Trine
Blogy čtenářů Recenze Trine

Trine

Anonymní

Anonymní

Trine od finského studia Frozenbyte je nádherným příkladem toho, jak by mohla vypadat kvalitní indie hra. Tuto okouzlující plošinovku z roku 2009 Vám…

Reklama

Trine od finského studia Frozenbyte je nádherným příkladem toho, jak by mohla vypadat kvalitní indie hra. Tuto okouzlující plošinovku z roku 2009 Vám v následujících řádcích trochu přiblížím, protože rozhodně stojí za pozornost každého, kdo ji ještě nehrál.Kde bylo tam bylo, bylo jednou jedno království, ponořené do chaosu po smrti krále. Jako by to nestačilo, mrtví najednou začali povstávat z hrobů a terorizovat celý kraj. Mezitím okolnosti, s vydatnou pomocí tajemného artefaktu, spojí dohromady skupinku hrdinů - zlodějku Zoyu, nešikovného čaroděje Amadea a vojenského kapitána Pontia. Jejich cesta za osvobozením zpod magické moci, doslova spojující duše všech tří, nakonec možná ovlivní i osud země.Příběh Trine sice nepatří mezi ty nejlepší, avšak pro pohádkové dobrodružství bez problémů postačí, přičemž jeho atmosféra dává vzpomenout na dětské časy, kdy nikdo nepotřeboval povídání s bezpočtem zvratů, aby si ho mohl s otevřenými ústy užívat v napjatém očekávání, co bude následovat.

 

 

A tuhle pohádku znáte?

Děj tak hráče příjemně pohání vpřed , vypravěč charismatickým hlasem uvádí každou úroveň, ústřední trojice vždy přenese pár hlášek, nechybí ani špetka humoru, takže ačkoliv hra primárně nestaví na příběhu, ten svůj účel plní dokonale.

Hratelnost je klasická plošinovková, pohyb probíhá ve dvou rozměrech, přičemž se snažíte překonat všechny nástrahy prostředí, abyste dosáhli konec úrovně. Jelikož hrdiny spojuje magický artefakt , vždy ovládáte jen jednoho, ale kdykoliv máte možnost přepnout na jiného a využít tak jeho schopnosti pro další postup. Zlodějka například dokáže pomocí vystřelovacího háku s lanem dosáhnout těžko dostupná místa, čaroděj zas vykouzlí plošiny či bedny a kapitán je snadno zvládne házet atd.

 

Každý má celkově po třiech schopnostech, avšak zpočátku nejsou dostupné všechny, zbytek hráč získává v průběhu hraní z truhlic, různě umístěných po jednotlivých levelech. Kromě toho je lze vylepšovat , sice jen o dvě úrovně, přesto však tento jemný prvek RPG příjemně zpestřuje hratelnost, zároveň také vybízí k důkladnému prozkoumávání všech zákoutí, protože mohou ukrývat zelené lahvičky zkušeností, bez jejichž postavy nezískají body, nutné pro koupi vylepšení. Exploraci dále napomáhá existence truhlic, obsahujících předměty různých vlastností, díky čemuž můžete hrdinovi naplnit inventář a pochopitelně si užívat nějakou tu výhodu, vyplývající z jejich nošení.

 

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/SgFxIopLANU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Díky funkční fyzice herního světa jste při překonávání překážek limitováni prakticky jen vlastní vynalézavostí. Každý problém poskytuje hned několik řešení, takže procházení Trine poskytuje skvělou variabilní zábavu. Dokonce je možné ho hrát i kooperativně, připojením gamepadu k PC, což jsem sice osobně nezkoušel, ale nepochybuji o tom, že tato možnost jen zlepšuje už tak opravdu úžasný zážitek.

 

 

Zazvonil zvonec a pohádky je konec

Grafická stránka titulu nezklame ani po letech, úchvatný design prostředí plných rostlinek, přerostlých hub, krystalů různých barev a tvarů, ať všudypřítomných ozubených kol, často doslova vyráží dech. S každou další úrovní se navíc styl lokací mění, takže je každá z nich do velké míry osobitá a jedinečná , což značně podporuje hráčovu zvědavost i objevitelské choutky. Totéž lze říci o hudbě, ne nadarmo řadím soundtrack Trine mezi ty nejlepší, jaké můžete v hrách slyšet. Audiovizuální zpracování jednoduše vytváří okouzlující, téměř až magickou atmosféru, díky čemuž rozhodně patří k nejvýraznějším pozitivům celé hry.

 

 

Trine

Verdikt

Zamrzí snad jen poměrně krátká herní doba, 15 úrovní a jednu bonusovou po dohrání příběhu trochou snahy zvládnete zdolat i za jedno odpoledne. Ani skladba nepřátel, složena převážně jen z kostlivců, určitě nepotěší hráčovou touhu po rozmanitých soupeřích, protože těch pár nepřátel bez kostí jsou výjimkou. Navzdory zmíněným negativům je však Trine skvělou indie plošinovkou a kdo alespoň trochu má rád tento žánr, nemusí příliš váhat jestli po ní sáhnout , zážitek hra poskytuje opravdu fantastický.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Grafická stránka hry
Přepínání postav
Pohádkový příběh
Nepřátelé
Kratší herní doba
Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama