Fusion - fúze šílenosti
Trials Fusion Recenze Trials Fusion - fúze šílenosti

Trials Fusion - fúze šílenosti

Jan Kalný

Jan Kalný

11

Finské studio RedLynx, které je neznámější právě díky značce Trials, si po roce opět zašpinilo ruce, tentokrát pokračováním s podtitulem Fusion. Co vlastně tahle hra nabízí nového?

Reklama

Recenze z hraní PC verze hry

SynDI, George a Rider

I když se to vůbec nezdá a spousta z vás to bude považovat za dost špatný vtip, tak Trials Fusion disponuje náznakem jakéhosi příběhu. Že by byl propracovaný a vůbec dával smysl, to se říct nedá, ale je tam. Někde. Během hry vás totiž budou doprovázet dvě umělé inteligence. SynDI, která většinou komentuje to, jak dobře vypadáte a jak jste úžasní, a pak je tu George, který umí jen hlásit, že je lokace, ve které jedete, zničená. Některé komentáře obou umělých inteligencí jsou přitom vtipné a několikrát se mi stalo, že jsem narazil do zdi nebo spadl z útesu při čtení toho, co říkají.

Kariéra na háku

Princip hry je přitom jednoduchý. Máte motorku, na ní je řidič, před sebou dráhu a tu je třeba přesnou jízdou zdolat. Ačkoliv to zní opravdu jednoduše, můžete si být jisti, že se budete většinu času válet na podlaze a tlouct se do čela jen proto, že jste nedokázali vyjet kopec a celé vaše snažení o zlatou medaili, představující nejvyšší stupeň hodnocení, je pryč.

Koncept je opravdu prostý, ale zbytek hry je sofistikovanost sama. Ať už jde o dynamické tratě, hlášky umělých inteligencí, vynikající editor nebo dokonalý hudební podkres. Už v samotném úvodu hry vás čekají dynamické tratě, které se před vámi neustále mění. V jednom momentě např. bouchne bomba, kvůli které spadne turbína přímo na trať před vás a vy máte novou překážku. Tyto dynamické efekty jsou samozřejmě naskriptované, ale to pocit dynamičnosti ubírá jen minimálně. Obzvlášť na trati, která se před vámi doslova staví.

Za celou kariéru se podíváte na nejrůznější místa, ať už jde o město, poušť, hory, podzemí komplexy, továrny nebo loděnice. Každé prostředí je něčím ikonické a ke každému se budete určitě chtít vrátit. Buď kvůli překonání svého času, času svých přátel nebo kvůli dokončení opravdu zajímavých výzev. Spoustu hráčů může nicméně trápit fakt, že většinu kariéry budou tratě jednoduché a původní hratelnost Trials, kdy jste museli často jet pomalu, brzdit a šíleně se naklánět, je téměř pryč. Většina tratí je zkrátka uzpůsobená pro vizuální dojem a skutečná výzva přichází až v posledních dvou kapitolách, kde máte problémy trať už jen dojet. Což není možná ideální, protože v jeden moment je hra jednoduchá a v druhý moment nesplnitelná.

,,Většina tratí je uzpůsobená pro vizuální dojem a skutečná výzva přichází až v posledních dvou kapitolách, kde máte problémy trať už jen dojet."

Během této strastiplné cesty na vás každopádně čekají tři typy tratí. Ten základní, kdy musíte dojet z bodu A do bodu B aniž byste se na cestě rozsekali, dále FMX a Skill Game. FMX představuje speciálně navržené tratě, kde je vašim cílem nahnat co nejvíce bodů pomocí triků, které jsou v sérii úplně nové (o těch níže). Druhý speciální typ, Skill Game, je pokaždé jiný. Jednou je vašim cílem doletět co nejdál, podruhé dojet co nejdál aniž byste se nakláněli, čeká vás i vyjíždění na kopec.

Oproti předchozím dílům Trials nabízí i dva nové typy “motorek”. V první řadě je to čtyřkolka, která je lehká a dobře ovladatelná, a jako druhé je tu kolo. Zlaté kolo, které je sice extrémně flexibilní, ale do většiny tratí se vůbec nehodí.

Poslední novinkou, kterou si pro nás RedLynx připravil, jsou možnosti FMX systému, který jsem zběžně načal výše. V zásadě nejde o nic jiného než o všemožné triky, které můžete na své motorce za letu dělat. Chcete létat jako Superman, stát na ní jako hrdina, nebo se držet jen jednou rukou a točit se? To všechno vám hra dovolí. Bohužel, tím to tak nějak končí. Hra vám to sice dovolí, ale většinu času se spíše budete vztekat, než radovat. Ne proto, že vás za tyto triky hra ocení jen ve speciálních tratích, ale mnohdy se také vůbec nepovede trik, který jste plánovali. Vaše motorka každopádně na triky reaguje. Vše funguje pod zákony fyziky a gravitace, tudíž se může i stát, že vám trik dopomůže motorku vrátit do potřebné polohy. Obrovský, ale nevyužitý potenciál triků mě ale jednoduše zklamal.

