Ultimate General: Civil War – první dojmy z krvavých bojišť minulosti
Preview Článek Ultimate General: Civil War – první dojmy z krvavých bojišť minulosti

Ultimate General: Civil War – první dojmy z krvavých bojišť minulosti

Jakub Němec

Jakub Němec

4

Nadchla nás osobitě vyhlížející strategie již v předběžném přístupu?

Reklama

Americká občanská válka je v prostředí počítačových her stále nedoceněným materiálem. Tvůrci se jí věnují jen sporadicky, většinou se jedná primárně o akční hry (např. Call of Juarez 2). Cestu si k této tématice najde málokdo, přesto se občas někdo tímto směrem přeci jen vydá. Krásným příkladem tohoto faktu je vývojářské studio Game-Labs, které do vod soupeření Severu a Jihu vstoupilo již v minulosti svou prvotinou Ultimate General: Gettysburg, která měla u hráčské komunity překvapivě velký úspěch. Pozitivní odezva dala jejím autorům impuls k tomu, aby mysleli ve větším měřítku. Ve svém novém počinu Ultimate General: Civil War se zaměřují na největší konflikt zaoceánských dějin v celém jeho rozsahu.

Historie nebo fikce?

Přemýšleli jste někdy nad možností rozbití Spojených států v 19. století? Kouzlem strategií s dějepisnou tématikou je možnost pohnout kolem dějin opačným směrem. Komplexní historické podhoubí Ultimate General nabízí mnoho zakončení, jimiž můžete změnit průběh severoamerického konfliktu. Důsledky svých akcí musí hráč ze srdce Evropy objevovat postupně, protože problematika soupeření zemědělského Jihu a průmyslového Severu v letech 1861-1865 u nás nepatří k nejprozkoumanějším. Tvůrci od hráčů naštěstí neočekávají žádné zázraky. Většinu historických fakt a detailů jim sami osvětlují v informačních boxech, které předchází samotným bitvám.

„Z počátku budete vnímat jen jména nejslavnějších vojevůdců znepřátelených stran.“

Po hlubším seznámení s reáliemi se objeví kouzlo propracovanosti, které v sobě ukrývá již předběžný přístup Civil War. Z počátku budete vnímat jen jména nejslavnějších vojevůdců znepřátelených stran, po určité době se vám ale představí i další zajímaví účastníci sporu, o nichž si budete kvůli jejich lepšímu poznání sami hledat informace a detaily. Se svými svěřenci se prakticky sžijete bez mrknutí oka. Postupem času se budete věnovat každému detailu svých vojenských útvarů. Dumat budete nad statistikami dobových pušek, velikostí jednotlivých rot a zkušenostmi přidělených důstojníků.

Jednotky na obou stranách konfliktu jsou v podstatě stejné, a tak záleží jen na vašich sympatiích, zda se rozhodnete bránit severní myšlenku všeobecné svobody, nebo hájit otrokářskou ideu Konfederace. V každém případě dostanete na povel tisíce vojáků v několika skupinách. Vyhodnocením kladů a záporů svých eskadron si připravíte oddíl, s nímž se vydáte do víru boje.

V průběhu bitevní vřavy musíte krom svého oddílu vnímat, také ostatní složky armády. Největší důraz se tu samozřejmě klade na pěchotu, která je po stránce frontálního útoku takřka nepřekonatelná. Pokud jí ale nebudete krýt záda, velmi rychle padne pod náporem útoků ze zálohy. Zákeřným přepadům se můžete vyhnout za pomoci mysliveckých jednotek a rychlé jízdy. O strategickou výhodu nad bojištěm se ve finále postará vhodně umístěné dělostřelectvo.

Po bitvě je každý generál

Základním stavebním kamenem Ultimate General jsou velmi detailně propracované střety vojáků Konfederace a Unie. Válečné půtky tu nejsou nikterak uspěchané, klíčem k úspěchu je pečlivá příprava postupu. Rozmístění jednotek na začátku boje je vždy dáno historickými souvislostmi, nemůžete jej nikterak ovlivnit. Jejich další postup máte ale naštěstí plně ve svých rukou. Po pečlivém naplánování vašich příštích kroků sledujete pohyb vašich svěřenců po mapě. Rozvážné tempo dovoluje operativně reagovat na měnící se situaci na bojišti. Proměnných, jež přiklání štěstí na obě strany, se nabízí mnoho. Musíte počítat nejen s příchozími posilami, ale také s vyčerpaností armády, liknavou morálkou vojáků a nedostatečným zásobováním.

„Musíte počítat nejen s příchozími posilami, ale také s vyčerpaností armády, liknavou morálkou vojáků a nedostatečným zásobováním.“

Dílčí volby není dobré v Ultimate General: Civil War brát na lehkou váhu, velmi dobře vybalancovaná umělá inteligence zde totiž dokáže využít i sebemenší chyby. Soupeř se tu adaptuje na používanou strategii, kvalitně ji vyhodnocuje a chytře klade léčky a lákadla vedoucí k destrukci vašich jednotek. Nevím, zda to byl účel tvůrců, ale občas mi přišlo, že proti mně stojí lidská bytost a ne počítačem řízená armáda. Nepřítel se dopouštěl taktických chyb jen v minimálním měřítku. Když se tak ale stalo, samozřejmě jsem jeho pochybení s radostí využil.

Do svých záměrů musíte vedle adaptivní umělé inteligence zahrnout také povrch map. Příjemně vás překvapí, s jakou péčí se autoři věnovali modelování krajiny. Rozmístění strategických bodů a přírodních překážek nabízí širokou paletu možností pro konzervativní nebo inovativní vedení války. Záleží pouze na vašem herním stylu. Rozhodnete se tradičně hlídat brody a mosty, defenzivně bránit města a pevnosti, nebo se raději nepozorovaně proplížíte lesem do týlu nepřítele?

Klid v zázemí

Ultimate General láká nejen válečnou vřavu. Pod drobnohled dostanete management své armády. Je jen na vás, jak se rozhodnete investovat dostupné zdroje odvozené od úspěchu v bitvách. Nakládání s kořistí do jisté míry předurčuje vaše šance na úspěch v dalších kláních. Správné hospodaření s financemi zahrnuje vyrovnávání ztrát v řadách sborů doplněním vhodných adeptů. Nováčci neprojeví stejný výkon a odvahu veteránů, a proto nemusí přijetí velkého množství vojáků vést k úspěchu. Rovnováha mezi počtem a kvalitou bojovníků patří ke všedním problémům válečného stratéga.

„Rozmístění strategických bodů a přírodních překážek nabízí širokou paletu možností pro konzervativní nebo inovativní vedení války.“

Obyčejný pěšák by v boji neměl šanci bez spolehlivého vedení. Inovativní prvek Civil War vám umožní ovlivňovat hierarchii důstojnického sboru. Verbování vhodných jedinců a jejich přiřazení ke správné jednotce se významně projeví do statistik vojska. Jednotlivé oficíry zocelujete od jejich absolvování akademie. Zkušenosti samozřejmě získávají nasazováním v akcích. Ztráta kvalitního vůdce citelně ovlivní rovnováhu sil, a proto hledání dobrého nástupce přináší nejednu krušnou chvilku.

Slibná budoucnost?

Ultimate General: Civil War již v současné podobě přináší kvalitní zážitek. Optimální vybalancování obou stran konfliktu jde ruku v ruce s umělou inteligencí, která pružně a chytře reaguje na hráčovy kroky. Autorům se povedlo propojit atraktivitu známých vojenských srážek s méně významnými půtkami. Komplexnost a soudržnost celého díla zaručuje přehledná a zábavná správa vojska mezi jednotlivými střety. Pozastavit se můžeme nad spartánsky jednoduchým audiovizuálním zpracováním, které bylo zřejmě zvoleno ve prospěch přehlednosti bitevního pole. Po odladění menších chybek v pohybu armád již nic nebrání ostrému startu této vojenské strategie.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama