Úvaha na téma: Facebook aneb je to opravdu tak špatné?!
Blogy čtenářů Článek Úvaha na téma: Facebook aneb je to opravdu tak špatné?!

Úvaha na téma: Facebook aneb je to opravdu tak špatné?!

Jan Verner

Jan Verner

Dnes se pokusím o takovou kratší úvahu na velice diskutabilní téma a to jsou velmi populární sociální síťe, s Facebookem v čele. Facebook, Twitter,…

Reklama

Dnes se pokusím o takovou kratší úvahu na velice diskutabilní téma a to jsou velmi populární sociální síťe, s Facebookem v čele. Facebook, Twitter, Myspace tyto všechny služby mají stejný význam a sice, jsou to jakési komunikační nástroje pro všechny uživatele, kteří mají přístup k internetu bez ohledu na rasu, náboženské vyznání, věk atp. Vememe-li si Facebook, je to perfektní nástroj komunikace mezi uživateli a používají ho převážně náctiletí, kteří mají zájem něco ventilovat, sdílet svoje informace o náladě, plánech atd. ovšem facebook (dále už jen fb) je skvělým nástrojem marketingu, propagace, téže je to skvělé místo pro reklamu. Od začátku roku 2004, kdy byly stránky Facebooku spuštěny jako komunikační nástroj pro studenty Harvardu, docílil Facebook něčeho doposud nevídaného. Bez rozdílu věku, národnosti, názorů či politického zaměření zde nacházíte nejen nové přátele, ale také známé svých známých a přátel a sociální sítě se tak vesele rozšiřují. Je zkrátka otevřen všem a všechny tu také nacházíme, dá se říct, že také všechno. Jistě, poznávat nové a nové lidi nemůže být přece ničím špatným, otevírají se nám nové obzory, nehledě na rozvoj komunikační stránky naší osobnosti, ačkoliv v této podobě převážně přes počítač, i přesto ho však nelze popřít. Zejména dnes, kdy není problém mít svůj notebook,netbook či smartphone stále u sebe ať už se pohybujeme kdekoliv, se Facebook stává něčím jako naším kolektivním deníkem, něčím s čím můžume být 24 hodin denně be ohledu nato, kde zrovna jsme.

 

S FB neotřebujeme služby jako je e-mail či icq, vše nalezneme tam, na FB, na jednom místě. Dokonce nepotřebujeme weby jako jsou webgames, superhry, totiž na FB máme i online hry Farmou počínaje, Mafia wars konče. Tohle všechno zní opravdu skvěle a zdá se, že je to bezchybná, dokonalá služba, která nabízí přesně to, co dnešní generace "potřebuje" a chce používat. Zároveň je to velice dobrý byznys, vždyť zakladatel Mark Zuckerberg si touto službou přišel na nemalé peníze a stal se tak nejmladším miliardářem planety, také zde máte místo pro svojí vlastní reklamu (marketingovou kampaň) a skoro všechny weby zabývající se určitou činností jsou na Facebooku a fanoušci těchto webů či hnutí můžou vyjádřit svůj zájem a podporu tím, že se stanou fanoušky (např. Indian má už přes 6.000 fanoušků). Ovšem je tu pár problémů, začneme pěkně popořadě.

Nic není zdaleka tak dokonalé, jak se může zdát, aneb problémy sociálních sítí

Velkým problémem je ochrana která je téměř nulová, každý uživatel si může zobrazování svých údajů nastavit jinak (aby se údaje zobrazovali pouze přátelům, všem uživatelům atp.) ovšem i tak se dají ty informace, fotografie a další velice jednoudše získat. Nevěříte? Věřte, nedávno jeden hacker hacknul několik milionů účtů a následně soubor se všemi těmito účty zveřejnil na internet volně ke stažení, soubor měl něco přes 2GB! Prý chtěl tak upozornit na nulovou ochranu této služby a jak se zdá, podařilo se mu to a na internetu se nedávno objevila zpráva, že FB se dočká lepší ochrany.

 

Ovšem toto tam má být od začátku ne-li v ještě lepší podobě, než se teď slibuje, nemám pravdu?! Dalším z mnoha problémů sociálních síťí (nejen fb) je ten, že mnoho lidí potvrzuje žádosti přátel bez toho, aniž by ty lidi znali a následně s nimi v pohodě chatují a domlouvají třeba i různé schůzky. To je velký problém, protože nikdo nikdy neví, co je ten daný člověk zač a co má v úmyslu, jest-li se nevydává za někoho jiného atd. jistě, řeknete si, že to je blbost těch daných lidí, ovšem tato služba to nabízí a nerad bych to přehlížel. Nepřímo s tím souvisí i fakt, že na fb se může zaregistrovat každý bez ohledu na věk, ve finále to má za následek to, že takové 10-ti leté dítě snadno uvěří přesvědčitelnému 40-ti letému chlapovi ke schůzce, pravděpodobně i k něčemu horšímu. Mladá generace si také tvoří závislost na této službě a jsou schopní na té stránce s líbivým modrým logem prosedět klidně 12hodin! To je naprosto neuvěřitelné a nechápu, jak to ty lidi může bavit a jak u toho mohou vydržet. To mi připomíná jeden příběh, který se mi stal. Jedu si takhle domů tramvají a co nevidím, pár malých děcek se loučí a část z nich na zastávce vystupuje (teď to přijde) a ve chvíli, když si mávají slyším, "tak se zase sejdem na facebooku jo? Ahoj..." No, sami vidíte, že na facebooku může být zaregistrovaný kdokoliv, tyto děti si můžou psát klidně s 40-ti letými osobami v domění, že se jedná o osoby ze stejné věkové skupiny jako jsou oni. Dále bych zde mohl jmenovat další případy, kdy může fb škodit, ovšem myslím že by to stačilo a přejdeme ke kladným stránkám této služby.

Ovšem není to tak černé, jak si někteří myslí

Nyní se podíváme na světlé stránky FB. Jak už jsem psal, je to ideální místo, co se týče propagace něčeho či marketingu, zároveň to nabízí snažší komunikaci, než třeba přes icq a dá se tam odreagovat u nějaké onlinovky, nebo si třeba zachatovat se známými. Ještě, než se do toho pustíme nalno bych rád řekl takovou úsměvnou historku, kterou jsem našel na "netu". Žák nebyl 4 dny ve škole a poslední den se psalo z něčeho, na co chyběl. Zeptá se tedy učitele, zda-li mu nedá náhradní termín a učitel nato, máš facebook?! mohl jsi to zjistit..." Přijde to jen mě, nebo je to absurdní?! Názor si nato udělejte sami a zamyslete se nad tím. Budeme pokračovat, je to určitě to nejlepší místo k získání všelijakých informací a nebudu lhát, že díky FB celá naše třída napsala test z přírodopisu velmi dobře (:D). Dále jsou tu ty statusy a dost možná jsou důležitější, než si někteří myslíte. Není to dobré nejen díky informovanosti o náladě, plánech, pocitech, ale nejednou se takhle rozhodl člověk informovat své přátele o tom, že spáchá sebevraždu, myslíte, že to byl vtip? To si většina lidí myslela taky. No, za pár hodin se široká veřejnost dozvěděla, že nějaký chlap skočil z mostu. Nevím jak vy, ale já bych měl veliké výčitky svědomí, protože bych žil s pocitem, že jsem mohl kamarádovi zachránit život...

FB není špatná služba, vůbec to není špatná služba, ovšem většina dospělých (především rodičů) tuto službu odsuzuje a zatracuje. Ovšem to neí chyba FB, ale výchovy dítěte, záleží jen na něm zda-li se spřátelí s někým koho nezná, záleží jen na něm, jaké údaje zveřejní a jaké ne. Záleží jen a pouze na něm jest-li si ten FB vůbec založí a bude na něj chodit. Pokud si lidé budou dávat pozor a nebudou vyvádět hlouposti, zjistí, že FB je sice nedokonalá, zato velice zajímavá služba, která nabízí nejednu inovaci...

 

Tento článek berte jako můj osobní názor a je dost možné, že se na všech věcech neshodneme, proto věnujte pozornost komentářům a společně si povyměníme naše názory. Také je to můj vůbec první článek na úvahu, tak to berte s rezervou :)

 

Reklama
Reklama

Uživatelský článek

Uživatelský článek se řídí pravidly webu. Obsah vytvořený nebo nahraný uživateli v žádném případě nevyjadřuje názor provozovatele. Za obsah stránek vytvořený nebo nahraný návštěvníky neneseme žádnou odpovědnost.

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam Discord Discord
Reklama
Reklama