Vždy je co dělat

Poté, co jste v přítomných žebříčcích definitivně porazili své kamarády a na lepší čas se už sami nezmůžete, si můžete zkusit splnit výzvy, které jsou většinou pro každou trať úplně jiné. I když je hra velmi lineární, tak po vás často (snad kromě udělání triku v určitém momentě) bude požadováno, abyste našli skrytou cestu, minihru, puzzle nebo další věci. Ať už jde o hraní tenisu, probíhání bludištěm, hledání tajných tlačítek, sbírání značek s veverkami, sestřelení vzducholodě, projetí tratě z pohledu očí, projetí tratě v noci, s otočenou kamerou, v plamenech, s tryskou, s bombou na zádech a kdo ví co dalšího. Výzvy jsou mnohdy těžké a splnit je všechny nevyžaduje jen čas a trpělivost, ale také zručnost a dovednost, kterou já osobně postrádám. Výzvy se sice časem opakují, ale to opravdu nevadí.

Za projíždění tratí, plnění výzev a překonávání času navíc dostáváte zkušenostní body a peníze, za něž získáte nový level a za ten zase získáte nové oblečení nebo kola pro motorky. Vše je pouze estetické, takže nečekejte žádné bonusové atributy.

Když vás začnou nudit výzvy a oficiální tratě, je tu Track Central, ve kterém se nachází uživatelské tratě. Některé jsou těžké, jiné zase lehké, některé cílí na vizuální dojem a některé zase na to, aby vás naštvaly. Různorodost takových tratí je nevyčíslitelná a než projedete všechny, zabavíte se na hodně dlouhou dobu.

S uživatelskými tratěmi se pojí i editor. Opravdu jednoduchý, přesto geniální editor. Trials Fusion se vlastně odehrává celé na jedné velké mapě, ve které máte města, observatoře, podzemí... Zkrátka vše, na co jste mohli i nemuseli narazit v oficiálních mapách. Vy sami si můžete v editoru vybrat start a cíl, který může být na střeše mrakodrapu, ve vodě nebo kdekoli jinde. Pokud vám dané prostředí nevyhovuje například kvůli nepatrnému kopci, není problém ho jednoduše zmenšit nebo prohloubit a efektivně dát do díry vodu.

Editor nabízí velkou škálu předmětů, které můžete do svých tratí dát. Auta, lodě, sloupy, mosty, nosníky, pilíře, dokonce i celé budovy a mohutné stavby. Ke každému předmětu můžete nastavit, jak se má v trati chovat. Budou na něj platit fyzikální zákony? Bude neviditelný? Bude extrémně lehký? Vše je na vás. V editoru můžete také nastavit detailně kameru, zbarvení, vytvářet různé šílenosti a nebo také úplně odstranit motorku a řidiče a vžít se do role kovové koule. Proč by ne. Trials Fusion je opravdu nabitá hra, ve které je stále co dělat i po desítkách hodin hraní. Spoustu hráčů ale může zamrzet absence online multiplayeru, který by měl být do hry přidaný až později. Aktuálně si můžeme akorát užít lokální multiplayer, který například pro PC hráče není úplně zábavný.

Uvěřitelná realita

V neposlední řadě je potřeba zhodnotit audiovziální stránku hry. Ta je je jedním slovem geniální. Hudba je akční, svižná, přesně jako hra. Spousta lidí považuje hudbu v menu za jednu z nejlepších za posledních několik let a já se k takovému názoru rád přidám. Stejně dobře je na tom i grafika. Nejde o žádný Crysis, ale hra má své kouzlo, které se jí nedá upřít, hlavně díky skvělým efektům, výbuchům a detailně propracovaným tratím.

Podtrženo, sečteno, Trials Fusion mě příjemně překvapilo. Ať už jde o skvěle navržené, vizuálními efekty překypující tratě, nelehké výzvy, FMX systém, vynikající editor, bezednou databázi uživatelských map, přizpůsobení vzhledu motorek a řidiče nebo o dovednostní minihry. Skvělému dojmu navíc dopomáhá vynikající hudba a zvuky a adekvátní grafika. Oproti tomu ho kazí snad jen absence online multiplayeru a nevyužitý potenciál různých triků. Pokud bych měl Trials hodnotit jako kdejakou tří-ačkovou hru, dal bych jí tak 8 bodů. Pokud bych měl ale Trials hodnotit jako ostatní hry podobného typu, myslím, že hodnocení níže hře určitě sedí.

Trials Fusion

Verdikt

Pokud jde o menší hříčky, je Ubisoft v mnoha ohledech bezkonkurenční. Viz vzkříšený Rayman a nebo právě Trials, nabízející zábavu na dlouhé hodiny a tunu obsahu. Pokud něco takového hledáte, volba je jasná.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

zábava na dlouhé hodiny
různorodost tratí a výzvy
skvělý audiovizuál
vynikající a rozsáhlý editor
nevyužitý potenciál triků
zatím chybějící online multiplayer
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama