Ultimate General: Civil War – je čas změnit dějiny
Recenze Ultimate General: Civil War – je čas změnit dějiny

Ultimate General: Civil War – je čas změnit dějiny

Ondřej Zeman

Ondřej Zeman

6

Nelíbí se vám výsledek americké občanské války? Nyní máte šanci jej změnit.

Reklama

Když jsme Ultimate General: Civil War hráli naposledy, označili jsme ho za velmi nadějný strategický titul s obrovským potenciálem, který bylo možné vidět už ve fázi předběžného přístupu. Před několika dny k nám dorazila jeho finální verze a my se nyní podíváme na to, jak se nakonec povedlo vývojářům z Game-Labs vyladit jejich ambiciózní dílo.

Bratrovražedný boj

Údolím se rozléhá řev tisíců vojáků bojujících o svou budoucnost a holý život. Na vyvýšených pozicích sedí na svých drahých koních vojevůdci jednotlivých stran, kteří s chladnou hlavou rozdělují rozkazy a posílají stovky mužů proti hlavním dělům a pořádně naostřeným bajonetům. Bitva vojsk liberálního Severu a otrokářského Jihu trvá již několik dní. Bojiště je zbrocené krví padlých, přesto žádná ze stran nepřestává v boji. Sedmého jitra krveprolití konečně skončilo, žádná z armád však nezískala převahu, takže byly obě frakce nuceny odtáhnout a přeskupit své střetem znavené síly. Nyní se opět vydávají do pole, protože válku nerozhodnou slova, ale hrdinské činy a nesnadná rozhodnutí těžkostmi zocelených generálů.

Dějová kampaň Ultimate General: Civil War se točí kolem americké občanské války, ve které proti sobě bojovali synové nově vzniklých Spojených států amerických, kteří se rozdělili na vyznavače Unie a vojáky Konfederace. Počátečním bodem konfliktu je i v tomto scénáři zdolání malé pevnosti Fort Sumter, jejíž pád odstartoval celý bratrovražedný střet, na jehož konci byla jedna ze stran nucena kapitulovat a přiznat nadvládu frakce, od které se chtěla silou odtrhnout.

Sever proti Jihu

Na začátku kampaně si samozřejmě můžete vytvořit svého generalissima. V rámci tvorby postavy mu máte možnost určit obor, který vystudoval, jeho roli v americko-mexické válce, budoucí kariéru a stranu, za kterou budete v následujících hodinách bojovat. Můj takticky zaměřený generál se ujal vedení konfederačních jednotek, které nutně potřebovaly rázně rozhodujícího velitele.

Po absolvování úvodního střetu u pevnosti Fort Sumter jsem byl postaven před strategickou mapu, která mi nabídla nové spektrum bitev, jež bylo třeba vybojovat ve jménu jižanské Konfederace. V rámci kampaně jsem pro ni zdolal Malvern Hill, Antietam, Shiloh, Fredericksburg i legendární Gettysburg, který má strana neměla vyhrát, přesto jsem pozice vojsk Unie zdolal a zahnal je na útěk. Vedle těchto velkolepých bitev budete muset absolvovat také menší řeže, které po vás budou vyžadovat výrazně menší taktické schopnosti, než slavné okamžiky americké občanské války.

„Ve vašem ležení můžete naverbovat celkem čtyři typy oddílů. Na výběr máte údernou kavalerii, postradatelnou pěchotu, svižné průzkumníky a dělostřelectvo, které si dokáže poradit s většinou překážek, jež vám stojí v cestě. Každý segment je určený k jinému účelu."

Ultimate General: Civil War vás odměňuje jak za rozhodnou výhru, tak i za těsnou remízu či drtivou prohru. Za každý vybojovaný střet dostanete nové finance, čerstvé vojáky a body reputace, za které lze v případě nouze sehnat určitý počet zbraní, rekrutů, peněz a kvalitních vojevůdců, kteří nejsou zrovna dvakrát dostupní. Finální výše prostředků je vždy ovlivněna tím, jak moc se vám v boji vedlo. Za jasnou porážku vás totiž vaši nadřízení moc nepochválí.

Obchod se zbraněmi

Finance získané za bitvy budete přerozdělovat v rámci táborového menu, které vám je umožní investovat do náboru zkušených mužů a nákupu neopotřebovaných zbraní, lepších děl a pořádně nabroušených šavlí. Spektrum pořiditelných předmětů je v tomto titulu hodně pestré. Své vojáky můžete vybavit farmářskými mušketami, jednorannými puškami, kolty, karabinami, brokovnicemi a extrémně efektivními opakovačkami, jejichž pořízení není zrovna levná záležitost. Osobně jsem měl při přerozdělování peněz problémy hlavně s verbováním nových mužů do již zavedených oddílů. Pokud jsem chtěl k bojem zoceleným veteránům přidat podobně zkušené rekruty, musel jsem si vždy sáhnout hluboko do kapsy. Za sto padesát vysloužilců jsem byl kupříkladu nucen vysolit téměř čtyři a půl tisíce dolarů.

Svou cenu si jsou naštěstí zkušení rekruti schopni obhájit velmi snadno. Prakticky jsou efektivnější při střelbě, víc vydrží a méně propadají panice, která často postihuje nezkušené vojáky. Mimoto spolu se zbytkem oddílu získávají hvězdičky, které vám umožňují brigádu jako celek vždy po určité době specifickým způsobem vylepšit. Nabyté úrovně tu nejsou permanentní, protože se skladba oddílu kvůli vysoké úmrtnosti často obměňuje, takže jejich stabilitu ovlivňuje hlavně to, jak znalé bojovníky do ní verbujete. Čím víc zelenáčů v nich bude, tím víc půjde jejich celková kvalita do kopru.

Vývojem neprochází jen vaše oddíly. Vylepšovat budete také vámi vytvořeného generála, kterému máte možnost zlepšit jeho velitelské schopnosti, politické nadání, ekonomické znalosti či logistický a organizační um, který mu při vyšších hodnotách umožňuje vytvářet početnější útvary a vést do boje celkově větší počet mužů. Já sám jsem většinu kariérních bodů zainvestoval do zásobování, jež mým jednotkám zajistilo dostatek nábojů po celou dobu boje.

Pěchota, jízda, průzkumníci a artilérie

Ve vašem ležení můžete naverbovat celkem čtyři typy oddílů. Na výběr máte údernou kavalerii, postradatelnou pěchotu, svižné průzkumníky a dělostřelectvo, které si dokáže poradit s většinou překážek, jež vám stojí v cestě. Každý segment je určený k jinému účelu. Obsluha děl se stará o stabilní ostřelování nepřítele, skauti o stabilní informování o jeho pozici a pěšáci o zaměstnání a držení jeho sil do momentu, než jim do zad najede těžká jízda vybavená šavlemi a upilovanými brokovnicemi.

„Zásadní vliv morálky na výsledek bitvy nelze popřít, přesto to není jediný aspekt, na kterém ve finále záleží. Důležitá je také výstroj a rozestavení vašeho vojska. Každý centimetr mapy má předem dané statistiky, se kterými je nutné stále počítat."

Morálka nepřátel po vpádu do zad většinou spadne na hodně nízké hodnoty, takže je nutno tuto nečestnou taktiku využívat vždy, kdy to jde. Stabilita vojsk totiž v tomto titulu hraje velmi významnou roli. Pokud začnou vaši vojáci utíkat, těžko je budete zastavovat. Přesto je za určitých okolností možné je k poslušnosti opět přinutit. Beznadějnou situaci zachráníte nasazením generála či vyššího důstojníka, který dokáže náladu mužstva značně pozvednout i v momentech, kdy to pro všechny nevypadá moc růžově. Nejzdatnější velitelé je jsou schopni dokonce přimět k tomu, aby bojovali až do hořkého konce nebo smrti většiny bratrů ve zbrani.

Držte pozici!

Zásadní vliv morálky na výsledek bitvy nelze popřít, přesto to není jediný aspekt, na kterém ve finále záleží. Důležitá je také výstroj a rozestavení vašeho vojska. Každý centimetr mapy má předem dané statistiky, se kterými je nutné stále počítat. Na rovině se armáda například pohybuje velmi rychle, její krytí je však téměř nulové. O něco lépe si v tomto směru vede v lese, který jí nabízí výrazně lepší obranné podmínky. Ideálním defenzivním bodem jsou samozřejmě zalesněné vrcholky hor, které vám poskytují jak dobrý rozhled, tak i slušné podmínky k odražení nepřátelského útoku.

Zalesněným vrcholkům hor se ve směru obrany mohou rovnat snad jen městské uličky, které se dobývají skutečně těžko, protože v nich lze najít obranné pozice. Do těchto strategických bodů lze nasadit jednotky, které místo drží až do momentu, než jsou z něj vyhnány protivníkem či odvolány vaším přímým rozkazem, jenž je pošle na novou pozici nebo do frontálního útoku. Osobně jsem své oddíly nutil čelně atakovat nepřátelské šiky jen za předpokladu, že jsem neměl jinou možnost, jak bráněný kus země získat do daného časového limitu.

Zvuk, vizuál a plynulost celku

Umělá inteligence je v tomto titulu na obstojné úrovni, občas ale jedná z neznámých důvodů zcela nelogicky. Za nejkrásnější příklad nepříliš efektivního chování osobně považuji bitvu u Antietamu, kde protivník i přes jasnou převahu nebyl schopen zaútočit na mé pozice a zdolat je za pomoci síly. Místo toho raději čekal až do konce střetu na startovním bodu.

Vedle umělé inteligence může mladší hráče trápit také nepříliš výrazný grafický kabátec, který svou nenáročností zřejmě nikoho neohromí. Celek naštěstí jede plynule bez pádů či propadů snímků za sekundu i v momentech, kdy proti sobě stojí desítky tisíc mužů, kteří řvou a hulákají na celé kolo. Když už jsem u technické stránky, nemohu opomenout velmi povedený soundtrack, který je složený převážně z dobových písní, jež příjemně podtrhují hutnou herní atmosféru.

Je na čase změnit dějiny

Dějiny vždy ukazují hlavně pravdu, kterou prezentují vítězové. Vývojáři ze studia Game-Labs vytvořili titul, který vám umožňuje prožít historické okamžiky americké občanské války za obě strany konfliktu, takže dostanete příležitost nahlédnout na danou tématiku z více úhlů pohledu. Vedle tohoto prvku vám Ultimate General: Civil War nabídne také propracované herní mechanismy, obstojně navržené historické bitvy, vymakané mapy a sluchu lahodící soundtrack, který vás provází po celou dobu hraní. Vytknout celku lze snad jen občasná škobrtnutí AI a nepříliš výraznou grafiku, která současné hráče zřejmě moc neoslní.

Za sebe bych druhý větší projekt vývojářského týmu Game-Labs doporučil hlavně stratégům, kteří se vyžívají v taktických manévrech a monumentálních bitvách, ve kterých proti sobě stojí desetitisíce vojáků. Nedoporučuji jej naopak hráčům, kteří se vyžívají v rychlosti a postrádají trpělivost, která je u tohoto titulu zcela nezbytná.

Ultimate General: Civil War – je čas změnit dějiny

Verdikt

Ultimate General: Civil War je kvalitní strategie, která cílí především na milovníky historie, velkolepých bitev a nesnadných taktických rozhodnutí, která jim nejednou pořádně pocuchají nervy. Zmíněnému typu hráčů mohu doporučit investici do tohoto chytlavého dílka i přes jeho nedostatky již nyní.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

obstojně navržené historické bitvy
propracované herní mechanismy
dobrý design map
sluchu lahodící soundtrack
vývoj pluků a velitelů
nepříliš výrazný vizuál
občas chybující AI
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama