Tvůrci Uncharted chystají akci The Last of Us
Preview The Last of Us Článek Tvůrci Uncharted chystají akci The Last of Us

Tvůrci Uncharted chystají akci The Last of Us

Daniel Kremser

Daniel Kremser

27

Tajemný teaser vystřídal plnohodnotný trailer a na veřejnost spolu s VGA 2011 vyplavaly první informace. Takže co hezkého si na nás nová PS3 exkluzivita vlastně chystá?

Reklama

Již na začátku musíme podotknout, že už samotné jméno vývojářů zajišťuje jistou záruku kvality. Hru mají na svědomí staří známí z Naughty Dog. A to už je panečku zvučné jméno, vždyť hledat na PS3 lepší sérii než Uncharted je v pravdě více než složité. Navíc u studia pracují hned dva vývojářské týmy, takže se nikdo nemusí bát, že by Last of Us věnovali málo péče. A čemu, že tu péči vlastně věnují?

Staří známí

Sami autoři hru popisují jako jedinečný a autentický zážitek, který jednoduše nelze zařadit mezi žádný žánr. Hlavně taky ještě úplně přesně nevíme, jak hra bude vypadat. S největší pravděpodobností se nám však dostanou podobné mechanismy jako už u zmiňovaného Uncharted. Dokonce budou použity stejné technologie jako při vývoji Drake´s Deception. Takže střílečka z pohledu třetí osoby okořeněná o adventurní prvky?

Nesmíme ale zapomínat, že silnou roli zde bude hrát i příběh. Dostáváme se do světa, kde byla většina populace nelítostně zdecimována moderní obdobou moru a většina jich navíc nebyla ušetřena následných prasáren. Přeživší tak musejí stále jen utíkat a utíkat. Bude zajímavé sledovat, co z téhle látky mistři, jako Naughty Dog, vlastně vymáčknou. Přeci jen, apokalypsa už dneska není zrovna nejoriginálnější.

Atmosféra hraje prim

Zatím jsme spíše spekulovali, ale pár věcí již víme jistě. Tak třeba grafika vypadá famózně a vývojáři ždímají PlayStation 3 doslova na doraz. Herní svět dýchá neopakovatelnou atmosférou. Všechno je rozbité a mnohé z výdobytků moderní techniky si již vzala příroda zpět. Fakt, že na stěně visí rozbité zrcadlo, jsou zde roztrhané plakáty, celá místnost je značně sešlá a ještě navíc se na stěně nachází krev, jasně naznačuje, že svět už není normální nějaký ten pátek a hlavně asi nebude úplně bezpečný. Ostatně ani ta pravá džungle tu betonovou nestráví ze dne na den.

Své tady navíc dělá i atmosféra, kterou ještě umocňuje stylová hudba. Ponuré interiéry skvěle kontrastují s poměrně zářivými a až uklidňujícími exteriéry. Prací s kamerou se však daří vytvořit tísnivou atmosféru a z traileru doslova můžete cítit, v jak bezvýchodné situaci hrdinové jsou. Ostatně i malá dívka Ellie během videa vykládá, že neustálý boj o život je už jen běžnou rutinou.

Přeživší se totiž běžně zabíjejí mezi sebou a okrádají o zbraně, náboje nebo třeba jen o prostý kus žvance. Zdejší svět bude jednoduše nehostinný, ale zároveň by si měl uchovat jistou krásu, ne jako Zóna ve Stalkerovi. Najít by se tak měly i velice emotivní zážitky, ona dvojice hlavních postav k tomu jen vybízí.

Dcera nebo neznámá?

Velkým otazníkem traileru je vztah našich dvou hrdinů. Je Ellie Joelovou dcerou, nebo se snad potkali až po exodu lidského druhu? Ať už j pravda na jakékoli straně, máme se prý těšit na čistě kecací okamžiky odhalující nejen minulost herního světa, ale především minulost hlavních protagonistů. Scénář se snaží maximálně pracovat s city, takže mimo hru není ani láska.

Má někdo hlad?

Důležité místo ve světě Last of Us zabírají mutanti. Konečně to nejsou ti ikoničtí zombie, které už nějaký čas ve hrách s podobnou tématikou vídáme. Ne, tihle stále ještě umí používat mozek a tvůrci si s jednotlivými pěkně vyhráli. Po světě by se mělo pohybovat mnoho rozličných druhů a všichni si navzájem do oka rozhodně nepadnou.

Přes všechnu svou agresivitu totiž stále mají i něco z lidských předchůdců. Nosí šaty a fakt, že u sebe mají i náboje nasvědčuje schopnosti používat zbraně. Navíc Naughty Dog slibují vymazlenou AI, která dynamicky reaguje na rušivé zvuky nebo třeba pohybující se stíny. Tak uvidíme, jestli něco podobného vůbec lze splnit.

My chceme víc!

Že jsme vás i tou trochou informací pořádně navnadili? Tak se zase můžete rovnou hodit do pohody. Last of Us totiž nemá datum vydání a dokonce nám vývojáři neprozradili ani jeho předpokládané období. Ovšem fakt, že je celý trailer přímo z konzole nasvědčuje, že vývoj asi nebude úplně na začátku.

Naštěstí Naughty Dog brzy slibují další informace včetně odpovědí na následující otázky. Co kromě přežití žene dvojici kupředu? Najdou další bojující? Jak se bude vyvíjet jejich vzájemný vztah? To všechno se dozvíme, ale ledacos víme už dnes. S jistotou tak můžeme říci, že se na nás chystá hra sázející především na silný příběh a atmosférický herní svět, který rozhodně nepostrádá detaily. Věrné zobrazení nelítostné reality a neustálý boj o přežití vypadá vážně skvěle To celé navíc doplňuje špičková grafika a podmanivé ozvučení. Když si odmyslíte ty staré památky, nepřipomíná vám Last of Us alespoň trošku již zmiňované Uncharted? Nám tedy rozhodně ano!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama