Tvůrci Titanfallu vydávají Apex Legends, týmový battle royale s respawny
Apex Legends Novinka Tvůrci Titanfallu vydávají Apex Legends, týmový battle royale s respawny

Tvůrci Titanfallu vydávají Apex Legends, týmový battle royale s respawny

Martin Cvrček

Martin Cvrček

18
Platformy PlayStation PlayStation 4 Windows PC Xbox Xbox One

Free-to-play battle royale titul od studia Respawn Entertainment, zasazený do éry po událostech Titanfallu 2, je ode dneška hratelný.

Reklama

Tvůrci série Titanfall ze studia Respawn Entertainment dnes po deváté hodině večerní naplno představili Apex Legends, další pokus o vstup do vždypřítomného subžánru battle royale, jenž vzniká ve spolupráci s EA. Díky víkendovému zveřejnění prvních informací již víme, že Apex Legends slibují free-to-play battle royale počin poháněný modifikovaným Source enginem, v němž navštívíme rozsáhlou a pestrou mapu pro 60 hráčů. Ti se vždy rozdělí do týmů po třech hráčích, aby hledali čím dál lepší zbraně a vybavení, bojovali s nepřáteli, dávali pozor na stále se zmenšující prostor pro boj a pokudmožno zůstali naživu jako poslední.

Apex Legends nás vezmou do dosud neprobádané části světa Titanfallu, přičemž je hra časově zasazena do období po událostech Titanfallu 2. Tentokrát však musíme zapomenout na piloty a jejich titány, místo toho se každý hráč dostane do role jedné z legendárních postav s unikátními schopnostmi a zaměřením. Jeden hrdina tak může být expert přes stopování nepřítele, další překvapí přesunem mezi dimenzemi, jiná postava se pro změnu vyzná v léčení a oživování.

Jednotlivé legendy disponují různými přednostmi i osobnostmi a jednou z výhod na bojišti je umění postavit tříčlenný tým tak, aby se jeho členové vzájemně doplňovali. Ne vždy je samozřejmě možnost postavit tým s přáteli, ale tvůrci zjevně spoléhají na znalost konrétních postav, díky níž by mělo být možné odhadnout, s kým má člověk co do činění a jak by měl při hraní postupovat.

Čím se Apex Legends liší od ostatních asi tří set kolegů využívající bublinu jménem battle royale? Samozřejmě můžeme počítat s prvky světa Titanfallu, jako jsou zbraně (včetně příslušenství), design určitých postav a estetika prostředí, konkrétně mapy s názvem Kings Canyon. Zde jsou na pozadí k vidění třeba obrovití tvorové podobní dinosaurům, kteří byli jedním z poznávacích prvků prvního Titanfallu. Na přítomnost titánů sice můžeme zapomenout, ale alespoň se vrací možnost slaňování. Na vyčištěné části mapy lze dokonce narazit na zařízení, s jehož pomocí je možné vystoupat po laně prudce vzhůru a ze vzduchu se přesunout do jiné oblasti.

Dost možná nejsvéráznějším prvkem je však možnost respawnu, tedy oživení. Koneckonců jde o hru od studia Respawn Entertainment. Vaši spoluhráči tedy mohou zemřít, ale pokud se včas dostanete na místo, kde lze vzít do rukou kartu padlého kolegy, je záhy znovu poslán na bojiště, a to ještě v průběhu toho samého zápasu. Problém však je, že takový návrat je zpravidla dost na očích nepřátelům, nemluvě o tom, že hráč je po respawnu zcela bez výbavy, a tak mu musí pomoci zbytek týmu.

Vaše postavy si můžete všemožně upravovat a právě zde vstupuje do hry cena za free-to-play model, tedy přítomnost mikrotransakcí. Ty jsou zpravidla kosmetické, za reálné peníze si tak můžete koupit předměty, jež zajišťují vizuální úpravu zbraní, zbroje a vůbec hrdinů. Dřívější zprávy se potvrdily i ve smyslu loot boxů, tentokrát nazvaných Apex Packs, v nichž opět najdete jen kosmetické věci. Za virtuální měnu Apex Coins lze však v herním obchodě koupit i další postavy, ačkoliv se vývojáři výslovně ohrazují proti jakémukoliv vlivu pay-to-win modelu, kdy by utrácení peněz zajistilo výhody v rámci hratelnosti. Jako obvykle se za takové situace dá říct snad jen to, že až čas ukáže, nakolik je něco takového skutečně pravda. Nutno také podotknout, že všechny kosmetické předměty, které lze koupit, je možné získat i hraním.

Apex Legends si můžete zahrát už nyní, a to na PC, PS4 nebo na Xboxu One. PC verze je samozřejmě k dostání jen na Originu. Níže najdete hardwarové nároky, které jsou myslím dost benevolentní. A protože ani zde nesmí chybět (ne)slavné označení "hra jako služba", budou tvůrci projekt do budoucna rozšiřovat. Už nyní se počítá se sezónami, které přinesou třeba nové zbraně či postavy.

Minimální požadavky:

OS: 64-bit Windows 7

Procesor (AMD): AMD FX 4350 nebo podobný

Procesor (Intel): Intel Core i3 6300 nebo podobný

Paměť: 6GB - DDR3 @1333 RAM

Grafická karta (AMD): AMD Radeon™ HD 7730

Grafická karta (NVIDIA): NVIDIA GeForce® GT 640

DirectX: kompatibilní s DirectX 11

Připojení k internetu: 512 Kb/s nebo rychlejší

HDD: 22GB volného místa

Doporučené požadavky:

OS: 64-bit Windows 7

Procesor (AMD): Ryzen 5 CPU nebo podobný

Procesor (Intel): Intel Core i5 3570K nebo podobný

Paměť: 8GB - DDR3 @1333 RAM

Grafická karta (AMD): AMD Radeon™ R9 290

Grafická karta (NVIDIA): NVIDIA GeForce® GTX 970

DirectX: kompatibilní s DirectX 11

Připojení k internetu: Širokopásmové připojení

HDD: 22GB volného místa

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama